Dăncilă și-a aranjat un interviu la New York Times. Duminică, publicația critica haosul politic

Dora Vulcan | 23.09.2019

În vizita pe care o face în SUA, Dăncilă și-a aranjat un interviu la New York Times, publicația care a publicat duminică un material despre haosul din politică și corupția de la București.

Pe aceeași temă

„Românii sunt conștienți de problemele cu corupția, nu întâmplător, liderul celui mai mare partid din România și cel mai puternic politician, Liviu Dragnea, se află în închisoare pentru abuz de putere. Sunt însă și argumente că România a făcut pași importanți în lupta împotriva corupției, iar aderarea la spațiul Schengen nu ar trebui să depindă doar de corupție.”, scrie New York Times în articolul publicat duminică, citat de Digi 24.ro.

De asemenea, președinția UE este considerată una de succes și sunt remarcate numirile în poziții de top a unor oficiali de la București.

Problema aderării la Spațiul Schengen este amplu dezbătută de jurnaliștii NY Times, care îi citează pe Mircea Geoană și George Ciamba. Mircea Geoană, adjunctul Secretarului General NATO, susține că problema vizelor Schengen este o chestiune politică, în timp ce George Ciamba, ministrul pentru Afaceri Europene, spune că este o discriminare și așteaptă ca ”solidaritatea să fie răsplătită”. Tot Geoană este cel care spune că România nu este primită în Schengen din cauza exodului românilor și a ”prejudecăților” care ar avea legătură cu ”populația de etnie rromă care a părăsit România.”.

Cotidianul american remarcă însă haosul politic din România.

„România este un haos politic de câțiva ani. Incendiul din Colectiv a schimbat un guvern în 2015, protestele au cuprins România și mulți au considerat demiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi ca o încercare de a submina justiția. Acum, Kovesi este așteptată să devină primul șef al procurorilor europeni, în ciuda faptului că guvernul de la București s-a opus.”, notează NY Times.

Toate acestea au avut un impact negativ la Bruxelles, scriu jurnaliștii americani, chiar dacă oficialii europeni au remarcat rezultatele pozitive pe care le-au obținut partidele pro-europene la alegerile din mai. Suportul pentru PSD s-a redus cu jumătate și au crescut partide noi, precum USR și PLUS. Alegerile prezidențiale din noiembrie se anunță unele foarte strânse, mai notează cotidianul american.

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns în legătură cu monitorizările instituțiile europene cu privire la corupție și la modificările aduse legilor justiției, și a reclamat un dublu standard.

„Statele membre care se confruntă cu presiunea valurile migraționiste și cu creșterea popularității unor partide de extermă dreaptă, nu au însă niciun interes să accepte intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen.”, se arată în articolul scris de Steven Erlanger.

***

Premierul Viorica Dăncilă a plecat duminică dimineață spre SUA cu o cursă de linie, cu escală la Londra, potrivit draftului de program oficial al vizitei consultat de G4Media.ro.

Dăncilă se va caza în New York în hotelul The Pierre A Taj din Manhattan.

Programul include întâlniri cu vicepreședintele Mike Pence, cu secretarul Energiei – Rick Perry (la care va participa și șeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță), dar și cu Steven Fulop, primarul orașului Jersey, precum și cu cu reprezentanții unor comunități evreiești.

Vizita în SUA, la New York și Washington, va dura până pe 28 septembrie.

Din delegația lui Dăncilă fac parte miniștrii Ramona Mănescu (Externe), Eugen Teodorovici (Finanțe), Gabriel Leș (Apărare), Sorina Pintea (Sănătate), Alexandru Petrescu (Comunicații), dar și consilierul personal, Anton Pisaroglu.

Seria de întâlniri cu reprezentanții comunității evreiești începe cu Ezra Friedlander, președintele Comisiei de Comemorare a Acordului de Pace de la Camp David între Egipt și Israel. Urmează David Harris – președintele Consiliul de Administrație al AJC (American Jewish Committee), apoi participarea la la ”Gala Cină” oferită de Arthur Schneier, Rabinul Șef al SUA, și liderii Congresului American Evreiesc (Malcolm Hoenlein, vicepreședinte) și ai Congresului Evreiesc Mondial (Ronald Lauder, președinte).

Dăncilă se va mai întâlni și cu Amina Mohammed, secretarul general adjunct al ONU, și cu reprezentanți ai Băncii Mondiale. Tot la New York, Dăncilă va participa la o reuniune a Camerei de Comerț Româno – Americane (RACC), condusă de Mark Meyer, la conferința ”Oportunități pentru investițiile americane în România”.

În program sunt menționate și interviuri ce ar urma să fie acordate de Dăncilă pentru New York Times și Wall Street Journal. Programul se va încheia cu o întâlnire cu comunitatea românească din New York la Metropolitan Club, unde amfitrion este Cătălin Dancu, consulul general al României la New York, pe care Viorica Dăncilă a vrut să îl plaseze la Ambasada din Israel, dar a renunțat după protestele comunității evreiești față de trecutul controversat al acestuia.

Ambasadorul României la Washington, George Maior, nu apare în programul provizoriu al vizitei.

Plecarea din New York va avea loc pe 28 septembrie, iar zborul spre București va avea escală la Instanbul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22