Pe aceeași temă
Declarația premierului Dăncilă contravine liniei adoptate de social-democrați care consideră referendumul pe justiție, convocat de președintele Iohannis ca fiind inutil și destinat să abată atenția de la alegerile pentru Parlamentul European. Mai mult, luările de poziție ale liderilor PSD indică faptul că referendumul nu este decât o formulă a lui Iohannis de a-și face campanie electorală.
„Da. Voi participa duminică la vot şi voi vota la ambele, şi pentru alegerile europarlamentare, voi vota pentru imaginea României, voi vota pentru câştigarea demnităţii României (…) Voi vota şi pentru referendum. Aşa cum am spus de fiecare dată, sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei, dar şi al drepturilor cetăţenilor, pentru că şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere de fiecare dată şi între toate trebuie să existe un echilibru”, a afirmat Dăncilă.
Referendumul pe justiție a fost anunțat de președintele Klaus Iohannis încă din 23 ianuarie 2017, imediat după adoptarea OUG 13 inițiată de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, care îl salva pe Dragnea de acuzațiile din dosarul angajărilor fictive în care a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.
După abrogarea ordonanței 13, Liviu Dragnea a continuat să facă presiuni pentru adoptarea prin ordonanță de urgență modificările la legile justiției și a Codurilor penale care de asemenea, reprezintă o amnistie mascată a faptelor de care este acuzat și ar îngreuna substanțial lupta anti-corupție. Tudorel Toader, fostul ministrul al Justiției a plătit cu funcția pentru că a refuzat să promoveze ordonanțele de guvern salvatoare pentru Liviu Dragnea, iar Viorica Dăncilă aparent a intrat în dizgrația liderului PSD.
Viorica Dăncilă l-a mai sfidat pe Liviu Dragnea, când s-a opus propunerii CEx al PSD, subordonat direct șefului social-democraților, refuzând să trimită în Parlament cererea de restructurare a Guvernului și a preferat să intre în dialog cu șeful statului pentru o simplă remaniere.
În fața asaltului Parlamentului de modificare a Codurilor penale în procedură de urgență sub acoperirea cerințelor Curții constituționale, controlată tot de PSD, președintele Iohannis a inițiat referendumul pe justiție în aceeași zi cu alegerile europarlamentare în 26 mai. Întrebările sunt:
Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?
Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?
Partenerul de coaliție al PSD, ALDE al lui Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că va face tot posibilul ca să boicoteze referendumul pe justiție.
Într-un interviu acordat marți ziarului Adevărul, liderul PSD a evitat să spună clar în ce relații se mai află cu premierul Dăncilă, după ce în ultimul timp a lansat mai multe săgeți în direcția guvernului. Cu această ocazie, Dragnea a ținut să-i transmită lui Dăncilă că este datoare „să nu uite pentru ce a fost pusă acolo”.
După ce a încercat o glumiță, „eu am relații personale cu femeia pe care o iubesc”, el lider maximo a spus apăsat că după alegerile europarlamentare și anunțul privind candidatura la prezidențialele din toamnă, va analiza situația guvernului.
În replică, premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că nu se teme că va fi schimbată din funcţie, totodată punctând că este normal ca partidul să monitorizeze activitatea guvernamentală.
„Nu îmi este teamă. Întotdeauna când te duci pe o funcţie ştii că va veni şi ziua în care pleci, dar în momentul în care pleci, trebuie să ai certitudinea că ai făcut ceea ce trebuie. Este normal ca partidul să monitorizeze ceea ce face Guvernul pentru că suntem un guvern politic. Avem susţinerea partidului, a preşedintelui, şi este normal să fim monitorizaţi”, a declarat Viorica Dăncilă.
De asemenea, premierul a spus că se va opune în continuare restructurării Guvernului dorită de mulți lideri PSD și că își va susține poziția în CEx.
„Este normal să avem un Comitet Executiv în care să vorbim şi despre realizările programului de guvernare, despre modul în care s-a raportat Executivul la această foaie de parcurs şi obiectivele din programul de guvernare, să vorbim despre ceea ce vom face cu cele trei portofolii: remaniere sau restructurare. Eu sper să îi conving pe colegii din Comitetul Executiv ca să nu mergem pe restructurare, deci îmi menţin punctul de vedere”, a precizat Viorica Dăncilă.
Întrebată dacă va respecta decizia Comitetului Executiv al PSD în cazul în care acesta va stabili restructurarea Guvernului, Dăncilă a răspuns: "Vom discuta în Comitetul Executiv".