Cutremurele mici si dese din tara noastra anunta un seism MARE? Seismologii sint ingrijorati

Fara Autor | 09.04.2013

Pe aceeași temă

Seismologii sunt ingrijorati de frecventa cutremurelor mici din tara noastra, precizand ca un seism de intensitate medie ar actiona ca o supapa pentru tensiunea seismica acumulata in ultimele luni.

 


Seismul produs duminica nopatea in Banat, desi catalogat drept "minor", face parte dintr-o serie de cutremure mici si dese, serie numita de experti "perioada de acalmie", scrie Evenimentul Zilei.

Asadar, frecventa cutremurelor mici, de sub 3 grade pe scara Richter, si totodata lipsa celor moderate ii face pe seismologi sa devina suspiciosi.

"Zona Vrancea a inregistrat in ultimele trei luni foarte multe cutremure slabe, ceea ce nu e neaparat bine", a precizat Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pamantului.

O explicatie ar putea fi acumularea de tensiune seismica. "Lipsa cutremurelor medii poate insemna ca exista o acumulare de tensiune si ne putem trezi cu un cutremur foarte mare", a punctat Radulian.

"Eu sincer ma astept si m-as bucura sa vad ca in una-doua luni vom avea un seism de 4 grade si ceva, lucru care s-ar incadra intr-un tipar obisnuit", a completat seismologul.

 

O noua falie din Marea Neagra poate produce cutremure devastatoare

In ceea ce priveste zvonurile lansate de un geolog turc despre o falie din Marea Neagra, care se intinde pana pe teritoriul bulgar si ar putea declansa cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, Radulian spune ca, pentru Romania, pericolul este minim.

"Daca teoria s-ar adeveri, acest seism de suprafata ar fi atenuat repede de distanta mare. Poate doar sud-estul tarii sa resimta vag efectele. Nu e bine nici asa, cu seisme mici. Se acumuleaza tensiune si ne putem trezi cu un cutremur de proportii", a continuat expertul.

Sursa:Evenimentul zilei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22