Curtea Supremă a dat undă verde anchetării de SS a judecătorului Bogdan Mateescu de la CSM

Dora Vulcan | 09.07.2019

Curtea Supremă a admis cererea secției speciale și a decis redeschiderea unui dosar penal împotriva judecătorului Bogdan Mateescu, unul din membrii CSM care au criticat înființarea SS.

Pe aceeași temă

"Admite cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție - Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, în dosarul nr. 221/P/2017 înregistrat la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în minuta instanței supreme. Decizia este definitivă.

De asemenea, instanța supremă a admis și cererile formulate atât de judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cât și de Parchetul General (Secţia Judiciară), pentru sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitate unor dispoziții din Legea 304 privind organizarea judiciară vizând activitatea Secției speciale. Și această decizie este definitivă.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să confirme ordonanța prin care procurorii SIIJ au redeschis un dosar penal din 2017 care îi vizează, printre alții, pe judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și pe tatăl acestuia.

Printre intimați vizați în dosar, potrivit datelor de pe site-ul instanței, se regăsește și Marin Adrănel Cotescu.

Acesta a fost ales senator PNL de Rm. Vâlcea în 2012 când PNL a candidat alături de PSD în alianța USL.

Tot din Râmnicu Vâlcea este și judecătorul Mateescu, el fiind fost președinte al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea iar tatăl judecătorului, Mihai Mateescu este primar al localității Băile Govora din același județ.

Judecătorul Mateescu este unul dintre cei mai acerbi critici ai activității secției speciale, înființate de coaliția PSD-ALDE-UDMR odată cu modificarea legilor justiției, despre care a spus că reprezintă un instrument de timorare a magistraților în tentativa puterii de subordonare politică a lor.

La aflarea veștii, judecătorul a spus că-și menține solicitarea de desființare a secției speciale, pe care a cerut-o în nenumărate rânduri și a amintit că DNA a dispus clasarea cazului, întemeiată pe prevederea din Codul de procedură penală care stabilește că fapta cercetată nu există.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22