Pe aceeași temă
Dăncilă a făcut trei propuneri de miniștri din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu:
deputatul ALDE Grațiela Leocadia Gavrilescu - Ministerul Mediului;
deputatul ALDE Ion Cupă - Ministerul Energiei;
deputatul ALDE Ștefan-Alexandru Băișanu - Relația cu Parlamentul.
”Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor din luna august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și că importante sunt România și românii. Este important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne consolidăm imaginea României în plan extern”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă făcută miercuri la Palatul Victoria.
De asemenea, premierul a făcut propuneri și pentru cele trei posturi de miniștri pentru care expiră interimatul, după ce președintele României a respins propunerile anterioare făcute de Dăncilă, pe care a trimis-o în parlament să-și ia votul de încredere după retragerea ALDE de la guvernare și schimbarea, astfel, a configurației politice a guvernării.
Propunerile pentru interimari:
Dan Chirilă - Ministerul de Interne;
Camelia Gavrilă - Ministerul Educației;
Dan Matei - vicepremier pe probleme economice.
"Având în vedere că pe data de 18 septembrie expiră interimatul pentru Ministerul Educației Naționale, iar funcția pentru vicepremier pe probleme economice este vacantă, voi transmite către domnul președinte Iohannis următoarele propuneri de miniștri: pentru MAI - domnul Dan Chirilă, actual secretar de stat în cadrul acestui minister, pentru ministerul Educației Naționale - doamna Camelia Gavrilă, pentru funcția de vice-prim ministru -domnul Dan Matei", a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Grațiela Gavrilescu a demisionat din guvern odată cu retragerea ALDE de la guvernare în urmă cu două săptămâni și, intervievată într-un supermarket, a spus că ”există viață și dincolo de guvernare”.
Toate propunerile vor fi trimise miercuri seară la Cotroceni, a mai anunțat Viorica Dăncilă.
Mișcarea lui Dăncilă este asociată grupului puciștilor din ALDE care s-au grupat în jurul lui Teodor Meleșcanu, care încearcă, astfel, să preia partidul de la Tăriceanu, după retragerea ALDE de la guvernare și decizia de a-l susține la prezidențiale pe actorul Mircea Diaconu, fost europarlamentar independent, alături de Pro România, cu care ALDE a și semnat un protocol de colaborare electorală.
Tăriceanu a anunțat săptămâna trecută, după ce Teodor Meleșcanu a acceptat nominalizarea sa pentru funcția de șef al Senatului, că toți membrii ALDE care acceptă posturi de la PSD după retragerea de la guvernare vor fi dați afară din partid. Meleșcanu a fost ales marți șef al Senatului cu sprijinul chiar al parlamentarilor ALDE, care au votat alături de PSD.
Nemulțumit de interdicțiile lansate public de Tăriceanu, care i-a amenințat cu excluderea din partid pe toți membrii ALDE care vor accepta posturi de la PSD, Meleșcanu a spus că, deși este vicepreședinte ALDE, el nu ar fi fost consultat nici în legătură cu ieșirea de la guvernare și nici în legătură cu susținerea lui Diaconu la prezidențiale.
***
Grațiela Leocadia Gavrilescu - propusă pentru postul de ministru al Mediului
Deputat ALDE, a plecat din Guvernul Dăncilă odată cu retragerea ALDE de la guvernare, spunând că ”există viață și dincolo de la guvernare” și că acceptă votul din ALDE care „a fost decisiv” pentru părăsirea guvernării.
Are 53 de ani și a fost numită ministru al Mediului în anul 2017. În perioada 1990 - 1994 a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, apoi timp de doi ani a fost responsabil toxicologie şi protecţia mediului la aceeaşi firmă, iar din 1996 până în 2004 a fost director general al societăţii.
Între 2003 şi 2004 a fost preşedinte PUR Ploieşti, din 2004 a fost membru al PNL Prahova, iar din martie 2011 vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL.
În intervalul 2004-2007 a fost viceprimar al municipiului Ploieşti.
Gavrilescu a fost deputat timp de patru mandate, prima oară fiind aleasă în Parlament în 2004.
Gabriela Gavrilescu a fost numită vicepreşedinte ALDE şi lider al organizaţiei judeţene Prahova a partidului. Graţiela-Leocadia Gavrilescu a fost ministru al mediului şi al schimbărilor climatice în perioada 17 decembrie 2014 - 17 noiembrie 2015 și din nou de pe 3 aprilie 2017.
Garațiela Gavrilescu a deținut în Guvernul PSD și funcția de vicepremier și a decis să plece din Cabinetul Dăncilă după ce Călin Popescu Tăriceanu a anunțat retragerea de la guvernare a ALDE, pe 27 august.
Ion Cupă - propunerea pentru postul de ministru al Energiei
vicelider al grupului parlamentar ALDE din februarie 2018, președinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților
Ion Cupă este născut în 1969, din Mehedinți. A absolvit ASE în 1994 și este membru în Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România și în Corpul Experților contabili. Are un master în management financiar bancar, obținut în 2007, și a absolvit în 2009 Programul de formare specializată pentru înalţi funcţionari publici.
A lucrat la Energoconstrucția și Hidrotehnica, iar din 2005 a fost director executiv la DGPF Mehedinți.
Între 2008 și 2010 a fost membru supleant în Consiliul Național de Integritate.
A mai avut funcții de conducere la DGFP Gorj și DGFP Mehedinți.
Din 2011 și până în prezent este președintele Consiliului de Administrație de la CE Rovinari.
Din 2015 este președinte al ALDE Dolj, iar în 2016 a fost ales deputat în circa electorală 17 jud Dolj.
Este membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, Preşedinte la Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, secretar la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaților și membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaților.
Conform declarației de avere are două terenuri intravilane în Drobeta Turnu Severin și unul în Târgu Jiu, o casă în Drobeta Turnu Severin, un autoturism Mercedes E220 și o motocicletă, mai multe conturi în lei la BRD și unul în valută, precum și participații la două societăți comerciale - Sara Laboratory SRL și Harasprest SRL, împrună cu soția, Ramona Maria Cupă.
Ștefan Băișanu - propus pentru postul de ministru pentru Relația cu Parlamentul
Deputatul ALDE de Suceava
Ștefan-Alexandru Băișanu are 51 de ani, a absolvit trei facultăți și un doctorat în filosofie.
Potrivit CV-ului afișat pe site-ul Camerei Deputaților, acesta a obținut cel de-al doilea mandat de deputat pe listele ALDE. Până în luna septembrie a acestui an a fost vicelider al grupului deputaților ALDE.
Mandatul anterior, tot de deputat, l-a obținut candidând pe listele PNL.
În 1993 a absolvit Facultatea de Filosofie, Universitatea „Al. I. Cuza”. Este licențiat și în psihopedagogie speciala si asistenta sociala, Universitatea București, absolvind în 2003, iar în 2010 a terminat Dreptul, la Universitatea „Gheorghe Barițiu” din Brașov. Are în doctorat în Filosofie obținut în anul 1999 la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.
Înainte să fie ales parlamentar, Băișanu a fost prefectul județului Suceava, între anii 2004 – 2007. Potrivit CV-ului afișat pe site-ul Camerei Deputaților, cunoaște „bine” limbile engleză și franceză.
Dumitru-Daniel Chirilă - propunerea pentru postul de ministru al Afacerilor Interne
Secretar de stat în Ministerul de Interne din luna august 2019.
Chirilă a ocupat mai multe funcții, între care și cea de ofițer operativ în cadrul IPJ Mehedinți.
Dumitru-Daniel Chirilă (născut în 1978) este, în prezent, secretar de stat în MAI, funcție deținută din luna august a acestui an (post ocupat în locul lui Marin Gheorghe).
Potrivit CV-ului său publicat pe site-ul MAI, in perioada ianuarie 2018 - iulie 2019, Chirilă a deținut funcția de director general al companiei Quality Business Solutions (oferă consultanță în domeniul infrastructurii comunicațiilor). De asemenea, în anul 2017, acesta a fost consilierul personal al președintelui S&T România.
Din 20 martie 2017, Chirilă este ofițer în rezervă, arată CV-ul său.
În perioada 2015-2017, acesta a fost consilier cu atribuții specifice în cadrul Compartimentului pentru Apărare al Departamentului Securității Naționale (din cadrul Administrației Prezidențiale).
Totodată, propunerea pentru funcția de conducere a MAI a deținut și funcția de șef la Biroul de Combaterea Macrocriminaliățtii Economico - Financiare, Spălarii Banilor si a Infractiunilor din Piața de Capital din cadrul IGPR.
Mai mult, în perioada 2006-2010, Chirilă a fost ofițer operativ la Sectorul Riscuri si Amenintari in domeniul Criminalitatii Organizate din cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă.
Ofițer operativ a fost și pentru mai mulți ani la IPJ Mehedinți.
Chirilă este absolvent al Colegiului Național de Informații - Academia Nationala de Informații "Mihai Viteazul" din cadrul Serviciului Român de Informatii și are un master în Relații internaționale. Sisteme de Securitate (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu), unul în Drept internațional (Universitatea Hyperion) și altul în Drept privat (Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu”).
Chirilă este licențiat în științe juridice (Facultatea de Drept din Craiova)
Camelia Gavrilă - propunerea pentru postul de ministru al Educației
Deputat PSD, ales în circumscripția electorală nr. 24 din Iași, fiind anterior inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Judeţean Iaşi.
În vârstă de 58 de ani, este în prezent deputat, președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.
Ea a condus Inspectoratul Școlar Judeţean Iaşi în trei mandate, respectiv 2012 – 2017, 2005-2009 și 1997 – 2001.
Între aprilie 2009 – mai 2012, a fost director al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, acolo unde de altfel activează din 1988, potrivit CV-ului, și acum, ca profesor titular de limba şi literatura română.
Între 1984 – 1988, a deținut funcția de profesor de limba şi literatura română / limba engleză la Liceul „A. T. Laurian” din Botoşani.
Camelia Gavrilă a fost și consilier local la Iași, în mandatele 2000-2004 ,2004-2008, 2008-2012, 2012 – 2016, 2016-2020, dar și viceprimar al Municipiului Iaşi în 2008.