Dăncilă a renunțat la creșterea ”categorică” a salariului minim, nu și la banii pentru primarii PSD

Dora Vulcan | 28.10.2019

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunțat luni că renunță la mărirea salariului minim, pe care i-o plasează viitorului guvern, dar nu a renunțat la acordarea de fonduri pentru primari prin PNDL.

Pe aceeași temă

Dăncilă a anunțat luni, la începutul ședinței de Guvern, că lasă proiectul majorării salariului minim în responsabilitatea viitorului guvern, la pachet cu proiectul pentru creșterea numărului lucrătorilor străini nou admiși pe piața muncii.

Premierul demis nu a renunțat, însă, la adoptarea hotărârii de guvern prin care se alocă bani primarilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Vom aproba alocarea fondurilor necesare PNDL 1 și 2. E un program de succes a cărui implementare a avut rezultate concrete și a contribuit la dezvoltarea tuturor comunităților locale, în special a celor mai sărace. (…) Spre ca viitorul Guvern să continue programul”, a spus Dăncilă.

Ministrul Dezvoltării demis Daniel Suciu a anunțat că Guvernul a aprobat, luni, alocarea sumei de 400 milioane de lei pentru facturile curente legate de Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Credeam că va fi una dintre ultimele mele intervenții de la sediul Guvernului, dar se pare că ceea ce s-a stabilit astăzi (luni - n.r.) în Parlament cu calendarul audierilor, posibil să ne mai reîntâlnim și săptămâna viitoare. Întrucât în ședința de guvern de astăzi (luni - n.r.) s-a aprobat alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru facturile curente vis-a-vis de derularea PNDL, dați-mi voie să fac câteva precizări și n-am să obosesc să fac aceste precizări vis-a-vis de ceea ce înseamnă PNDL”, a declarat Daniel Suciu, într-o declarație de presă susținută luni la finalul ședinței Executivului.

Acesta a vorbit despre o alocare totală pentru PNDL, etapta întâi de peste 7 miliarde lei.

„Așadar PNDL etapă 1 a avut o alocare totală de 17,4 miliarde de lei. Au fost cuprinse la finanțare un număr de 5.501 obiective, iar numărul de unități administrați-teritoriale care beneficiază de PNDL 1 se cifrează la numărul de 2.559, așadar 2.559 de comune, orașe, municipii și județe beneficiază de proiecte finanțate prin PNDL 1. Și am finanțat următoarele categorii: 2.408 drumuri județene și comunale, 1.628 de rețele de alimentare cu apă și canalizare, 1.174 de unități școlare, și anume școli, grădinițe și creșe, 169 de poduri și podețe, 15 unități sanitare și 107 alte obiective. Astăzi când discutăm PNDL 1, care a început în anul 2013, are un grad de finalizare de peste 80%, și anume aproape 3.500 de obiective au fost deja închise, iar la restul discutăm de un grad de execuție de peste 80%”, a explicat Suciu.

Referitor la etapa a doua a Programului, vicepremierul interimar a precizat că au fost alocate circa 30 de miliarde de lei.

„În ceea ce privește PNDL etapă a două, discutăm grosso modo de 30 de miliarde de lei și am finanțat 7.261 de investiții de obiective, 2.945 de unități administrativ-teritoriale, și finanțăm următoarele categorii: 2.135 de drumuri județene și comunale, 1.320 de rețele de alimentare cu apă și canalizare, 2.259 de unități școlare, din nou, școli, grădinițe și creșe, 458 de poduri și podețe, 596 de unități sanitare, 493 de alte obiective. Și pentru că din motive pur de bătălie politică s-a spus de foarte multe ori că PNDL nu a cuprins nici un criteriu obiectiv de selecție a investițiilor, dați-mi voie să va spun care au fost criteriile care au stat la baza alocării de fonduri”, a completat Daniel Suciu.

El a mai spus că ambele programe au avut prioritară la finanțare școlile neautorizate, cea sanitară și cea privind securitatea la incendii.

„Atât în cadrul PNDL 1 și în PNDL 2 unitățile de învățământ preuniversitar fără autorizație sanitară de funcționare și fără autorizație privind securitatea la incendii au avut prioritate la finanțare. Cu alte cuvinte solicitările unităților administrativ-teritoriale pentru unități școlare, cum v-am menționat, au primit finanțare indiferent de culoarea politică a primarilor. Așadar modelul de alocare, și asta cred că trebuie să o fi spus mai de demult, modelul de alocare al obiectivelor pentru PNDL a fost adaptat după unul dintre modelele propuse în cadrul unui raport al Băncii Mondiale”, a conchis ministrul Dezvoltării demis.

***

Joi seară, Viorica Dăncilă declara că guvernul pe care îl conduce va majora în mod ”categoric” salariul minim.

„Am pregătit mai multe proiect pe care viitorul Guvern să le poată adopta. Voi menționa câteva dintre aceste măsuri cu caracter social. Am convingerea că oamenii trebuie să fie plătiți corect pentru munca lor”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a menționat în acest sens proiectul pentru majorarea salariului minim începând cu anul viitor la 2262 lei, iar pentru angajații cu studii superioare și cu minimum un an experiență în domeniul studiilor, la 2620 lei.

Majorarea salariului minim a fost anunțată de ministrul Muncii Marius Budăi, care a ținut să-i dea apoi replica premierului desemnat Ludovic Orban care a ironizat intenția guvernului Dăncilă, asociind-o cu demersul disperat al lui Ceaușescu de a mai da 100 de lei în plus la salariu în momentul în care au început revoltele împotriva sa.

"Vor să desfiinţeze salariul minim (noul guvern - n.r.), adică să ne aducă cumva la un nivel de sclavagism modern. Am luat decizia aseară, într-o discuţie cu doamna premier şi cu domnul ministru Teodorovici ca mâine dimineaţă (miercuri - n.r.) să punem în transparenţă publică o Hotărâre de guvern prin care vom majora salariul minim pe economie cu 100 de lei, aşa cum scrie în programul de guvernare", a anunţat Budăi la Botoşani, la o întâlnire electorală cu simpatizanţii şi primarii PSD.

Și Viorica Dăncilă a afirmat ulterior, tot la Botoșani, la o acțiune electorală, că salariul minim va fi majorat cu 100 de lei. ”Mă bucur că ai dat această veste, Marius Budăi, că vrem să majorăm salariul minim cu 100 de lei”, a susținut premierul demis.

Replica premierului desemnat Ludovic Orban care a spus că guvernul demis nu are legitimitatea de a lua astfel de măsuri i-a inflamat pe Budăi și pe Dăncilă, deopotrivă.

Budăi a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care arată că o "creştere a salariului minim propusă de Guvern va avea ca efecte imediate reducerea sărăciei şi reducerea exodului românilor care pleacă la muncă în străinătate", subliniind că "Orban nu ştie şi nici nu este interesat de aceste lucruri".

"Când ţi-ai făcut ultima actualizare la sistemul de operare prin 1990 toamna, este normal că singurele puncte de reper sunt de dinainte de 1989. Când stai angajat fictiv pe la firmele unor prieteni şi când ai obţinut primul loc de muncă pe filiera securistică a tăticului, este firesc să nu poţi înţelege valoarea muncii cinstite. Doar că românii nu au nicio vină pentru că prim-ministrul desemnat, căci despre el este vorba, are restanţe mari atât la capitolul economie, cât şi la capitolul istorie. Şi nu este corect să vrei să blochezi orice măsură care îi ajută pe cei peste 1,3 milioane de oameni care muncesc pe salariul minim. Aşa că o să-i dau doar două cifre legate de geografie, poate la materia asta se descurca mai bine. Ar trebui să ştie domnul Orban că, din toate ţările din lume, 195 la număr, doar în 9 nu există salariu minim. Iar din Uniunea Europeană, România încă are al treilea cel mai mic nivel al venitului minim, dar şi cel mai mare nivel al emigraţiei forţei de muncă. Domnule Orban, ia vedeţi, reuşiţi să uniţi punctuleţele într-o linie continuă? Creşterea salariului minim propusă de Guvern va avea ca efecte imediate reducerea sărăciei şi reducerea exodului românilor care pleacă la muncă în străinătate. Dar domnul Orban nu ştie şi nici nu este interesat de aceste lucruri. Poate cineva ar trebui să-i dea un reset", a scris Marius Budăi.

A doua zi, Dăncilă a preluat ștafeta și a anunțat că va majora „în mod categoric” salariul minim spre binele românilor, arătându-se șocată de cererea lui Ludovic Orban de a nu face acest lucru .

„Ceea ce face domnul Orban este incalificabil. A reuşit astăzi să şocheze o ţară întreagă când a somat actualul guvern să nu crească salariul minim şi a ameninţat că, dacă o vom face, va modifica Hotărârea de Guvern. Mă întreb cât oare să-i urască pe români, dacă o măsură pe care oamenii o aşteaptă reprezintă un pericol pentru domnul Orban”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, citată de News.ro

Întrebată dacă va majora prin Hotărâre de Guvern, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Categoric da, pentru că am promis că vom lua măsuri pentru români şi aşa vom face”.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că guvernul Dăncilă nu are capacitatea de a adopta o hotărâre cu un impact economic important, cum este cea de majorare a salariului minim cu 100 de lei, şi a somat Executivul să nu adopte o astfel de decizie. El adaugă că, dacă va fi adoptată totuşi această hotărâre, atunci PNL o va anula.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22