Dacian Cioloş: Suntem guvernul zero corupţie, zero populism, zero minciună

E.b. | 16.11.2016

Premierul Dacian Cioloş a făcut, miercuri, la împlinirea unui an de mandat al Guvernului pe care îl conduce, un scurt bilanţ şi a afirmat că este într-adevăr Guvernul zero, aşa cum este denumit de PSD, dar asta înseamnă ”zero corupţie, zero populism, zero minciună”.

Pe aceeași temă

 

 

El le-a cerut miniştrilor să-şi îşi facă în perioada următoare propriul bilanţ pe care să-l prezinte public.

 

”Mâine se împlineşte un an de când am preluat acest mandat şi aş vrea ca fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul, aş vrea totuşi să profităm de această oportunitate şi să ieşim cu toţii să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an şi prefer să îl facem noi că dacă nu, vedeţi - sunt alţii care îl fac şi vin cu bilanţ de genul "Guvernul zero". Trebuie să spunem «Da, Suntem Guvenul zero corupţie, zero populism, zero minciună» şi, pornind de aici, să trecem să explicăm câteva lucruri care au fost făcute în acest an, aşa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluţionăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci, câteva reforme câteva domenii cheie”, a declarat premierul Dacian Cioloş la începutul şedinţei de guvern, conform News.ro.

 

 

Bilanţul miniştrilor

 

 

Şeful Executivului i-a rugat pe miniştrii Cabinetului său să iasă public cu un bilanţ cu realizările, dar şi cu lucrurile pe care şi le-au propus, dar nu au fost încă teminate.

 

”O să vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră, zilele următoare, să ieşiţi public şi să vă faceţi un bilanţ cu realizările, dar şi ceea ce v-aţi propus şi nu aţi reuşit să realizaţi, cu ceea ce a fost început şi nu este încă finalizat. Cred că e important să ne facem şi propria analiză şi să facem şi public, în aşa fel încât cei interesaţi de realitate şi de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei campanii electorale, să putem discuta şi aşezat despre ceea ce s-a făcut şi despre ceea ce mai rămâne de făcut”, a arătat Cioloş.

 

 

Cioloş i-a cerut ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să îi ţină la curent agricultori cu privire la plata subvenţiilor în avans pentru anul următor.

 

”Chiar dacă cu o întârziere, care vine din trecut, am finalizat plăţile pe anul acesta am început după ce ne-am făcut temele şi sistemul informatic funcţionează, am început să facem şi plata în avans. 700 de milioane de euro şi sper să continue până la suma toatală care a fost prevăzută pentru această plată în avans”, i-a spus Cioloş ministrului Agriculturii.

 

De asemenea, premierul l-a rugat pe ministrul de la Transporturi, Sorin Buşe, să explice faptul că ”pe cei 300 de kilometri de şanitiere, lucrurile sunt deblocate din punct de vedere administrativ şi că ar trebui să se poată lucra în perioada următoare”, adăugând că actualul Guvern se află  în situaţia de a lăsa moştenire viitorului Executiv, ”peste 1.000 de kilometri de proiecte pregătite sau în pregătire - studii de fezabilitate, proiecte tehnice- în aşa fel încât tot ce avem în masterpaln pentru anii următori să fie pregătit de lansare”.

 

În acelaşi context, Cioloş le-a solicitat miniştilor care gestionează protofoliile de la Finanţe şi Muncă să iasă cu explicaţii pronind de la creşterea economică înregistrată în acest an şi să precizeze în ce fel s-a reflectat ea şi în crearea de locuri de muncă.

 

 

Locuri de muncă

 

 

”Să explicaţi în ce domenii s-au creat acele 154.000 de noi locuri de muncă în acest an. Să explicăm şi faptul că creşterea aceasta economică s-a simţit şi în buzunarele românilor, pentru că salariul mediu a crescut cu aproape 13%. Cred că e important să detaliem puţin aceste cifre şi să nu rămânem doar la cifre abstracte. Totodată, o să-l rog pe domnul ministru Pîslaru, împreună cu domnul ministru Dumitru să explice şi modul în care am investit în combaterea abandonului şcolar, în acest an, cu mai multe programe şi să explicaţi faptul că ca am decis decontarea integrală a navetei celor peste 125.000 de elevi, că am introdus aceste programe pilot masa caldă în şcoli, fiecare copil în grădiniţă, programe care şi ele contribuie la scăderea abandonului şcolar”, mai spus Cioloş.


Totodată, el l-a rugat pe ministrul Educaţiei să explice şi de ce a fost nevoie de organizarea unui concurs pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli, ”concurs care n-a mai fost organizat de ani de zile şi de ce e important să avem management profesionist şi în şcoli şi nu numiri politice”.

 

 

Companiile căpuşate

 

 

”Domnule Grigorescu, o să vă rog dincolo de reformele care au fost lansate în anumite companii, care au fost căpuşate în aceşti ani, dacă ne uităm la modul în care au fost conduse, dar dincolo de asta să explicaţi, să intraţi în detalii, în detaliile textului pe care înţeleg că l-aţi pus în dezbatere publică cu Strategia energetică. Am promis la începutul mandatului că după studii, analize, consultări cu specialiştii din domeniu, vom lăsa viitorului Guvern această strategie finalizată şi cred că e util să intrăm în dezbatere şi să explicăm mixtul energetic pe care îl propunem şi justificarea lui”, i-a cerut premierul ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, afirmând că e important să spună că dincolo de strategii şi de viziuni macro cu acel program de asistenţă financiară Guvernul mai contribuie şi la reducerea numărului de locuinţe mai ales din zone izolate, fără acces la electricitate şi faptul că din cele circa 100.000 de locuinţe care încă n-au electricitate în România, pentru circa 10.000, problema va fi rezolvată în perioada imediat următoare.

 

Premierul i-a cerut ministrului Fondurilor Europene să explice şi să încerce să găsească ”o formulă matematică” prin care să arate că ”0 fonduri europene înseamnă de fapt circa 6 miliarde de euro, care au intrat în ţară din fonduri europene anul acesta, pe toate programele europene, şi cred că trebuie insistat pe faptul că dacă pentru perioada 2007-2013 aveam absorbţie 58%, când am venit, în momentul de faţă avem un pic peste 80%”.

 

Guvernul Cioloş a fost învestit de Parlament pe 17 noiembrie 2015.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22