Pe aceeași temă
In interviul acordat joi Hotnews au razbatut cateva directii clare in ceea ce priveste posibila sa implicare politica.
In primul rand a exclus posibilitatea ca aceasta implicare a sa se faca inainte ca alegerile parlamentare sa defineasca noua majoritate politica, a respins obsesiile care s-au manifestat public privind candidatura sa, aratand ca nu se crede indispensabil si a spus raspicat ca refuza sa conduca un guvern PNL-PSD, fie si unul de mare coalitie. A definit si resorturile platformei lansate de el recent - despre care s-a spus ca ar fi un program de guvernare - explicand ca aceasta platforma este doar o baza pentru reforme viitoare pe care ar trebuie sa si le asume viitorul guvern.
Ciolos a spus ca inainte de orice discutie despre candidatura sa, asteapta rezultatul alegerilor pentru ca o discutie pe tema sa se poata purta in termenii concreti ai noii configuratii politice:
„Haideti sa treaca alegerile si sa vedem rezultatul. Daca construim iar o campanie electorala in jurul unei persoane si incercam sa facem dintr-o persoana o icoana, dupa parerea mea nu e ceea ce asteapta oamenii.”
Dispus sa se implice si dupa alegeri
Ciolos s-a aratat dispus sa se implice, chiar si dupa rezultatul alegerilor parlamentare, dupa modelul care a facut posibila prezenta sa, din noiembrie trecut, la conducerea actualului cabinet dar a spus ca respinge ideea ca dezbaterea sa se faca in jurul unei singure persoane, daca aceasta candideaza sau nu:
„Am spus ca nu ma dau deoparte sa ma implic, asa cum cum am facut-o si in noiembrie anul trecut. Dar in acelasi timp nici nu vreau ca aceasta dezbatere sa fie construita in jurul ideii daca candideaza sau nu la postul de premier cutare persoana. Cu ce sa candidam? Deocamdata, e important sa vedem daca oamenii, daca o majoritate sustine o astfel de abordare, daca sustin ideile de-acolo. Cred ca asta e important acum.”
Respinge categoric prezenta sa in fruntea unui guvern din care sa faca parte PSD:
„Eu cred ca in momentul de fata Romania are nevoie de o guvernare clara, cu o directie clara, sau intr-o parte sau in alta. Eu personal, pornind si de la experientele trecutului, nu cred ca o astfel de structura de guvernare ar putea functiona in perioada urmatoare. Si, oricum, eu nu ma vad implicat intr-o astfel de structura.”
Si ca sa nu mai fie nici un dubiu a precizat ca acesta ar fi un compromis pe care il exclude:
„Exclud sa ma implic intr-un guvern de mare coalitie care n-ar avea o directie clara de reforma. E important sa continuam anumite reforme, sa integram asteptarile oamenilor de a guverna altfel, onest, transparent, pe baza de profesionalism cu obiective clare. (…) eu cred ca acum nu de compromisuri de acest gen e nevoie, ci de un angajament clar. Eu cred ca e important ca cei care vin acum in campanie cu puncte de vedere de multe ori aproape antagonizate sa arate ca pot sa si construiasca, nu doar sa se opuna celorlalti.”
Platforma nu este un program de guvernare
El a explicat si resorturile care au stat la baza platformei lansate in urma cu cateva zile, aratand ca si-a propus sa lanseze niste principii sanatoase care sa stea la baza oricarui program de guvernare si care sa depaseasca sfera declarativa in care se complac anumiti lideri politici:
"In primul rand, as vrea sa spun ce nu inseamna aceasta platforma, pentru ca am vazut tot felul de discutii ca-i mai lipseste una, ca n-are suficienta substanta, ca nu sunt lucruri concrete. Aceasta platforma nu se doreste a fi un program de guvernare. Asta e treaba partidelor, a celor care participa la alegeri si care propune alegatorilor un program de guvernare. Eu mi-am dorit sa pun pe masa in dezbatere publica niste principii - pornind si de la experienta dupa cateva luni de guvernare - niste principii sanatoase si care trebuie sa stea la baza oricarui program de guvernare. Niste principii nu doar declarative, cum am vazut ca mai spuneau unii lideri de partid; e important nu doar sa vorbim de lucrurile astea, ci sa le punem in aplicare.
In al doilea rand, la cealalata extrema a platformei, dincolo de principii, am pus cateva proiecte pe care noi le-am inceput si care cred ca ar trebui continuate.
Ei, intre ele poate sa-si faca loc programe de guvernare care sa fie dezbatute. Cred ca e important sa discutam in aceasta campanie nu doar de persoane, de chestiuni personale ale unui candidat sau altul, ci si despre niste principii, de valori, si-apoi si de idei concrete."
Nu sunt indispensabil
Cu privire la ofertele care i-au fost adresate public pentru implicarea sa in politica, Ciolos a fost foarte ferm sustinand ca nu se considera indispensabil si ca nu accepta ca dezbaterea publica sa se faca un jurul ideii candidaturii sale:
"Sigur, eu am spus ca nu ma feresc sa ma implic, dar nici nu cred ca sunt indispensabil. Daca vreti sa fiu direct. (…) Am spus ca nu ma dau de-o parte sa ma implic, asa cum cum am facut-o si in noiembrie anul trecut. Dar in acelasi timp nici nu vreau ca aceasta dezbatere sa fie construita in jurul ideii daca candideaza sau nu la postul de premier cutare persoana. Cu ce sa candidam? Deocamdata, e important sa vedem daca oamenii, daca o majoritate sustine o astfel de abordare, daca sustin ideile de-acolo. Cred ca asta e important acum."