Dan Andronic, Bogdan Buzaianu si Radu Budeanu, implicati in dosarul Elenei Udrea (surse)

Tudor Despina | 20.10.2015

Patronul cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, fondatorul Energy Holding, Bogdan Buzaianu, si fostul patron al tabloidului Cancan, Radu Budeanu, ar fi implicati in noul dosar al Elenei Udrea, sustin surse judiciare citate de presa.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Subiectul “baietilor destepti” din Energie s-a aflat mereu in atentia publica. Majoritatea contractelor cu acestia au fost semnate in 2004, iar cele mai multe dintre acestea au fost incheiate cu firme controlate de Bogdan Buzaianu, arata Hot News.

 

Astfel, in 2004, cand ministru al industriei si resurselor era Dan Ioan Popescu, firmele detinute de Buzaianu a obtinut contracte cu Hidroelectrica de cumparare a energiei electrice la preturi considerate prea mici fata de cele de pe piata. Bogdan Buzaianu este finul lui Dan Ioan Popescu. Un contract a fost incheiat cu Buzmann Industries, iar altul cu Energy Holding.

 

In 2008, Buzaianu a reusit sa obtina un alt contract prin firma EHOL Distribution. Ulterior, toate cele trei firme si-au schimbat actionariatul. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este  inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu.

 

Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost preluate in urma cu cativa ani de elvetienii de la Alpiq. In urma acestor preluari, Buzmann Industries a devenit Alpiq RomIndustries, iar EHOL Distribution a devenit Alpiq RomEnergie. Toate aceste contracte au fost prelungite periodic pana in vara lui 2012 cand au fost denuntate, in urma intrarii Hidroelectrica in insolventa, de actualul administrator judiciar.

 

In perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti  ani. Potrivit sursei citate, cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007,  Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8  milioane MWh.

 

Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost  incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie  2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica era Mihai David, membru PSD in acea perioada.  Mihai David este cel care a prelungit durata contractului cu 5 ani pana in 2018.

***

Procurorul sef Laura Kovesi a transmis doua cereri in privinta Elenei Udrea:

 

  1. Catre Camera Deputatilor o cerere de efectuare a urmaririi penale a Elenei Udrea, deputat in Parlament, pentru presupuse infractiuni de: luare de mita, trafic de influenta, instigare la abuz in serviciu,operatiuni financiare incompatibile cu functia, spalare de bani si fals in declaratii de avere (in perioada 2009-2012).
     
  2. Catre Ministrul Justitiei o cerere pentru solicitarea Camerei Deputatilor sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a Elenei Udrea, ministru in Guvern la data faptelor in cauza: luare de mita, trafic de influenta, instigare la abuz in serviciu, operatiuni financiare incompatibile cu functia si spalare de bani.
     

Printre altele, DNA o acuza pe Udrea ca in timpul mandatului de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, in vara lui 2010 ar fi pretins o spaga de cinci milioane de dolari de la un om de afaceri pentru a asigura firmei sale derularea contractului de energie cu Hidroelectrica.

 

Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

- În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa”, arata procurorii anticoruptie.

 

In cauza, procurorii DNA au lansat o ancheta in doua spete: 1) Vanzarea subevaluata a unei vile si 2) Un presupus trafic de influenta in derularea unor contracte de energie cu Hidroelectrica.

 

In replica, Udrea sustine ca noul dosar e bazat pe denunturile fostei sefe a Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu. Deputatul a mai spus ca noile dosare sunt rezultatul “diviziei Udrea” din DNA, acuzand-o din nou pe sefa institutiei, Laura Codruta Kovesi, ca incearca sa ii deschida noi dosare.

 

“Este evident ca e o prioritate pentru anchetarea si arestarea Elenei Udrea, la DNA. Nu ma mira, am facut o plangere la CSM tocmai pentru ca stiam din vara, oameni din DNA si SRI au venit si mi-au spus ca e ordin de la sefa DNA ca dna. Moraru sa imi faca un nou dosar penal. E clar ca acolo exista o divizie Elena Udrea. Sunt o tinta a dnei. Kovesi si a lui Coldea (adjunctul sefului SRI – n.r.)”, a spus Elena Udrea la Digi 24.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22