Pe aceeași temă
Magistrații au de partea lor decizia CCR din 2010, invocată de fiecare dată când s-a pus problemaaborgării pensiilor de serviciu.
„Sesizarea privește întregul act normativ, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”, potrivit susei citate.
Care sunt acuzațiile ICCJ față de acest text:
Încalcă prevederile art 1 alin 5 din Constituție, în competența sa referitoare la calitatea legii, prin faptul că procedura parlamentară s-a derulat prin încălcarea art 65 al 2 litera j și art 75 al 1 cu referire la art 73 lit l din Constituție - ordinea sesizării Camerelor în ceea ce privește reglementarea unor aspecte ce țin de autoritatea judecătorească, omiterea aprobării unei modificări a statutului deputaților și senatorilor în ședință comună, încălcarea principiului bicameralismului, caracterul incoerent și lipsit de previzibilitate al procesului legislativ, caracterul incoerent și vidul legislativ creat, în condițiile în care același proiect de lege face referire la reglementarea în termen de 6 luni a unor scheme de pensii ocupaționale, etc
Încalcă principiul independenței judecătorilor, în special prin nesocotirea aspectelor statuate în jurisprudența CCR
Încalcă prevederile art 147 din Constituție care consacră caracterul obligatoriu al deciziilor CCR
Încalcă principiul nediscriminării, prin introducerea unui element de discriminare în cadrul corpului magistraților, între magistrații civili și militari
Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat oficial, marți seară, că "președintele ICCJ a luat măsurile necesare pentru convocarea Secțiilor Unite în data de 29.01.2020 la ora 18:00".
CSM susține Curtea Supremă și va sesiza CCR
Consiliul Superior al Magistraturii, care și-a exprimat „îngrijorarea şi dezacordul faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor, în şedinţa din data de 28 ianuarie 2020, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor”.
Potrivit CSM, este vorba de o situație „de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”.
„În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii susţine în mod ferm demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor.
La rândul său, în susţinerea demersului iniţiat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul va transmite Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate intrinsecă şi extrinsecă ale actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, cât şi din reglementări internaţionale cu incidenţă în domeniul statutului magistratului şi al independenţei justiţiei”, potrivit unui comunicat al CSM.
Președintele instanței supreme, Corina Corbu, a transmis încă din decembrie că "va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public".
Camera Deputaților a adoptat marți proiectul care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă.
Intenția de eliminare a pensiilor de serviciu pentru magistrați a generat proteste ale mai multor instanțe din țară, care și-au suspendat activitatea, asigurând doar judecarea cauzelor urgente.