Daniel Barbu, validat la Autoritatea Electorală și Eugen Nicolăescu la BNR. Ce joc a făcut PNL?

Dora Vulcan | 24.05.2017

Plenul reunit al Parlamentului a votat numirea lui Daniel Barbu ca presedinte al AEP. Fostul ministru al Culturii a primit 241 voturi in timp ce Maria Krause, propusa de Uniunea Salvati Romania, doar 58. Liberalul Eugen Nicolăescu a fost validat viceguvernator al BNR și membru CA.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Clotilde Armand confirmă ceea ce, deja, se spune pe rețelele de socializare: că PNL a susținut candidatura lui Daniel Barbu, maestru al gafelor, la conducerea Autorității Electorale Permanente, în detrimentul profesionistei de la USR, pentru a se alege, la rându-i, cu susținere pentru contabilul Eugen Nicolăescu în postul de viceguvernator la BNR.

 

 

 

 

 

 Votul a fost secret cu buletine, scrie Hotnews.roMandatul este de opt ani si poate fi reinnoit o singura data. Functia a ramas vacanta dupa plecarea Anei-Maria Patru, trimisa in judecata de DNA pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălarea banilor.

 

 

 

Daniel Barbu, protagonist al unor episoade controversate

 

  • In septembrie 2016, Barbu a declarat, in cadrul Ligii Alesilor Locali ai partidului, ca meseria de politician este mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan, pentru ca "spatiul public a devenit un fel de teatru de operatiuni in care orice ales local sau national isi risca libertatea, sanatatea, in fiecare zi".

 

  • A trebuit să demisioneze pe 12 decembrie 2014 din functia de ministru al Culturii dupa ce a facut o comparatie intre importanta finantarii programului anti-HIV/SIDA si cea a festivalurilor culturale.

 

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate", a spus atunci Barbu.

 

 

 

Cine este Maria Krause

 

Potrivit unui comunicat al USR, Maria Krause este expert electoral cu o experienta de peste 12 ani in observarea alegerilor in tara si in strainatate. A participat la misiuni de observarea alegerilor ale Oficiului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) in Kirghizstan, Kazakhstan, Macedonia, Serbia, Moldova, Letonia, Bulgaria si Ucraina si la misiuni organizate de Carter Center in Nepal, Mozambic si Guyana.

 

In Romania, a facut parte in 2014 dintre coordonatorii proiectelor organizate de Expert Forum pentru observarea alegerilor europarlamentare si de Centrul pentru Resurse Civice pentru observarea alegerilor prezidentiale, iar in 2016 a participat ca expert electoral la campania de observare a alegerilor FiecareVot. In prezent, Maria Krause face parte din misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor in Albania.

 

 

 

 

 

 

 

Nicolăescu, viceguvernator la BNR

 

 

Pentru numirea lui Nicolăescu au votat 275 de parlamentari, iar 39 împotrivă.

 

Eugen Nicolăescu, deputat PNL de București, îi va lua locul lui Bogdan Olteanu care a demisionat din funcția de viceguvernator al BNR, după ce a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție.

 

Nicolăescu a fost validat anterior de comisiile reunite de buget-finanțe cu 31 de voturi "pentru" și trei "împotrivă" pentru perioada rămasă din mandatul de cinci ani pentru care fusese desemnat Olteanu.

 

 

 

 

Background

 

 

 

  • În Parlament se oficializează înțelegerile pe funcții. Numiri la BNR, ASF și AEP

 

 

Senatul și Camera Deputaților se vor reuni miercuri în ședință comună pentru a decide asupra numirilor în funcțiile de conducere vacante de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Banca Națională a României (BNR) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

 

 

Parlamentul se va pronunța asupra numirilor în funcția de viceguvernator BNR, vicepreședinte al ASF și președinte AEP.

 

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a fost avizat favorabil, săptămâna trecută, de comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului pentru funcția de viceguvernator al BNR, membru al Consiliului de Administrație al băncii, loc rămas vacant în urma demisiei lui Bogdan Olteanu.

 

Prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere FinanciarăCornel Coca Constantinescu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului pentru funcția de vicepreședinte al ASF.

 

Comisiile juridice reunite din Camera Deputaților și Senat au validat, în unanimitate, dosarele celor doi candidați propuși pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, respectiv Daniel Barbu, propus de grupurile ALDE, și Maria Krause, propusă de USR, plenul urmând să decidă.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22