Pe aceeași temă
„Drum bun, domnule Cîțu! O țară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră și iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîțu să se încheie cât mai repede. Pe cetățeni îi interesează ca cineva să se gândească la ei și nu la putere, de dragul puterii. Oamenii se luptă azi cu scumpiri, pandemie, un sistem sanitar ajuns la limită, nesiguranța cu privire la rămânerea școlilor deschise. Toată lumea știe că avem o problemă sistemică, că încrederea în stat a ajuns la cote minime, iar situația este absolut dramatică. Regretabil, această criză a fost provocată și escaladată de domnul Cîțu, care, pentru a câștiga puterea în partid, a sacrificat o coaliție funcțională.
Nu mă miră minciunile cinice ale fostului premier la adresa USR PLUS. Un premier care avea toată puterea și susținerea de care avea nevoie pentru reforme a preferat un război politic, pentru că nu a reușit să înțeleagă și să respecte programul de guvernare și partenerul de care avea nevoie. Deși a scăzut dramatic la nivelul încredere și susținere publică, fostul premier a dovedit încă o dată că nu a înțeles că vorbind în modul în care a făcut-o – și o face în continuare – își prăbușește complet și partidul pe care îl conduce.
L-am auzit pe domnul Cîțu că USR PLUS nu a realizat niciuna dintre reformele promise. Exact de asta am ajuns în situația de a iniția o moțiune împotriva sa: pentru că s-a opus la reformele pe care le-am promis și a rupt astfel protocolul de coaliție și programul de guvernare agreat. L-am auzit pe domnul Cîțu spunând că am trădat Coaliția. Noi nu am trădat Coaliția, pentru că nu avem datorii față de coaliție, ci față de programul la care ne-am angajat în fața celor care ne-au votat. Nu avem loialitate față de persoane, ci față de principii.
Între noi, diferența este uriașă și l-aș îndemna la mai multă cumpătare. Până una alta, așteptăm o reacție echilibrată de la PNL, vrem să înțelegem ce își doresc în continuare și vom vedea în funcție de negocierile de la Cotroceni în ce direcție o vom lua. Ne abținem de la mai multe comentarii și propuneri până când nu avem o propunere realistă de coaliție guvernamentală. Suntem pregătiți să reluăm discuțiile în condiții civilizate și rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Cîţu în ultimele luni”, a spus Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.
Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș:
După ce moțiunea a trecut, USR PLUS are varianta reînceperii discuțiilor cu PNL, dacă PNL face altă propunere de premier decât Florin Cîțu, pentru refacerea coaliției de guvernare. Cealaltă variantă pentru USR PLUS e rămânerea în opoziție, dacă PNL face coaliție cu PSD.
De azi așteptăm poziția PNL. Mingea e și în terenul dlui președinte Iohannis, așteptăm să ne invite la discuții. Singura formulă în care USR poate intra la guvernare e cu PNL și UDMR, dar fără Florin Cîțu premier.
Firesc e ca primul pas să fie făcut de PNL dacă vrea o coaliție cu USR, pentru că PNL poate decide acum.
Susține guvern de tehnocrați? Pentru noi cel mai important lucru e programul de guvernare și cel de reforme. Un guvern de tehnocrați nu e pe radarul nostru, știți câte limitări am avut în decizii de reforme. Un guvern de tehnocrați nu e soluția de care e nevoie acum. Ar însemna eșecul politicienilor.
Dacă PNL vine o variantă nouă care vi se pune pe masă? Primul subiect pe care îl discutăm e programul de guvernare, obiectivele. Apoi discutăm și numele cele mai adaptate. Noi vom fi foarte preciși în reformele pe care le dorim.
Vrem desființarea SIIJ și vot pe legile Justiției, depolitizarea administrației. Vom veni noi cu inițiative legislative de reformă.
E nevoie să existe și un program de reforme asumat de persoana cu care PNL va veni ca propunere de premier