Dancilă a făcut prânz de lucru în Sala Tronului din Palatul Regal, unde a fost depus trupul Regelui

Redactia | 22.11.2018

Guvernul a organizat un prânz de lucru în Sala Tronului din Palatul Regal, actualul Muzeu de Artă al României, locul în care în urmă cu mai puțin de un an era depus trupul neînsuflețit al Regelui.

Pe aceeași temă

Guvernul a organizat un prânz de lucru exact în Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, actualul Muzeu de Artă al României, locul în care în urmă cu mai puțin de un an era depus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I al României, scrie edupedu.ro.

Masa Guvernului a fost un ”prânz oferit de Viorica Dăncilă”, potrivit comunicatului oficial.

Gestul Guvernului vine când mai sunt doar 9 zile până la 1 Decembrie, Ziua Națională a României, momentul în care țara împlinește 100 de ani. Marea Unire s-a făcut în timpul Regelui Ferdinand, cel a cărui locuință a fost Palatul Regal.

Casa Regală a condamnat și în trecut astfel de acțiuni, Regele Mihai considerând ca Sala Tronului este un simbol al Statului.

În imagini se vede cum de-o parte a mesei, lungă de peste 15 metri, stau așezați miniștrii cabinetului Dăncilă, iar pe cealaltă latură, președintele Parlamentului European Antonio Tajani, împreună cu delegația care l-a însoțit și alți invitați. Fiecare invitat are în față mai multe pahare, precum și un platou, plus o farfurie cu cateva chifle. Oficial, acest eveniment a fost numit ”prânz de lucru”. Prânzurile de lucru sunt practicate în diplomație și în politică, (însă în formate mai restrânse – aici puteți vedea un prânz de lucru între SUA și Rusia, de exemplu) iar la aceste evenimente oficialii discută în timp ce iau masa, iar mancarea constă într-un aperitiv, un fel principal și desert.

În urmă cu mai puțin de un an, în decembrie 2017, prin fața catafalcului din Sala Tronului, pe care era depus sicriul cu Regele Mihai, au trecut zeci de mii de români care și-au luat rămas bun de la ultimul Rege al României.

Din ordinul Guvernului, în holul de dinanintea Sălii Tronului, imediat după urcarea pe Scara Voievozilor din Palatul Regal a fost amenajată o întâmpinare cu pâine, sare și țuică. Premierul Viorica Dancilă apare în imagini ciocnind paharul cu înaltul invitat.

Apoi se observă cum Ministrul Agriculturii Petre Daea îi prezintă președintelui Parlamentului European o masă plină cu fructe și nuci, ca o tarabă, pusă între coloanele maiestuoase ale edificiului. Pe jos este un teasc de struguri. La o altă masă sunt expuse diverse sortimente de panificație, cozonaci, brânzeturi, afumături, un coș cu cârnați, borcane cu zacuscă și cu gem, plus câteva prăjituri. În imagine apare si Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Potrivit unor surse apropiate de Palatul Regal, este pentru prima dată, cel puțin în ultimii 10 de ani, când are loc în aceasta sală o asemenea manifestare.

Astfel de mese festive, primiri de delegații, precum și chermeze sau petreceri erau organizate aici în perioada comunistă de către mai marii Comitetului Central (aflat vizavi – actualul Minister de Interne).

După Revoluție, au mai urmat câțiva ani tulburi, dar de la revenirea Regelui Mihai în țară, aceste lucruri ar fi încetat, după ce chiar fostul Suveran ar fi cerut interzicerea lor într-un loc atât de încărcat de istorie și semnificații.

Decizia Guvernului este cu atât mai surprinzătoare cu cât, exact sub Sala Tronului în Palatul Regal este Sufrageria Regală, o încăpere de dimensiuni impresionante, construită exact pentru recepții și evenimente.

Decizia Guvernului de a ține acest Prânz de lucru în Sala Tronului vine după ce Viorica Dăncilă s-a întors dintr-o vizită în Oman, unde ASR Sayyid Fahd bin Mahmoud al Said, viceprim-ministru în Cabinetul Miniștrilor din Oman a întins în palatul său regal o masă dimensiuni impresionante în onoarea premierului român.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22