Dăncilă dă de înțeles că ar putea lua fabrica de arme de la Cugir în subordinea sa

Dora Vulcan | 22.09.2019

Prezentă la o expoziție de arme de la Cugir, remierul Viorica Dănciă a spus că ar putea trece fabrica de armament în subordinea sa.

Pe aceeași temă

Prezentă, sâmbătă, în oraşul Cugir, unde funcţionează Uzina Mecanică (UM) Cugir şi Fabrica de Arme Cugir, premierul Viorica Dănciă a spus că ar fi recomandat ca armata română să se doteze în primul rând pe baza producției interne de armament, lăsând de înțeles că ar putea trece fabrica de arme Cugir în subordinea sa directă.

Prezentă la congresul filialei județene Alba a PSD, alături de câțiva membri ai guvernului, Dăncilă a făcut o baie de mulțime și o vizită și la Casa de Cultură locală unde era o expoziție de arme, cu cele mai reprezentative din producția locală a domeniului.

După ce s-a imortalizat în fața unei puști de asalt alături de două fetițe, care și-au făcut și un selfie cu ea, Viorica Dăncilă a comis și o serie de aserțiuni cu impact asupra viitorului producției autohtone de armament.


Directorul UM Cugir i-a explicat că societatea produce arme şi muniţie, menţionând că Mihai Fifor, fost ministru al Economiei, cunoaşte situaţia, deoarece fabrica aparţine, ca filială a ROMARM, de Ministerul Economiei, moment în care Viorica Dăncilă i-a transmis: "Eu sper să aparţineţi în curând de prim-ministru", scrie Agerpres.

La rândul său, directorul Fabricii de Arme a menţionat că societatea produce o gamă de produse militare şi una de produse civile, subliniind că speră ca până la finele acestui an să fie omologată arma tip NATO de calibru 5,56X45 de milimetri, mai scrie sursa citată.

"Sperăm ca după ce o omologăm şi trecem de toate probele cu Armata, vom reuşi să o vindem şi Armatei Române", a spus acesta.

El a precizat că speră ca arma să poată fi produsă în serie.

"În primul rând, trebuie să încurajăm producţia de armament şi Armata Română prima dată să ia de la noi", a mai spus Viorica Dăncilă.

Ulterior, premierul a vizitat sediul UM Cugir, o unitate cu profil special, în interiorul căreia presa nu a avut acces.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.

La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm, accesorii, fiind unic producător de armament de calibru NATO 12,7X99 mm tub de oţel.

Fabrica de Arme produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, aici se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Încă din 2011, conducerea societăţii de atunci vorbea despre încheierea unui acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional privind realizarea produsului "Arma de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă". Noua armă, un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma - cu lunetă, cu lanternă - urma să fie produsă la Cugir, se spunea atunci, în câteva zeci de mii de astfel de exemplare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22