Daniel Barbu, audiat la DNA: Fiecare partid cheltuieşte banii cum consideră oportun, potrivit legii

Laurentiu Gheorghe | 24.04.2019

Daniel Barbu, fost președinte al Autorității Electorale Permanente Daniel Barbu, a fost audiat la DNA în dosarul de delapidare al trezorierului PSD, Mircea Drăghici.

Pe aceeași temă

La plecarea de la DNA, unde a dat declarații timp aproximativ jumătate de oră, fostul șef al AEP, Daniel Barbu, a declarat că „fiecare partid cheltuieşte banii cum consideră oportun, potrivit normelor legale”. Barbu afirmă că nu intra în atribuţiile sale să facă verificări cum se cheltuiau banii de către partide, existând în acest sens un departament autonom, transmite News.ro.

Daniel Barbu era preşedinte al AEP în perioada în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este acuzat că a delapidat bani.

În luna ianuarie 2019, Daniel Barbu, din poziția de președinte al AEP, a cerut oprirea controlului făcut de instituție asupra modului în care PSD a utilizat subvenițiile primite de la stat.

La finalul lunii februarie 2019, Daniel Barbu a demisionat de la șefia AEP, iar în prezent se află pe poziția a doua a listei ALDE de candidați pentru alegerile europarlamentare.

Mircea Drăghici, trezorierul partidului condus de Liviu Dragnea, este deja urmărit penal pentru modul în care a cheltuit banii primiți de PSD din subvenția de la buget.

Și secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a fost chemat luni la DNA în același dosar al lui Mircea Drăghici. Ștefănescu a avut o poziție siomilară cu cea a lui Daniel Barbu: că partidul politic este cel care decide cum se cheltuie banii publici pe care îi primește de la AEP.

„Ne vom sfătui cu avocaţii partidului, pentru că este un precedent periculos pentru democraţia din România. Oportunitatea cheltuirii cotizaţiilor şi banilor unui partid în acţiuni electorale, în acţiuni permanente, este treaba acelui partid. (…) Mircea Drăghici este trezorier şi nu este singur, este o echipă întreagă de contabili, de oameni care sunt împuterniciţi, inclusiv în relaţia cu AEP, Curtea de Conturi, semnătura se dă în bloc între ei toţi. În fiecare trimestru vine trezorierul partidului, conform statutului, în faţa Comitetului Executiv Naţional al partidului şi prezintă pe ecran toate aceste cheltuieli. Noi în şedinţă de Birou Permanent sau de CEx luăm nişte decizii, ca toate celelalte partide.(…) Sunt acţiuni pe care un partid politic le gândeşte cu dorinţa ca adversarul politic să nu le afle, iar acum DNA vrea să ştie toate lucrurile pe care le facem noi, ca partid politic”, a menţionat Ştefănescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22