Curtea Suprema a restituit DNA dosarul ”Partida Romilor”. Decizia nu este definitiva

Dora Vulcan | 22.11.2016

Inalta Curte de Casatie si Justitie restituit DNA dosarul in care deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu au fost trimisi in judecata pentru deturnare de fonduri europene. In acelasi dosar este inculpat si Gelu Stefan Diaconu.

Pe aceeași temă

 

 

Decizia instantei nu este insa definitiva si poate fi contestata de DNA.

 

 

 

Curtea Suprema a cerut DNA, pe 11 octombrie, sa refaca erorile pe care le-a identificat in instrumentarea dosarului "Partida Romilor", in caz contrar instanta penala fiind pusa in situatia de a i se restitui dosarul cu totul. Erorile pe care Curtea Suprema i le reclama DNA a fi indreptate se refera atat la administrarea probelor cat si la incadrarile stabilite de procurori.

 

DNA poate contesta solutia data de judecatorul din camera preliminara, tot la Curtea Suprema. Neregulile semnalate de magistrat trebuie remediate in termen de 5 zile. 

 

 

Solutia judecatorului din camera preliminara a fost data pe fondul admiterii unor exceptii ridicate de avocatii celor trimisi in judecata. De asemenea, judecatorul a constatat si neregularitatea actului de trimitere in judecata in ceea ce priveste:

 

  • descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatilor

 

  • indicarea incadrarii juridice

 

  • indicarea si analiza mijloacelor de proba

 

 

De asemenea, magistratul instantei supreme a constatat si nulitatea a patru ordonante emise de procuror in dosar si care privesc constatarile tehnico-stiintifice.

 

 

"Exclude din materialul probator rapoartele de constatare efectuate in baza ordonantelor mai sus-mentionate, dupa cum urmeaza: Raportul de constatare datat 16.12.2015 - intocmit de specialistul Ionel Iulian George, Raportul de constatare datat 21.12.2015 - intocmit de specialistul Gheorghita Teisan, Rapoartele de constatare datate 19.02.2016 si 27.05.2016 - intocmite de specialistul Liviu Balaur", scrie in decizia judecatorului.

 

 

De asemenea, judecatorul a admis contestatia lui Nicolae Paun prin care cere ridicarea popririi asiguratorii asupra contului bancar al acestuia si asupra indemnizatiei sale de deputat, pana la 2/3 din ea.  

 

Judecatorul a admis si contestatia formulata de SC Niky Scorpion Alcom SRL pentru ridicarea, in parte, a masurilor asiguratorii dispuse impotriva sa. Tot de ridicarea masurilor asiguratorii au beneficiat si inculpatii Gelu Diaconu si Mihai Gogancea Vatasoiu.

 

In schimb, cererea Secretariatului General al Guvernului, care a cerut instituirea masurilor asiguratorii in cursul procedurii de camera preliminara. a fost respinsa ca nefondata.

 

In cazul in care nu vor fi indreptate toate aceste nereguli sesizate de instanta, in termen de 5 zile, DNA se va afla in situatia de a i se restitui dosarul.

 

Procurorul trebuie sa remedieze cele semnalate de instanta si sa comunice acesteia daca mentine dispozitia de trimitere in judecata a celor inculpati sau solicita pur si simplu restituirea cauzei la DNA.

 

 

***

 

 DNA i-a trimis in judecata, in luna iulie a acestui an, pe deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu, alaturi de alti cativa inculpati, intr-un dosar legat de folosirea ilegala a unor fonduri europene in anumite proiecte destinate unor comunitatilor defavorizate din Romania.

 

 

Procurorii DNA arata ca un proiect al Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, condusa de Păun, finantat din fonduri europene, a folosit niste date nereale privind participanții, aceștia nestiind ca fac parte din acest proiect. In plus, deputatul Păun Nicolae ar fi impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”.

 

 

Procurorii anunta de asemenea ca "majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă."

 

Conform DNA, prejudiciul legat de acest prim proiect anchetat in dosar ajunge la 12.384.208,72 lei.

 

Procurorii ancheteaza de asemenea un al doilea proiect finantat din fonduri europene, legat de formarea profesionala in anumite meserii a mai multor persoane defavorizate, desfasurat tot prin Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, în perioada 2010 – 2013. DNA arata ca "proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor.

 

Prejudiciul creat de acest al doilea proiect este de 14.866.500 lei.

 

DNA ii acuza pe inculpati ca au obținut pe nedrept fonduri europene aferente celor două proiecte.

 

Deputatul Madalin Voicu este acuzat ca ar fi primit de la Nicolae Paun, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 216.502 lei, sotia acestuia primind de asemenea  "un salariu în sumă totală de 194.241 lei", pentru ca Voicu sa intervina la diferiti demnitari pentru validarea unor proiecte cu finantare europeana.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22