Dăianu: Pensiile și salariile nu vor putea crește așa cum a decis PSD. Deficitul va depăși 3%

Dora Vulcan | 06.11.2019

Daniel Dăianu spune că, deși nu vor fi tăieri de salarii și pensii, totuși acestea nici nu vor putea fi majorate așa cum a anunțat PSD iar încadrarea în deficitul de 3% va fi imposibilă.

Pe aceeași temă

Încadrarea în deficitul bugetar de maximum 3% este aproape imposibilă în 2019”, afirmă la RFI noul președinte al Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. El atrage atenția că bugetul țării nu poate susține calendarul de majorări de pensii și salarii promise de PSD. Cu toate acestea, ”nu suntem în situația de a tăia pensii și salarii sau de a fi nevoiți să concediem sute de mii de bugetari”, afirmă Daniel Dăianu.

”În primul rând este o cauză structurală, care nu este de câțiva ani, anume puținătatea resurselor bugetare.

Mă refer la venituri fiscale, care sunt foarte mici. Suntem pe ultimul loc, deși România nu este un paradis fiscal.

Această stare foarte precară a veniturilor fiscale își are obârșia nu numai în calitatea instituțiilor, în slăbiciunea instituțiilor, în subperformața agenției naționale de colectare, ANAF. Are la obârșie și decizii de politică fiscală, care nu au fost inteligente.

Am scăzut prea mult taxe și impozite.

Eu nu sunt un oponent înverșunat ale unor măsuri de reducere de taxe și impozite, măsuri de siomplificare, dar totul trebuie să aibă o măsură.

Aici găsim explicația pentru care după 2015 veniturile fiscale au scăzut cu aproape două procente din PIB. Puținătatea resurselor ar fi o cauză structurală”, spune Daniel Dăianu.

De asemenea, șeful Consiliului fiscal spune că România nu va putea menține deficitul bugetar sub 3%.

”Altă cauză legată este legată de sub-optimul unor decizii de politică bugetară, de politică fiscală. În plus, stresul foarte mare din bugetul public este legat de o sarabandă a creșterii veniturilor salariale și de pensii, care, în momentul de față, pun o presiune teribilă pe un buget care și așa are o încordare lăuntrică structurală foarte mare.

Ce va vedea ministrul Cîțu? Va vedea această încordare structurală extraordinară, pe care nu o întâlnești la alte bugete din țările învecinate.

Cred că nu se poate sub 3%. Nu văd cum.

Noi la Consiliul Fiscal am estimat o plajă de 3,4 – 3.7%.

Execuția bugetară la 9 luni , iar după unele cifre la 10 luni, arată că practic este aproape imposibil să fie sub 3%. Dar haideți să spunem că trecem peste acest an și că avem o depășire cu 0,3 – 0,4% sau chiar mai mult, cu 0,5 – 0,6% a pragului de 3%. Marea provocare este bugetul pentru 2020”, mai spune Daniel Dăianu.

Daianu a mai subliniat ca "marea provocare este bugetul pentru 2020", in conditiile in care cresterea de 40% la pensii este prevazuta de la 1 septembrie 2020.

Creșterea de 40% la pensii este creșterea cea mai mare, care reprezintă un șoc. Este de la 1 septembrie 2020, avertizează Daniel Dăianu.

Cu toate acestea, Dăianu spune că nu se vor tăia pensiii și salarii.

Nu suntem în situația să tăiem salarii și pensii. Acest lucru trebuie spus în mod emfatic. Tot se spune că vor tăia salarii și pensii. Nu este vorba de așa ceva. Nu pot să fie crescute potrivit calendarului care este în vigoare în momentul de față. 40% de la 1 septembrie 2020 nu poate fi amortizat, nu poate fi absorbit de buget. A crede că poți să ai o colectare mai bună a veniturilor fiscale înseamnă că intrăm în teritoriul metafizicii. Așa ceva nu este posibil. Avem nevoie de o reformă a ANAF. Poate în trei, patru ani vom mări colectarea cu două procente din PIB, dar nu se poate pe termen foarte scurt”, mai spune șeful Consiliului fiscal.

Cât privește concedierile din sistemul bugetar, Dăianu spune că nu acestea sunt soluția ci restructurarea.

”(...) s-a umflat foarte mult aparatul și este nevoie de o reformă (...). Trebuie făcută reforma. Sunt oameni care nu fac nimic. Această umflare s-a întâmplat și la nivel local, nu numai la nivel central. Avem exemple într-o serie de primării. Nu se poate accepta așa ceva. Tot astfel cum nivelul salariilor în sectorul bugetar distorsionează piața muncii. Ne confruntăm cu penurie de forță de muncă în sectorul privat și avem salarii foarte mari la stat. Trebuia să mărim salariile medicilor indiscutabil fiindcă țara suferă o hemoragie. Dar trebuie să avem o măsură. Nu putem la oameni care stau în birou să le dăm salarii (extrem de mari)”, a mai spus Daniel Dăianu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22