Dăncilă, după declarațiile lui Meleșcanu: Nu mai putem avea opinii separate în chestiuni importante

Dora Vulcan | 11.06.2019

VIorica Dăncilă a taxat marți declarațiile făcute de Teodor Meleșcanu cu privire la situația din Republica Moldova și a atras atenția că ”nu mai putem avea opinii separate în chestiuni atât de importante.

Pe aceeași temă

Întrebată cum explică declarațiile făcute în urmă cu doar o zi de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, care s-a poziționat de partea taberei Plahotniuc și a organizării de alegeri anticipate în Republica Moldova, poziție contrazisă la nici 24 de ore de cea oficială a României, Viorica Dăncilă a spus că Meleșcanu s-a grăbit cu declarațiile.

”Cred că unii s-au grăbit cu declaraţiile, am făcut o comisie la nivelul MAE din care fac parte toţi factorii de decizie, mă refer la Administraţia Prezidenţială, la Guvern, la toţi cei care sunt implicaţi în acest aspect şi vom veni cu o poziţie comună, o poziţie de ţară. Cred că nu mai putem să avem opinii separate legate de un lucru atât de important şi trebuie să fie o poziţie agreată de toţi, o poziţie a României”, a spus marți premierul Viorica Dăncilă.

Luni, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a spus că pentru ”situația gravă în care se găseste Republica Moldova, singura soluție este întoarcerea la electorat” și că nu crede că e vreo problemă să fie alegeri anticipate în 6 septembrie, poziționându-se astfel de partea taberei oligarhului Vlad Pahotniuc.

El a completat că ”singura modalitate în dreptul internațional e recunoașterea statului. Fiecare stat are dreptul pe procedurile interne să-și aleagă guvernul. Noi suntem preocupați de faptul că există o situație explozivă la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această soluție. Când lucrurile se încurcă, singura soluție e întoarcerea la electorat, alegeri pe 6 septembrie potrivit Constituției. Nu vorbesc în numele MAE, e punctul meu de vedere”, a spus Teodor Meleșcanu.

”Din experiența mea, singura soluție este întoarcerea la electorat, la popor. Alegerile anticipate la 6 septembrie nu ar fi o problemă foarte mare, având în vedere că 3 luni au trecut fără să se întâmple nimic”, a mai spus Meleșcanu, luni, într-o conferință de presă.

Mai mult, întrebat cu privire la recunoașterea guvernului Maia Sandu, constituit după alianța socialiștilor cu proeuropenii, recunoscut oficial de Uniunea Europeană, Meleșcanu a spus că ”din punct de vedere diplomatic nu există instituția recunoașterii guvernului”.

Meleșcanu a făcut aceste declarații în condițiile în care UE a recunoscut deja legitimitatea guvernului Maia Sandu, învestit de Parlament în urma realizării unei coaliții de ultimă oră între socialiști și proeuropeni, care și-au unit forțele pentru a opri hegemonia oligarhului Vlad Plahotniuc, cel care controlează toată instituțiile de forță ale statului.

Marți, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că ”România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22