Dacian Ciolos scoate la suprafata frustrarile Parlamentului. Tariceanu si forma fara fond

Tudor Despina | 17.11.2015

Democratia reprezentativa a fost destituita in urma votului de incredere pe care Ciolos l-a primit marti in Parlament. Sau cel putin asa ar trebui sa se intample conform spuselor celui de-al doilea om in stat. Afirmatiile lui Tariceanu sunt sustinute din PSD si releva un mod de gandire in Parlament.

Pe aceeași temă

 

Deja e recunoscut modul de a trata politic al domnului Tariceanu, lider al ALDE si presedinte al Camerei Superioare a Parlamentului. Dupa repetate atacuri la adresa Consiliului Superior al Magistraturii, a Directiei Nationale Anticoruptie si a altor institutii implicare in reformarea mecanismului de stat, fostul premier nu ar mai trebui sa surprinda cu iesirile sale publice.

 

Tariceanu si forma fara fond

 

Dar continua sa o faca. “O singura persoana, chiar si aleasa, fie ea si presedintele Romaniei, isi va impune vointa luand drept pretext programul antipolitic, antidemocratic si antiparlamentar al unei minoritati”, spunea Tariceanu, marti, in plenul reunit al Parlamentului, inaintea votului pentru investirea in functie a Cabinetului Dacian Ciolos.

 

Solemn, Tariceanu clama prin instalarea in functie a Guvernului Ciolos nici mai mult nici mai putin decat o “destituire” a democratiei reprezentative in Romania. Ba mai mult, “tehnocratia ucide democratia”, iar instalarea unui “guvern prezidential” inseamna trecerea la “un regim politic care goleste de continut democratia reprezentativa” si pune in pericol drepturile cetateanului si statul de drept.

 

Seful Senatului si al doilea om in stat subliniaza, ironic, faptul ca aceasta mutare politica “va transforma Parlamentul intr-o forma fara fond”. Vorbim despre acelasi Parlament care, desi votat democratic de populatie, se zbate de ani buni la coada tututor sondajelor de opinie cu o cota de incredere publica undeva in jur de 10%, cel mult? Vorbim despre acelasi Parlament care a dovedit de-a lungul timpului o rezistenta stoica la reformele in Justitie, acelasi Legislativ care a facut o agenda recurenta din a respinge pe banda rulanta cererile DNA de ridicare a imunitatilor alesilor cercetati pentru coruptie? Daca e acelasi Parlament, atunci ramane cum spuneam in deschiderea frazei: salutam ironia domnului Tariceanu.

 

PSD si legitimarea de la “popor”

 

Cazul sefului de la Senat nu e izolat, modul acesta de a gandi si actiona e des intalnit in legislatura actuala, cel putin. Sa luam exemplul Partidului Social Democrat. Cel mai mare partid din tara e recunoscut pentru caracterul refractat in ce priveste modernizarea statului de drept. Sunt numeroase momentele in care vectori de imagine ai social democratilor au provocat controverse publice prin atitudinea prezentata. E si cazul senatului Serban Nicolae.

 

In 13 Noiembrie, in pline negocieri intre partide si premierul inca desemnat la acel moment Dacian Ciolos, Nicolae exemplifica frustrarile mai mult sau mai putin latente din PSD. Intr-un mesaj publicat pe pagina personala de Facebook, senatorul acuza un aranjament incorect, “de tip Basescu”, in desemnarea lui Ciolos pentru functia de prim-ministru.
 


(Senatorul Nicolae, in dreapta, soferul personal al condamnatului Catalin Voicu)

 

Desemnarea constitutionala a prim-ministrului trebuie sa aiba la baza mandatului electoratului exprimat la alegerile parlamentare”, scrie Nicolae, acuzand compromisuri si oportunism in acest context. El nu a ezitat sa-l critice si pe presedintele Iohannis, vorbind despre consultarile sustinute la Cotroceni cu partidele ca despre “o mascarada”. Senatorul acuza explicit o “deturnare neconstitutionala si nedemocratica a actului de guvernare”. Revista 22 reaminteste ca numele lui Serban Nicolae e legat de mai multe controversate proiecte legislative prin care a senatorul a incercat sa afecteze mersul Justitiei.

 

Senatorul social-democrat a propus pedepsirea cu pana la trei ani de inchisoare a celor care dezvaluie informatii din dosarele penale in curs de cercetare. Numele lui Serban Nicolae se afla si la originea unei initiative potrivit careia persoanele arestate preventiv care nu au comis fapte cu violenta nu ar mai urma sa fie incatusate, iar arestul preventiv sa fie comutat intr-o masura mai usoara. Nicolae a intentionat sa candideze la sefia PSD in toamna acestui an.

 

Neamul de sluga al lui Mircovici

 

Inca un exemplu. Deputatul minoritar Niculae Mircovici – din partea Bulgarilor din Banat – vorbea la mijlocul saptamanii trecute in termeni gravi despre cetatenii romani. “Neam de sluga”sau “bocetul slugii care o duce rau” a scris deputatul pe Facebook, spatiu public, inainte sa stearga mesajul, in contextul protestelor de strada provocate de tragedia incendiului de la clubul Colectiv.

 

"Un neam de sluga se simte cu adevarat stapan atunci cand posteaza in mediul virtual sub protectia anonimatului sau cand clamand democratia iese in strada (in numar semnificativ-mii sau zeci de mii) asumandu-si mandatul a milioane de oameni care au votat.

 

Dreptatea se bazeaza pe un adevar rostit pe jumatate si evident inpersonal (sic!, n.r.) sau general. Din pacate am ramas in istorie cu tradari de la Burebista la Antonescu,cu invatatul furtului si sperjurului din copilarie,cu zidirea Anei in zid in loc de gasirea solutiei pentru ca zidul sa nu se prabuseasca,cu plansetul pentru ciobanul ucis de cei doi vecini si prieteni,evident tot romani,cu prostia si tupeul ca repere.

 

Acum am inventat democratia originala,mobilizare pe facebook ( la ordin evident ) iesit in stada,anulat alegeri,facut jocul cui trebuie si apoi bocetul slugii ca o duce rau.Am scis cu durere in suflet dar nu trebuie sa-mi dati dreptate.Din pacate imi va da viitorul.Noi suntem stapani", era mesajul lui Mircovici, preluat cu toate greselile de redactare aferente statutului de membru in Parlamentul Romaniei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22