Pe aceeași temă
În același timp, Dăncilă, în linia partidului, a spus că nu poate permite ca președintele Klaus Iohannis să-și încalce atribuțiile, însă că nu ar fi de acord cu acuzația de înaltă trădare după ce ea însăși a trecut printr-o asemenea experiență și de aceea consideră că este necesară o analiză.
Ea a mai subliniat că președintele a făcut lucruri rele pentru România, luptând împotriva coaliției PSD-ALDE. De exemplu, este lipsită de doi miniștri pentru domenii importante de mai mult timp. „Refuzul remanierilor trebuie foarte bine motivat”, a amenințat Dăncilă.
„Trebuie să-i ceri președintelui, să ceri liderilor politici care fac anumite afirmații sau europarlamentarilor care votează împotriva propriei țării să înceteze. (...) Toate aceste decizii care aduc prejudiciu de imagine țării trebuie stopate într-un anumit fel, pentru că toate aceste afirmații, toate aceste decizii care duc la prejudiciul de imagine al țării tale sau prejudicii pentru românii, nu trebuiesc trecute cu vederea", a precizat premierul.
Cu toate că îl acuză vehement pe Iohannis că nu aprobă acțiunile PSD-ALDE și în acest fel aduce prejudicii românilor care nu pot trăi mai bine din cauza Opoziției, ea declară senină că nu îl consideră pe președintele Iohannis un adversar politic.
În schimb „mi-aș dori oameni care să vină cu proiecte, nu cu jigniri”, s-a plâns Dăncilă, care adaugă că „lupta mea este de a pune în practică programul de guvernare" și că nu duce o luptă și nici nu-și dorește „o luptă cu domnul președinte Iohannis”.
Partenerii occidentali sunt dezinformați de Opoziție
Dăncilă a mai susținut că mai mulți dintre ambasadori au întrebat-o despre amnistie și grațiere și că multe dintre aceste întrebări erau bazate pe dezinformări, ea precizând că a spus că nu era încă un proiect. Premierul a adăugat că nu a discutat încă cu ministrul Justiției despre acest act normativ.
Pentru a-și demonstra independența în actul de guvernare a afirmat că au fost situații în care a spus „nu” la anumite cereri ale lui Liviu Dragnea, generând momente tensionate, dar că în același timp are o relație foarte bună cu liderul PSD.
Principalele declaratii ale Vioricăi Dăncilă:
Nu, nu am controlat prizele. Nu este exclus, având antecedente în acest sens. Așa cum am văzut la dna ministru de Interne, dar nu am avut timpul necesar și de aceea nu am făcut acest control. Sper ca la primul ministru să nu fie cazul
Îmi îndrept gândurile bune către acest an, să conștientizăm că mulți dintre noi trebuie să-și schimbe atitudinea și să fie mulți mai atașați valorilor României. Gândurile mele zboară spre președinția Consiliului UE. Este un proiect care poate să arate o Românie demnă, o Românie care trebuie să fie respectată. Cred că putem să arătăm că românii și România nu sunt cum ne zugrăvesc alții.
Întrebată dacă ar sta în semnătura ei decizia, ar decide acuzarea președintelui Iohannis de înaltă trădare: Anumite lucruri pe care le-a făcut președintele sunt lucruri care nu sunt bune pentru România. Faptul că atâta timp nu am avut doi miniștri pe două posturi foarte importante, știind că trebuie să preluăm președinția Consiliului UE, nu cred că a fost benefic. Un președinte trebuie să facă ce este bine pentru țara lui. (…) Nu știu dacă aș semna, pentru că eu însămi am avut o acuzație de înaltă trădare pe o relație cu un partener strategic, Israel. Știu cât de neplăcut a fost să explic partenerilor strategici.
Trebuie să facem o analiză, să vedem ce e în interesele României din acțiunile președintelui, ce nu e în interesul României (…) Toate aceste lucruri trebuie analizate și la un moment dat stopate.
S-a născut o nouă instituție, instituția denunțătorului, care e foarte dăunătoare României
Întrebată cine e adversarul său politic: Nu m-am gândit la o persoană. Adversarii politici sunt cei din partidele de opoziție în campania electorală. Cât nu suntem în campanie, nu mi-aș dori adversari, (…), mi-aș dori oameni care să vină cu proiecte, nu cu jigniri. Și dl președinte Iohannis, dar nu numai dânsul, dar când jignirile vin de la președinte e și mai grav. Eu nu am o luptă cu dl președinte Iohannis și nici nu-mi doresc o luptă cu președintele Iohannis, lupta mea e cu punerea în practică a programului de guvernare.
Vedem că de îndată pentru dl președinte nu reprezintă aceeași măsură ca pentru majoritatea românilor. Am avut o discuție cu dl președinte, i-am spus că e important ca la 1 ianuarie să avem Guvernul complet. (…) În momentul în care discuți cu cineva, te aștepți să ai un răspuns. Nu am încă. Dacă trimite o motivare de refuz trebuie să fie foarte bine argumentată. Vom vedea ce măsuri vom lua. Nu putem să îi permitem președintelui României să își încalce atribuțiile. (…) Dacă lăsăm președintele ca să spună cu ce ministru e de acord, mâine, poimâine putem să avem surpriza că spune că desemnează el un ministru ca să fie de acord.
Întrebată dacă președintele a retractat cuvintele pe care i le-a spus public: Nu, niciodată, mi-ar fi plăcut să facă acest lucru. Eu mi-aș fi cerut scuze dacă aș fi jignit pe cineva. Aceste lucruri spuse de dânsul cred că i-au lipit o etichetă – că nu poate avea consens, că poate jigni o femeie… Nu e normal să ceară de șapte ori demisia fără să aibă argumente.
Vrem să facem pe fonduri europene spitalele regionale, dar alocarea bugetară a fost de 150 mil. euro pentru cele 3 spitale, iar studiul de fezabilitate și alte lucruri făcute de BEI s-au ridicat la 130 mil. Un spital regional pe fonduri europene ne duce la 400 mil. euro și a trebuit să găsim soluție. O soluție e ca în acest an să depunem toate documentele pentru studiile de fezabilitatea și să găsim posibilitatea de a atrage fonduri din noul exercițiu financiar sau, dacă sunt investitori, să facem prin PPP. Au spus că PPP arată incapacitatea noastră de a lua fonduri europene. Total eronat.
Eu cred în legea parteneriatului public privat.
Am avut o discuție cu Banca Mondială legat de autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov, dar era data 2030-2035, iar românii nu mai au răbdare.
Pentru autostrada Comarnic-Brașov, aș putea da un termen. Nu aș vrea să fiu nici foarte optimistă, vreau să fiu realistă. Dacă în ianuarie desemnăm câștigătorul, 4 ani sunt alocați. Eu nu spun 4 ani, ci 2024.
Întrebată despre avertizările președintelui Consiliului Fiscal și guvernatorului BNR privind recesiunea care urmează: Am văzut atâtea alarme false contrazise de realitate, încât multe din lucrurile acestea nu mai au credibilitate.
Care sunt așteptările de la un președinte: Imparțialitate, trebuie să fie un președinte mediator, nu un președinte care să instige la ură, la dezbinare, care să vadă interesul național mai presus de interesul electoral, un președinte care să știe să cedeze atunci când e nevoie, pentru că așa face orice om. Un președinte care să susțină România și imaginea României la atacurile externe, să fie mult mai activ pe plan extern. Chiar dacă în România nu e un lucru normal, să încerce să regleze în România. (…) Nu avem nevoie ca, atunci când consideră anumite lucruri greșite sau nedrepte, să ceară ajutor la Bruxelles.
Au fost momente când i-am spus „Nu“ lui Liviu Dragnea și mi-a respectat decizia. (…) Nu s-a implicat în deciziile pe care le luăm sau în actele normative de pe masa Guvernului.