Curtea Supremă: Procurorii de la DNA Ploiești, Onea și Negulescu, scapă de controlul judiciar

Laurentiu Gheorghe | 31.01.2020

Înalta Curte a revocat controlul judiciar impus procurorilor de la DNA Ploiești Lucian Onea și Mircea Negulescu trimiși în judecată de Secția Specială pentru mai multe infracțiuni. Decizia nu-i definitivă.

Pe aceeași temă

Conform acuzațiilor formulate de Secția Specială, procurorul Lucian Onea a fost trimis în judecată sub acuzațiile de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, cercetare abuziva, instigare in forma continuata la comiterea, fara vinovatie, sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, scrie Ziare.com.

Fostul procuror Mircea Negulescu este trimis in judecata pentru de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreapta, instigare in forma continuata la comiterea fara vinovatie sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Lucian Onea si Mircea Negulescu aveau instituit controlul judiciar din 25 septembrie 2019. Decizia de revocare a fost luata de magistratul Ana Hermina Iancu, cea care judeca dosarul celor doi.

Este vorba de un dosar in care fostul deputat PSD Sebastian Ghita are calitatea de parte vatamata si solicita despăgubiri de un milion de lei, reprezentand „prejudiciului nepatrimonial produs si imputabil celor doi inculpati”.

Rechizitoriul Secției Speciale:

În rechizitoriu, procurorii sustin ca Lucian Onea, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, in instrumentarea a doua dosare penale, impreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in cursul lunii mai 2015, „l-au determinat pe un martor denuntator sa plasmuiasca un denunt in numele unei persoanei imaginare, sa intocmeasca in fals, in format electronic, tabele care contin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetatenie romana in anul 2014, cu scopul de a dovedi infractiunea de coruperea alegatorilor pretins savarsita de persoana impotriva careia s-a formulat denuntul”.

„De asemenea, in calitatile mentionate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectiva procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunea de coruperea alegatorilor fata de o persoana despre care stia ca nu este vinovata.

Totodata, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, in cursul lunii mai 2015, in solutionarea celor doua dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrangeri asupra martorului denuntator", sustin procurorii.

In rechizitoriu, se mai retine ca cei doi, in mod repetat, in perioada aprilie-mai 2015, "l-au determinat pe martorul denuntator sa contrafaca, prin exercitarea de constrangeri, a unui denunt si a unor tabele in format electronic continand nume de persoane din Republica Moldova care ar apartine unor cetateni romani imaginari".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22