Pe aceeași temă
În luna aprilie rata inflației a făcut un salt impresionant ajungând la 13,8% (rată anualizată). Vîlceanu atenționează că lipsa măsurilor va însemna şi că statul se va împrumuta şi mai mult, la dobânzi mai mari, iar aceste împrumuturi, mai devreme sau mai târziu, vor fi plătite de români, prin taxe mai mari.
”Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie este 13,8%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Îi cer ministrului Finanţelor să prezinte urgent un pachet de măsuri pentru a reduce inflaţia, altfel, până în octombrie va depăşi 20%. Creşterea preţurilor şi dobânzilor îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici”, spune fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
El afirmă că, ”dacă nu vom face nimic, va fi o presiune şi mai mare pe bugetul de stat, care va înregistra o creştere a cheltuielilor cu dobânzile”.
”Dovadă că acum câteva zile Ministerul Finanţelor s-a împrumutat la o dobândă de 7,93%. La finalul lunii noiembrie, anul trecut, dobânzile se situau între 5 şi 5,6%”, explică el.
Potrivit lui Vîlceanu, ”lipsa măsurilor va însemna şi că statul se va împrumuta şi mai mult, la dobânzi mai mari, iar aceste împrumuturi, mai devreme sau mai târziu, vor fi plătite de români, prin taxe mai mari”.
”Deja ministrul Finanţelor şi un secretar de stat din acelaşi minister ne povestesc despre introducerea impozitului progresiv şi eliminarea cotei unice. Despre riscul creşterii preţurilor şi dobânzilor am discutat încă de la formarea acestei coaliţii şi am subliniat că trebuie să luăm măsuri pentru a nu ajunge în această situaţie”, mai spune Dan Vîlceanu în postare.
BNR a transmis marţi că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze ascensiunea în trimestrul II 2022 şi să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de bază şi în condiţiile restrângerii excedentului de cerere agregată spre valori cvasi-nule. Prin urmare, dinamica inflaţiei va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior şi va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei.