Dăncilă anunță că va sesiza CCR dacă Iohannis refuză numirile PSD. Toader a scris deja sesizarea

Redactia | 05.12.2018

Dăncilă spune că îi mai dă lui Iohannis un termen de câteva zile ca să accepte propunerile de miniștri făcute de PSD la ultima remaniere, după care va sesiza Curtea Constituțională.

Pe aceeași temă

"Klaus Iohannis nu a justificat respingerile de ministri. Mai asteptam cateva zile si daca nu se intampla nimic, vom merge la CCR, pentru a gasi acolo un rezultat", a declarat Viorica Dancila, la Romania TV.

In privinta dialogului cu presedintele Iohannis, Viorica Dancila a spus ca ea raspunde la orice telefon.

"Pentru a avea dialog trebuie sa existe deschidere din ambele parti, eu am toata deschiderea, dar nu am primit nici macar o justificare pentru ce a fost respinsa prima nominalizare", a adaugat prim-ministrul, in interventia telefonica la postul de televiziune.

Premierul a spus ca nu ia in calcul alte propuneri pentru portofoliile Transporturilor si Dezvoltarii, singura solutie B fiind Curtea Constitutionala.

In 22 noiembrie, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu va lua o decizie in ceea ce priveste cea de-a doua remaniere guvernamentala, privind portofoliile de la Transporturi si Dezvoltare, decat dupa sarbatorile Centenarului si data de 1 Decembrie.

"PSD este la al treilea guvern in nici doi ani, au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozitiile de ministru, i-am numarat, nu o sa va vina sa credeti, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum ministri in aceste guverne. Asa nu se poate guverna, e imposibil sa schimbi ministri toata ziua buna ziua, de asta se ocupa PSD. Pana atunci nu se va intampla nimic. Dupa 1 decembrie, putem sa discutam daca va fi cazul. Pana atunci nu vom schimba ministri", anunta atunci presedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, Lucian Sova si-a inregistrat demisia din functia de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului. L-a urmat, la scurt timp, si vicepremierul Paul Stanescu.

PSD a decis in ultima sedinta CExN schimbarea lui Paul Stanescu cu Ilan Laufer si numirea Olgutei Vasilescu la Transporturi.

Ulterior, presedintele a refuzat propunerea pentru Laufer si nu a acceptat revocarea lui Stanescu, iar urmatoarea varianta a PSD pentru portofoliul Dezvoltarii a fost Lia Olguta Vasilescu.

Iohannis nu a semnat, insa, decretele de revocare din functie a ministrilor Lucian Sova si Paul Stanescu.

Toader anunță că a redactat sesizarea la CCR în legătură cu refuzul președintelui Iohannis de a numi miniștrii PSD

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi seară, că a redactat draftul de sesizare a Curţii Constituţionale a României în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de numire a doi noi membri ai Guvernului, transmite Agerpres.

„Pe mine mă puteţi întreba dacă am redactat draftul de sesizare şi, sigur, v-aş răspunde că da. Mă puteţi întreba argumentele, şi v-aş putea răspunde care sunt. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autor, subiect (…), ci doamna premier, dacă va fi Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului. Cel mai probabil şi mai firesc, doamna premier, că e vorba de numirea unui membru al Guvernului, adică a unui ministru sau a doi miniştri”, a declarat Tudorel Toader pentru Antena 3.

Întrebat care sunt argumentele, ministrul Justiţiei a răspuns: „Cele care sunt publice. Noi avem un Executiv, o putere executivă bicefală. Jumătate la preşedinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituţională a dat o decizie – eram judecător – în care spunea că: pentru a se asigura echilibru între cele două jumătăţi ale Executivului trebuie să aibă şi preşedintele un rol în procedura de numire. Care este rolul acela? De a verifica, eventual de a refuza o singură dată numirea unui ministru, ceea ce în precedent s-a şi întâmplat. Prin urmare, noi vorbim aşa: ipoteza în care în Guvern un post de ministru este vacant şi atunci nu intră în discuţie revocarea, intră în discuţie doar numirea. Propune prim-ministrul, preşedintele poate să refuze o singură dată, nu mai poate refuza a doua oară. Nu înseamnă că acel candidat refuzat nu poate fi propus la un alt minister – şi în ipoteza asta ne aflăm”.

El a adăugat că preşedintele „nu are nicio competenţă în revocarea ministrului” şi că Guvernul „nu este făcut şi desfăcut de către preşedinte”.

„Avem a doua situaţie, în care postul de ministru este ocupat, prim-ministrul vrea să înlocuiască ministrul în funcţie cu un alt ministru. Preşedintele n-are nicio compentenţă în revocarea ministrului şi eu spuneam – şi dumneavoastră ar fi bine să fiţi de acord – că Guvernul nu este făcut şi desfăcut de către preşedinte, Guvernul este condus, propunerea, sigur, aprobat de Parlament, de către premier, care are competenţă exclusivă de revocare”, a precizat Toader.

„La numire, preşedintele poate să refuze o dată, nu mai poate refuza a doua oară, repet, pornind pe Constituţie, pe articolul 85, dar şi pe decizia Curţii Constituţionale”, a conchis ministrul Justiţiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22