Dăncilă a demisionat de la conducerea PSD, după votul CEx. Conducerea, dizolvată. Ciolacu, interimar

Dora Vulcan | 26.11.2019

Viorica Dăncilă a demisionat din conducerea PSD după șase ore de ședință a Comitetului Executiv. Conducerea PSD a fost dizolvată, iar Marcel Ciolacu a fost votat interimar.

Pe aceeași temă

UPDATE - Din conducerea partidului fac parte președinții de organizații care au câștigat alegerile. La dizolvarea conducerii s-a ajuns după votul majorității membrilor Biroului Permanent, a explicat Dumitru Buzatu, liderul de la Vaslui.

Viorica Dăncilă a demisionat din funcția de președinte al PSD, iar Marcel Ciolacu a fost votat președinte interimar.

De asemenea, Paul Stănescu a fost votat secretar general, în locul lui Mihai Fifor.

Au fost deciși și alți opt vicepreșdinți regionali.

Congresul va fi organizat într-o lună și jumătate, a declarat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.

Eugen Teodorovici rămâne simplu membru al PSD.

Anterior demisionaseră din funcțiile de vicepreședinți ai PSD Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Roxana Mînzatu, Marian Oprișan și Dragoș Benea.

Viorica Dăncilă a anunțat în ultimul moment al reuniunii CEx că demisionează din funcție, a adăugat Daniel Tudorache. Pe parcursul ședinței nu ar fi vrut să demisioneze nici ea, nici Eugen Teodorovici.

De asemenea, Niculae Bădălău a declarat, la finalul unui CEx de aproape șase ore, că Congresul va avea loc undeva în februarie sau martie.

Înainte să demisioneze, Dăncilă a cerut un Congres în luna februarie a anului viitor, iar până atunci să rămână în funcție. Propunerea a picat cu 5 voturi.

Principalele declarații făcute în conferința de presă de după CEx

„A fost Comitetul Executiv Național destul de îndelungat, în care fiecare coleg și-a spus opinia referitor la alegerile prezidențiale și proiecția pe care o avem în perioadă următoare. Am înțeles opinia colegilor mei, faptul că se dorește o resetare a partidului şi această resetare presupune o echipă care să preia conducerea partidului, altă viziune, alt program și că trebuie cineva să își asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate și eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcția de președinte PSD. E un gest pe care l-am făcut pentru partid. Am făcut tot ce ne-a stat în putință ca să obținem un rezultat bun, în urma discuțiilor am înțeles că se dorește o resetare a partidului, această resetare presupune o altă viziune, un alt program și vreau să le garantez colegilor că din echipa care va acționa pentru câștigarea alegerilor viitoare va face parte și Viorica Dăncilă”, a spus Viorica Dăncilă.

„Aș vrea să îi mulțumesc doamnei Viorica Dăncilă, fostul nostru președinte. E pentru prima oară când eu am participat la un CEx în care toți liderii și-au spus opinia și așa a fost condusă doamna Dăncilă să audă părerea la absolut toată lumea. Un CEx matur în care au fost discuții pe fond, nu de formă. Cu toții ne-am asumat multiplele greșeli pe care le-am făcut și am ajuns la concluzia că trebuie o resetare a partidului și nu făcut un măcel sau cum se aștepta până acum să pice capete. De fapt și de drept nu a picat niciun capăt azi, iar o premieră pentru PSD, fostul lider se regășește în echipa partidului ca și președinte la doamne, acolo unde doamna Dăncilă a fost președinte și după premier”, a spus și Marcel Ciolacu, noul președinte al partidului.

„După ce m-au propus colegii ca și președinte interimar, conform cutumei și a statutului, mi-am ales în primul rând secretarul general și primul obiectiv care ne-au mandatat colegii este acela de a organiza Congresul, unde vor fi alegerile normale. Alături de domnul Paul Stănescu, automat au intrat toate cele cinci județe care au câștigat alegerile și în al doilea tur de scrutin, aici mă refer la președintele de la Teleorman, președintele de la Mehedinți, domnul Georgescu Aladin, domnul Adrian Gâdea, domnul Mihai Weber de la Gorj și domnul Niculae Bădălău de la Giurgiu. De asemenea, în această conducere trebuie să fie și o reprezentare regională. Sunt opt regiuni de dezvoltare a țării și în fiecare regiune s-au făcut propuneri: domnul Gabriel Zetea și domnul Moldovan, domnul Gliga Vasile, domnul Nistor Laurențiu, domnul Claudiu Manda, doamna Federovici și domnul Benea, domnul Dan Nica, domnul Pavel Marian, doamna Gabriela Firea și domnul Mutu Gabriel”, a adăugat Ciolacu.

„Este o echipă matură. Mandatul nostru este clar, să organizăm în Congres ordinar, asta înseamnă că la toate județele de la fiecare comună să organizăm alegeri. Garantul acestei organizări este domnul Paul Stănescu. Marea majoritate a colegilor au propus luna februarie pentru acest Congres. Durează cam o lună să faci alegeri, vin și sărbătorile. În februarie o să vebnim în fața membrilor și delegaților pentru legitimarea unei conduceri. În februarie o să venim în fața delegației pentru alegerea unei conduceri legitime”, a subliniat Ciolacu.

Întrebat ce îl recomandă să ocupe funcția de președinte interimar al PSD, el a răspuns: „Presupun că faptul că sunt președintele Camerei, acest lucru a contat foarte mult în decizia colegilor. Am și alte calități. Sunt un bun organizator. Am pus și condiții ca colegii să se implice”.

De asemenea, el a susținut că nu a decis încă dacă va candida la congresul viitor: „În cel mai scurt timp o să iau această decizie și o să o anunț”.

Întrebat dacă a preluat conducerea PSD cu forța, asemenea lui Liviu Dragnea, el a răspuns: „Marea diferență e că pe mine mă cheamă Marcel Ciolacu și pe el Liviu Dragnea. Nu a fost preluat prin forță, nu ar fi durat 6 ore ședința. Nimeni nu i-a cerut demisia, cu toții am ajuns la concluzia ca trebuie resetat acest partid”.

„Eu mi-am depus demisia. Colegii au vorbit, unii au spus că este necesară schimbarea conducerii partidului. Consider ca sunt un președinte responsabil, care vrea să iasă pe ușa din față”, a intervenit Dăncilă. „Din păcate nu poți să faci foarte multe în cinci luni de zile. (...) Nu puteau colegii să-mi scrie demisia, dacă nu vroiam nu-mi dădeam demisia”, a completat ea, negând că a cerut să rămână la șefia PSD până la organizarea Congresului din luna februarie.

„Până la doamna Dăncilă, cum era obișnuit, să fie condus de un tătuc s-a terminat, acum acest partid va fi condus de o echipă. Nu cred că în noaptea asta trebuie să luam decizii, ce facem cu numele partidului. Domnul Buzatu a avut o pledoarie în legătură cu schimbarea numelui”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În final, Paul Stănescu, noul secretar general, a declarat că „PSD a dat dovadă de maturitate, am dat dovada că conducerea unui partid este un scor de echipă. Pe perioada interimară, toate deciziile vor fi luate de domnul Marcel Ciolacu”.

Întrebat ce se întâmplă cu șefii de organizații județene care nu au obținut rezultatele cerute, Stănescu a răspuns: „Aveți răbdare, vom sta de vorbă cu fiecare în parte, până să tăiem porcul, după ce tăiem porcul”.

De asemenea, în ceea ce-l privește pe Codrin Ștefănescu, noul secretar general al partidului a răspuns că „la 12 noaptea e greu să vă răspundem”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22