Dan Andronic s-a suspendat din functia de director al EVZ. Cristoiu, director onorific

Iulia Mincu | 11.12.2015

Jurnalistul Dan Andronic, director general al Evenimentului zilei, a decis sa se suspende din functia pe care o ocupa in cadrul Editurii Evenimentul si Capital, "pana se va lamuri in totalitate situatia sa juridica", informeaza un anunt de pe prima pagina a editiei tiparite de azi a EVZ.

Pe aceeași temă

 

 

Instanța se va pronunța vineri, ora 13.00, pe cererea de arestarea preventivă a inculpaților din dosarul retrocedărilor ilegale către Paul Lambrino.

 

"Dan Andronic anunta ca, pana cand se va lamuri in totalitate situatia lui juridica, se retrage din activitatea publicistica si se suspenda din functia de director general al Editurii Evenimentul zilei si Capital. Incepand de azi, director onorific va fi fondatorul ziarului, jurnalistul Ion Cristoiu", anunta EVZ.
 

 

Din referatul procurorilor care au propus retinerea lui Andronic in dosarul Truica reiese ca acesta ar fi folosit Evenimentul zilei in sprijinul gruparii infractionale care urmarea obtinerea averii revendicate nelegal de Paul Lambrino.


Grupul condus de Remus Truica si din care face parte si Dan Andronic va fi prezentat vineri in fata instantei cu cerere pentru arestarea preventiva în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale Băneasa.


Omul de afaceri Remus Truica, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Rosu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, si omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost retinuti, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Ilfov, iar joi dupa-amiaza au fost prezentati Curtii de Apel Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

*********

 

În documentele trimise instaței împreună cu cererea de arestare preventivă a celor implicați în retrocedarea ilegală a Fermei regale Băneasa, procurorii descriu detaliat cum funcționa grupul organizat care a recuperat ilegal mai multe proprietăți revendicate ilegal de Paul Lambrino.

 

Lambrino nu avea niciun drept, dar a revendicat proprietățile respective în calitate de descendent în linie directă al MS Carol al II – lea al României (nepot din fiu) şi în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale Prinţesei Elena a României,  soţia supravieţuitoare a fostului rege, pe care le-a achiziţionat conform contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr.1489 din 02.08.2001.

 

După mai multe eșecuri în instanță, Pau LAmbrino a căutat „oameni mai puternici, mai bine ancoraţi politic”, care să intervină pentru retrocedarea proprietăţilor solicitate fără drept.

 

Așa a ajuns, începând cu luna noiembrie 2006, la Remus Truică, fost șef de cabinet al fostului premierAdrian Năstase și prosper om de afaceri.

 

Truică a apelat pe rând la diferite persoane care dispuneau de bani sau relații și așa a apărut schema prin care grupul cumpăra drepturile litigioase de la Paul Lambrino, căruia îi dădeau o parte minoră din bani, restul rămânându-le lor, cei care făceau și investiția în miteele necesare, și aranjau retrocedările.

 

Așa au intrat pe rând în schemă inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz,  Roșu Robert, constituind astfel un grup infracţional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul Al României prin săvârşirea de infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcţionarilor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi pentru influenţarea deciziilor acestora, prin  instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziţie/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenţei, reale, asupra funcţionarilor publici, scriu procurorii, citați de Știri pe Surse.

CITESTE STENOGRAMELE

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22