Dan Diaconescu se afla la sediul Ministerului Economiei pentru semnarea contractului de privatizare a Oltchim: E prima data cand cel care a castigat privatizarea e amenintat de guvernanti cu inchisoarea

Fara Autor | 24.09.2012

Pe aceeași temă

Omul de afaceri Dan Diaconescu s-a prezentat, luni dimineata, la ora 10:00, la sediul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pentru a semna contractul de vanzare - cumparare a actiunilor Oltchim: "Din pacate in ultimele zile nnu mai vorbeste nimeni de combinat, se pare ca doar noi mai suntem interesati de redeschiderea combinatului, de locurile de munca, de plata salariilor. Serviciile secrete ne urmaresc de cateva zile. Cel care a castigat privatizarea e amenintat de guvernanti cu inchisoarea. Noi vrem sa platim astazi salariile. Eu vreau sa semnez, sa vedem daca vrea si Guvernul", a afirmat patronul OTV, citat de HotNews.ro.

Diaconescu s-a declarat dispus sa semneze luni contractul cu OPSPI, spunand ca banii trebuie sa intre imediat in conturile companiei, pentru plata salariilor si asigurarea capitalului de lucru.

Ce a spus Dan Diaconescu la Ministerul Economiei:

Guvernul vrea cu orice pret sa atraga un investitor strain, implorandu-ne pe noi sa ne retragem. Este fara precedent.

Nu exista posibilitatea sa ma retrag, este exclus.


Dan Diaconescu a mai afirmat, inainte de a intra in sediul Ministerului Economiei, ca "Cazul Elodia nu este nimic in comparatie cu privatizarea Oltchim. Investitorul este poporul roman, in primul rand, care trebuie sa salveze acest combinat. Cel care a castigat aceasta licitatie nu a dau spaga".

Dan Diaconescu trebuie sa plateasca insa suma de 203 milioane de lei, cu care a fost adjudecata licitatia pentru privatizarea combinatului valcean. "Ar fi existat, legal, un termen de 10 zile pentru incheierea contractului, insa oferta lui Dan Diaconescu si OPSPI permit sa se semneze contractul de vanzare cumparare de actiuni, luni, la ora 10.00. Pretul trebuie sa fie platit la semnarea contractului. Dar putem sa il semnam si luni dupa-amiaza si marti", a declarat, vineri, la finalul licitatiei cu oferta in plic, Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Acesta a precizat ca "toate detaliile privind contractul de privatizare s-au aflat in caietul de sarcini cu care Dan Diaconescu a participat la licitatie".

Dan Diaconescu a anuntat vineri ca se va asocia cu alti investitori, va finaliza procesele cu PCC, actionarul minoritar al combinatului valcean si ca dispune de suma de 203 milioane lei pentru semnarea contractului de vanzare - cumparare cu statul roman.

"Vor veni si parteneri de afaceri alaturi de noi, procesele dintre actionarul majoritar si minoritar vor lua sfarsit", a afirmat Dan Diaconescu.

De asemenea, acesta a subliniat ca are nevoie de ajutor din partea statului roman pentru cumpararea Arpechim: "Avem nevoie din partea statului sa ne ajute sa cumparam rafinaria de la austrieci si CET-urile, mina de sare de langa combinat. Este o rugaminte, nu are legatura cu licitatia in sine", a spus Dan Diaconescu.

Investitorul a adaugat ca este pregatit si pentru licitatiile pentru CFR Marfa, CFR Calatori si Tarom.

Dan Diaconescu a fost declarat vineri adjudecatar al licitatiei cu oferta in plic pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Ramnicu Valcea. Oferta depusa de acesta a inregistrat punctajul maxim, de 100 de puncte, oferta fiind in valoare de 203.149.054, 08 lei. Oferte pentru pachetul de actiuni au mai fost depuse de Chimcomplex Borzesti, care a obtinut 9,26 puncte, si AISA Invest - 14,77 puncte.

Creantele Electrica si AVAS nu s-au vandut. Pentru creanta AVAS o fost depusa o singura oferta, in bloc, de catre PCC, oferta ce a primit 0,74 puncte. Pentru creanta Electrica, oferta Chimcomplex Borzesti a intrunit 30,7 puncte, insa pretul minim pentru care Electrica ar fi fost dispusa sa vanda creanta era mai mare decat cel oferit, motiv pentru care creanta nu s-a vandut.

Dupa primele sase luni din acest an, Oltchim a raportat pierderi de 188,236 milioane de lei si datorii de peste 2,6 miliarde de lei. Platile restante depaseau 910 milioane de lei. In primele sase luni din 2012, Oltchim a derulat afaceri de 540,6 milioane de lei. Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat anul 2011 cu pierderi nete de 278,342 milioane lei si datorii de peste 2,539 miliarde de lei. Compania are 3347 de angajati.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22