Dăncilă se duce în SUA cu un proiect de lege Offshore, modificat în favoarea investitorilor

Laurentiu Gheorghe | 20.09.2019

Ministerul energie a publicat pe site un proiect de lege de modificare a Legii Offshore, concepută de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, care relaxează fiscalitatea pentru investitori.

Pe aceeași temă

Legea a fost contestată de investitorii în domeniul exploatării gazelor, inclusiv de către ExxonMobil care și-a anunțat intenția de a renunța licența de explorare în Marea Neagră. Guvernul vrea să relaxeze fiscalitatea, mai ales că la licitația pentru noi perimetre de explorare, investitorii nu se înghesuie.

​De remarcat că premierul Dăncilă pleacă duminică într-o vizită în Statele Unite, una dintre temele care vor fi discutate cu oficialii SUA fiind tocmai legislația în domeniul energetic. Mai mult surse guvernamentale au anunțat că Dăncilă va avea o întrevedere și cu vicepreședintele SUA Mike Pence, ocazie cu care va semna cu oficialul american un acord în domeniul energetic.

Reamintim că în luna august, președintele SUA Dondald Trump și-a exprimat, în discuțiile cu omologul său român, Klaus Iohannis, așteptarea ca legislația românească privind energia, în speță legea offshore și Ordonanța de Urgență 114/2018, să se amelioreze, pentru a crește atractivitatea României pentru investitori. Afirmațiile au fost făcute cu ocazia vizitei lui Iohannis în SUA.

Principalele modificări din noul proiect de lege:

  • Este eliminată impozitarea suplimentară a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.

  • Este eliminată utilizarea prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate

  • Este mărit nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, ”pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagră”.

  • Este eliminată limitarea deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ”ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal”. Astfel, inițiatorii proiectului arată că ”se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22