Pe aceeași temă
"Eu am părerea mea. Eu cred că domnul Victor Ponta a greşit în conduita sa, a greşit în raport cu ceea ce noi am vrut să fie o relaţie corectă instituţională, dar mai ales a greşit neînţelegând că în momentul în care s-a declanşat o procedură judiciară împotriva sa, el nu mai putea să rămână premier. Pentru că aşa se întâmplă lucrurile. A devenit o vulnerabilitate pentru naţiune. (...) Una dintre problemele lui Victor Ponta este că dialogul mereu a fost de tipul <vorbim ceva şi public spunem altceva>".
Întrebat de ce a demisionat Victor Ponta, Mihalache a spus la Antena 3:
"Eu am parerea mea, cred ca Ponta a gresit in conduita sa, a gresit odata in raport cu ceea ce noi am vrut sa fie o relatie corecta institutionala cu Guvernul, mai ales a gresit neintelegand ca in momentul in care s-a declansat o procedura judiciara impotriva sa el nu mai putea sa ramana premier pentru ca asa se intampla lucrurile, el a devenit o vulnerabilitate pentru natiune. Nu as dori sa relatez anumite discutii care priveau organizarea unor vizite ale unor inalti oficiali straini in Romania si in care ni s-a spus mai direct, mai voalat, cata vreme suntem in aceasta situatie, nu se va produce, nu se va intalni cu premierul României.
Ponta in momentul respectiv ar fi trebuit sa-si extraga concluziile, cu atat mai mult cu cat fusese un angajament al sau si ar fi putut sa isi organizeze o tranzitie controlata ca sa spun asa, pana la urma a facut cel mai mare rau partidului sau, pentru ca l-a scos de la guvernare.
Daca pleca la vreme, nu ca efect al tragediei de la Colectiv, putea, ma rog, sa controleze procesul acesta, si sa duca catre alt premier sustinut de PSD, pana la urma era o majoritate in Parlament".
Despre DNA
"In ceea ce priveste justitia, presedintele continua sa fie un sprijinitor foarte ferm al luptei anticoruptiei si al institutiilor care joaca un rol in aceasta lupta. Era nevoie de asta, era nevoie de o curatenie a sistemului politic romanesc care a ajuns la un anumit grad de coruptie care devine sufocant inclusiv pentru societate. Ma uit si eu la stiri, cand vad lejeritatea cu care se discuta despre sume la nivel foarte inalt, povesti cu tablouri ascunse in pereti, marturisesc ca incep sa ma sperii si eu si sa inteleg ca era nevoie de lucrul asta. Dimensiunea fenomenului a devenit inacceptabila si intolerabila, vedem o caracatita transpartinica absolut infioratoare, inclusiv oameni care erau foarte tineri si care promitau sa nu aiba metehnele celor vechi si atunci te gandesti pana la urma ca un anumit tip de innoire in materie de practici e necesar.
Eu cred ca e foarte bine si mai exista un efect inhibitoriu, terapeutic, anume ca oamenii au inceput sa constientizeze ca pot sa fie subiecte ale actiunii judiciare, ca nimeni nu e intangibil si poate ca in perspectiva anului 2016 va determina si unele comportamente. Exista si efecte colaterale nedorite, ca nu mai semneaza functionarii documente.
Miza acestui moment de respiro pe care l-au luat partidele prin Guvernul de tehnocrati este, cred eu, asa mi-as dori, sa pregatesaca 2016 in termeni de oameni, programe, comportamente. Guvernul de tehnocrati a fost o supapa care sa permita partidelor sa se innoiasca", a declarat Dan Mihalache la Antena 3.