Pe aceeași temă
Cei trei au avut vineri, la sediul PSD, o discutie pe aceasta tema, lui Dragnea transmitindu-i-se ca nu este ”momentul” unei OUG in contextul in care Romania este amenintata cu adoptarea unei Rezolutii, iar premierul Dancila a fost chemata in 3 octombrie sa dea explicatii in Parlamentul european despre violentele jandarmilor din 10 august si situatia statului de drept.
Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Viorica Dăncilă „a respins categoric“ varianta ordonanţei de urgenţă de amnistie si gratiere pentru care Dragnea preseaza de mai mult timp. Dancila i-a explicat ca liderii europeni sunt cu ochii pe România si ca nu se poate prezenta la Strasbourg cu o astfel de ordonanta la activ.
Asta nu inseamna insa ca solutia OUG a fost abandonata. Unul dintre vicepresedintii PSD a declarat pentru Adevarul ca va fi vorba doar de o aminare: „În luna septembrie, cu siguranţă nu vom avea o orodnanţă de urgenţă în Justiţie. După ce se întoarce Viorica Dăncilă de la Bruxelles, mai vedem. Până atunci se va rezolva şi conflictul din partid“.
Si ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a arătat împotriva unei ordonanţe de urgenţă, pe motiv că „nu e oportună“ în contextul tensiunilor sociale, susţin sursele citate. Tudorel Toader i-a transmis lui Liviu Dragnea să iniţieze în Parlament o lege de amnistiei şi graţiere, în locul unei ordonanţe de urgenţă. Fără avziul lui Tudorel Toader, Guvernul nu poate adopta o OUG.
Pe de alta parte, Liviu Dragnea incepe sa fie presat de timp. Inalta Curte a dat motivarea in dosarul angajarilor fictive in care a primit 3,6 ani cu executare, ceea ce deschide calea apelului la completul de 5 judecatori.
Puciul din partid
Liviu Dragnea doar a ascultat opiniile celor doi fără a avea vreo reacţie, aceasta probabil si din cauza tensiunilor din PSD.
La sediul partidului au mai fost vineri Paul Stănescu şi Gabriela Firea, capii revoltei, dar ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Marian Neacşu, primarii de sectoare din Capitală şi câţiva preşedinţi de organizaţii.
Gruparea anti-Dragnea are pregatita o scrisoare in care la primele puncte, conform G4Media.ro, se cere retragerea lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului și asigurarea interimatului de către Viorica Dăncilă, sau Marian Neacșu, după alte surse, până la organizarea congresului.
Miza acestei scrisori, este ca 29 din membri CEX să solicite convocarea unui congres cât mai rapid pentru a numi o nouă conducere pentru PSD. Dăncilă are un vot în CEx și ar putea să mai atragă unii membri din Guvern. Prin această mutare, aripa anti-Dragnea din partid ar încerca să își asigure susținerea sau măcar non-combatul premierului Dăncilă în conflictul cu liderul PSD.
Numirea Vioricăi Dăncilă, care este președinte executiv în prezent, ar fi mai ușor de acceptat de ambele tabere și în plus s-ar asigura și continuitatea la guvernare.
Opoziția internă, grupată în jurul lui Paul Stănescu, Niculae Bădălău și Mihai Tudose, încearcă să-i convingă pe liderii județeni că nu vor puterea pentru ei, ci doresc „binele partidului”, susține Hotnews citând tot surse din PSD. Ei mai spun ca imaginea lui Dragnea este „toxică” pentru partid iar asocierea acestuia cu o OUG pentru grațiere și amnistie a condus la scăderea partidului în sondaje.
Primarul Capitalei Gabriela Firea a trimis o nouă scrisoare către PSD, în care susţine că nu a ajuns la un acord cu Liviu Dragnea. Firea îl acuză pe Dragnea că încearcă „să-i intimideze sau, după caz, să-i fidelizeze, cu ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, sau cu promisiuni mai mult sau mai puţin iluzorii“ pe liderii de organizaţii. Dragnea a oferit primele 3 locuri pe lista de la europarlamentare la cel puţin 30 de colegi, susţine Firea.