Pe aceeași temă
Dăncilă, care este și președinta PSD, susține că nu a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european pentru acuzațiile grave care i se aduc și pentru că ar fi trebuit ca mai întâi să le clarifice pe toate în fața instanței, mai ales că are mai multe dosare deschise de Secția Specială pe numele său.
„A fost opinia altor state membre, repet punctul meu de vedere, legea trebuie respectată, în fața legii toți trebuie să fim egali și că este important ca înainte de a ocupa un post să poți să clarifici toate acuzațiile care planează asupra persoanei tale. Mă întreb dacă doamna Codruța Kovesi ajunge procuror general și dacă din aceste afirmații sunt unele adevărate, eu îmi doresc să nu fie adevărate, dar dacă sunt adevărate aceste acuzații, atunci cine va avea de suferit? Eu nu vreau să mă refer la persoană, dar cu siguranță imaginea României ar avea de suferit”, a declarat Premierul Viorica Dăncilă pentru Europa Liberă.
Întrebată cum a votat astăzi reprezentantul României, Dăncilă a răspuns: ”Așa cum am spus, împotrivă”.
Procurorul român Laura Codruţa Kovesi a fost susţinut pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului public european (EPPO) de o „majoritate suficientă” în cadrul reuniunii Comitetului reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată joi la Bruxelles, a declarat pentru Agerpres un reprezentant al preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.
Votul secret a fost unul indicativ şi va fi urmat de unul oficial de îndată ce negocierile între Consiliul UE şi Parlamentul European, care o susţine pe Kovesi, se vor fi încheiat.
Surse de la Bruxelles au confirmat că în favoarea candidaturii procurorului Laura Codruţa Kovesi au votat 17 dintre cei 22 de ambasadori ai statelor care s-au alăturat până acum iniţiativei EPPO.