Pe aceeași temă
„O să discut cu colegii mei. Luăm în calcul suspendarea președintelui, pentru că eu cer fiecărui cetățean să respecte Constituția și nu poate cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalți să încalce legea fundamentală”, a spus Dăncilă la Antena3.
Intrată în campania electorală pentru prezidențiale, Viorica Dăncilă și-a intensificat acuzațiile la adresa președintelui, mai ales după ce Guvernul a fost demis prin adoptarea moțiunii de cenzură.
De asemenea, Viorica Dăncilă, deși demisă din funcția de premier, insistă pentru nominalizarea lui Dan Nica pentru postul de comisar european. Ea consideră că este „un abuz” faptul că Iohannis i-a solicitat președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula con der Leyer, să nu mai țintă cont de propunerile PSD până când la București nu va fi investit un nou guvern.
„A făcut un abuz prin faptul că a intervenit la preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca să spună «stopaţi că încă nu a venit guvernul meu ca să pot să desemnez comisarul meu», ceea ce mi se pare o atitudine de neacceptat din partea preşedintelui României (…) Să aștepte toată Comisia Europeană până trece guvernul lui… Atâta iresponsabilitate este de neacceptat. Duce această rușine a comportamentului domniei sale la Bruxelles”, a mai declarat Viorica Dăncilă, duminică la Antena3.
Președintele PSD susține că, atâta vreme cât exercită atribuțiile de șef al Guvernului este îndrituită să facă propunerea. „Un premier interimar încă este în funcție, are atribuții. Un premier desemnat nu are nicio funcție (…) Eu consider că și doamna președinte al Comisiei Europene trebuie să respecte legea. Câtă vreme avem un guvern socialist, de aici trebuie să vină propunerea ”, a spus Dăncilă.
Aceasta susține că un alt comportament abuziv al președintelui Iohannis este și implicarea acestuia în adoptarea moțiunii de cenzură. „În care alt stat al Uniunii Europene președintele României este cel care se implică în demiterea unui guvern? Eu vă spun că în niciun alt stat membru pentru că asta nu înseamnă democrație”, a spus Dăncilă.
Pe de altă parte, Dăncilă îl mai acuză pe Iohannis că nu se implică în formarea unui nou guvern și a plecat în japonia pentru a participa la ceremoniile ocazionate de înscăunarea noului Împărat.
„Suntem deja într-o criză. Deja în România avem o criză din punct de vedere instituțional, avem o criză din punct de vedere al legilor și actelor normative pe care trebuie să le adoptăm, avem o criză din punct de vedere al stabilității și a încrederii pe care alte state trebuie să o aibă în România și avem un președinte care lasă aceste lucruri și pleacă în vizită.
Nu e rău că se duce în Japonia, o țară de apreciat, dar în această situație președintele trebuia să îi cheme pe toți la masă dialogului și să găsească o soluție pentru că este autorul acestei crize”, a mai declarat premierul demis.
Pentru toate aceste lucruri, Viorica Dăncilă consideră că președintele trebuie să fie suspendat, fără să țină cont că PSD nu mai are majoritate parlamentară și nici Constituția nu permite suspendarea președintelui în ultimele șase luni de mandat.
„Am văzut ca pentru domnul președinte nu exista de îndată, nu exista nici imediat, pentru că în a doua decizie a Curții Constituționale spunea imediat numirea unor ministri. (...) Până când se reușește formarea unei majoritati, cred ca presedintele Romaniei trebuie sa indeplineasca cerintele Curtii Constitutionale, sa desemneze ministri interimari, si chiar pentru doua zile sa desemneze ministru la Educatie pentru ca stim ca este un examen al medicilor rezidenti, stim ca sunt anumite lucruri de rezolvat in Energie (...) Presedintele a introdus Romania in haos, presedintele trebuie sa gaseasca solutii. Este obligatia lui, este obligatia prin functia pe care o ocupa”, a afirmat Dancila.
Ea a spus ca, pe de o parte, in urma actiunilor presedintelui, ar trebui sa inceapa demersurile pentru suspendare, iar pe de alta parte, "dacă pe lângă instabilitatea dată de moțiunea de cenzură, venim și cu suspendarea președintelui, mi-e teamă că adâncim și mai mult țara în haos".
„Deci vom lua in calcul aceste doua lucruri, eu sper ca sa rezolvam intr-un mod corect aceasta problema pe data de 24 noiembrie. (...) In mod normal, in mod logic, ceea ce a facut si ceea ce face presedintele este de neacceptat si ar merita suspendarea in clipa urmatoare. Dar pe de alta parte, sunt multe state membre care sunt cu ochii pe noi si cred ca acest lucru ne-ar costa din punct de vedere al imaginii externe”, a sustinut Dăncilă.
Ea a spus ca vor fi puse in balanta aceste lucruri si se va alege o varianta.