Dăncilă vrea, la prezidențiale, „o altă alternativă” la softul antifraudă gestionat de STS

Laurentiu Gheorghe | 11.07.2019

Dăncilă spune clar că obiectivul Comisiei parlamentare de anchetă privind fraudele de la votul din 26 mai este înlocuirea softului antifraudă gestionat de STS „cu o altă alternativă” controlată de PSD.

Pe aceeași temă

Vorbind despre „semnele de întrebare apărute în spațiul public” după alegerile europarlamentare, liderul PSD spune clar că „trebuie să avem o altă alternativă” la următoarele alegeri, față de softul care evită votul multiplu și care este gestionat de STS.

„După cum ştiţi, există o comisie parlamentară care va analiza acest lucru. Este adevărat, am văzut că în spaţiul public au apărut multe semne de întrebare, multe dintre ele la care nu găsim o explicaţie, ceea ce va conduce la analiza acestui lucru şi cred eu că pentru a nu exista suspiciuni la alegerile prezidenţiale trebuie să avem o altă alternativă”, a afirmat Dăncilă, la dcnews.ro.

Ea a adăugat că la prezidenţiale va exista „în mod sigur" şi numărătoare paralelă pentru că așa „poţi să demonstrezi anumite lucruri care ţi se par incorecte”.

Imediat după alegerile europarlamentare din 26 mai, mai multe voci din PSD-ALDE au acuzat implicarea Serviciului de Transmisiuni Speciale în fraudarea votului în defavoarea coaliției de guvernământ prin intermediului softului care împiedică votul multiplu.

La o lună distanță, în 26 mai, majoritatea parlamentară decide înființarea unei comisii de anchetă pentru investigarea presupuselor nereguli și fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, condusă de Olguța Vasilescu (PSD) și în care se regăsește și deputatul Mitralieră Rădulescu (PSD)

În proiectul de înființarea a Comisiei se arată că această „poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe de administrației și care pot avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cazul în care formează obiectul activității Comisiei”.

Din primele audieri, ale ministrului de Interne, ale președintelui AEP și reprezentatului MAE se desprinde în mod evident dorința PSD de a exclude controlul unei instituții a statului referitoare la corectitudinea votului. Mai ales că este vorba de STS, instituție acuzată de liderii PSD și ALDE că este reprezentata „statului paralel” care luptă împotriva social-democraților.

Concluziile comisiei de anchetă vor fi strânse într-un raport care va fi înaintat Birourilor permanente reunite ale Parlamentului în termen de 90 de zile de la data constiturii comisiei. Ulterior, raportul se supune votului în plenul reunit. Comisia a fost înființată la propunerea PSD-ALDE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22