Pe aceeași temă
"Inca nu am tras linie, mai avem cateva zile pana la sfarsitul anului, dar suma pe fonduri structurale va fi undeva intre sapte miliarde si ceva de euro si cinci miliarde si ceva de euro in functie de cum reusim sa facem niste plati acum la sfarsitul anului, de cum reusim sa introducem niste proiecte care sunt acum in curs de finalizare sau care au fost finantate din fonduri publice si am primit acordul Comisiei sa le trecem pe fonduri europene daca ele au respectat niste reguli si principii europene. Deci inca mai pot fi recuperate niste lucruri. O sa ajungem undeva intre 60% si 70% absorbtie pe fonduri structurale. Si pe agricultura si dezvoltare rurala acolo o sa fim undeva la 90% absorbtie, undeva peste 90% absorbtie", a declarat premierul intr-o emisiune a postului de televiziune Antena 3.
Ciolos a explicat ca perioada 2007-2013 a inceput mai greu, avand in vedere faptul ca a fost prima perioada bugetara europeana cu Romania stat membru.
"Au fost la inceput niste sincope si pentru ca a trebuit sa ne obisnuim cu procedurile europene. Si eu am fost ministru al Agriculturii intr-o perioada in care Agentia de Plati avea dificultati cu acreditarea. S-au recuperat pe parcurs niste lucruri din punct de vedere institutional, insa, dupa parerea mea, ramane o problema de eficienta a administratiei. Competenta in autoritatile de management si agentii de plati a evoluat in acesti an, dar inca mai avem o problema de eficienta a administratiei. Au fost si probleme de coruptie care si-au gasit izvorul mai ales in neclaritatea unor proceduri. S-au lasat spatii, vrut sau nevrut, s-au lasat anumite spatii de interpretare care ne-au costat bani pentru ca s-au aplicat penalitati de catre Comisia Europeana. Avem acum foarte multe procese, avem foarte multe proiecte care sunt blocate datorita proceselor", a mai declarat premierul.
Intrebat ce a gasit la Guvern, Dacian Ciolos a raspuns: ”Depinde despre ce vorbiti. Faptul ca sunt niste bani in visterie necheltuiti, asta nu e neaparat un lucru bun, pentru ca banii aceia au fost planificati sa fie cheltuiti pe anumite lucruri.
Pe de alta parte, exista un echilibru bugetar care a fost mentinut anul acesta. Deficitul nu va fi foarte mare, e in jurul celui prognozat.
Pe partea de reforma a administratiei, de exemplu, care este unul dintre obiectivele noastre prioritare, am gasit destul de multe zone in care s-a lucrat pe partea de ameliorare a eficientei administratiei, dar care nu au fost puse cap la cap.
Deci sunt si lucruri bune si lucruri mai putin bune, dar nu vreau sa fac apel la greaua mostenire
Cred ca in infrastructura, educatie si sanatate avem multe de investit si in anii viitori, pentru ca acestea sunt domenii inevitabile”.