Pe aceeași temă
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, susține că declanșarea procedurii de deficit excesiv împotriva României ar trebui abordată frontal de către Guvern. Dăianu arată că, în acest context, nu se mai pot mări dintr-o dată pensiile și salariile, iar el recomandă o reeșalonare a creșterilor prognozate.
„Comisia Europeana nu ne spune ce să facem . Ei ne spun ca nu puteti duce in cârca ce v-ati asumat. Veti fi incovoiati. Acolo nu se spune exact, nu sunt recomandari. Asteapta de la guvernul României. Se si spune: asteptam masuri concrete care sa indice ca in rastimp de 3 ani, nu in 2 ani, ca si-au dat seama ca sa se ajunga la un deficit de sub 3% nu se poate.(...) Coronavirusul ne-a prins pe picior gresit. Noi, la BNR, la Consiliul Fiscal, discutam, dacă va încetini economia globală, dacă va apărea o lebădă neagră, cum ne va prinde, nu avem rezerve... A venit această lebădă neagră (coronavirusul - n.r.). Ne prinde pe picior greșit. Am găsit înțelegere pentru prelungirea cu un an ajustarea, să fie pentru 2022, nu pentru 2021. Trebuie să ajungem la un deficit prefigurat de Comisie (CE). Să nu ajungem la acel deficit si sa reusim anul acesta, cum a zis si ministrul Florin Citu, la unul de 3,6%. Important este ca acest Titanic să o ia in partea cealaltă, sa nu ne izbim de aisberg", a spus Daniel Dăianu, la Realitatea Plus.
Daianu a spus ca solutia pentru Romania este reesalonarea si cresterea treptata a salariilor si pensiilor, pentru ca majorarea deficitului excesiv este in mare rezultatul majorarii pensiilor adoptate in 2019.
„Solutia este sa reeșalonam. Nu tăiem veniturile oamenilor, deci nu le taiem. Nu taiem pensii, nu taiem salarii, dar sa nu le crestem brusc, pentru ca, ce se întâmplă: dăm foc!. Noi ne dăm foc, nu avem nevoie de așa ceva. Avem nevoie de liniște economică, cât se poate", a avertizat Dăianu.
„Isteria legată de creșterea punctului de pensie ar trebui să se termine. Fiindcă oricine va fi la putere, îmi pun capul, nu va putea să facă așa ceva dacă nu va crește drastic taxe și impozite și nu va tăia la sânge cheltuieli. N-ai din ce să mai tai, n-ai din ce sa mai tai! Nu se poate face așa ceva! Trebuie să fim raționali. Uitați în ce situație suntem, avem nevoie de aparatură medicală...", a concluzionat Dăianu, miercuri seara, la emisiunea "Legile puterii" de la Realitatea PLUS.
„Nu stim ce se va întâmpla în lunile viitoare”, spune Dăianu, referindu-se la criza coronavirusului.
„SARS a fost mai puțin periculos. Acum 20 de ani, economia mondială se globaliza și atunci, atunci nu era restul economiei mondiale atât de dependentă de economia chineză, China ne furnizează prea mult”, potrivit președintelui Consiliului Fiscal.
Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei Europene, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând a urca la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021. Majorarea deficitului este în principal rezultatul majorării pensiilor adoptată în vara lui 2019, în special o creştere de 40% a pensiilor programată pentru luna septembrie 2020, şi o nouă recalculare a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021. În plus, între luna decembrie 2019 şi ianuarie 2020, autorităţile au adoptat noi reduceri de taxe şi au dublat alocaţiile pentru copii.
Comentarii 3
calatorul - 03-06-2020
PSD-ul are in proiect majorarea pensiilor cu 40%, el a propus aceasta majorare si ii acuza pe liberali ca nu o vor face! Nimeni nu spune ca acest PSD este un ordinar pentru milioane de romani! Dar de ce nu se face inca diferenta dintre romanii pensionari adica cei care au dovedit ca au 15 ani de munca si cotizati si cei care au sub 15 ani de munca si primesc ajutor social, care nu este pensie in intelesul juridic al legii! A incercat PSD-ista Olguta, care stie sa vorbeasca franceza si engleza in grai oltenesc la ONU, dar a fost o simpla amagire! Nu esra in rpogramul PSD-ului aceasta despartire a pensonarilor de cei cu ajutor social! Doar pensiile speciale si majorarea lor conteaza!
Răspundeionescuioan1928 - 03-06-2020
Propunerea CNIPMMR genereaza haos! CNIPMMR a facut propunerea absurda de slutire a valabilitatii calculului pensiilor pe baza principiului contributivitatii. Consider ca luarea in considerare stricta a contributiei, la calcularea pensiilor, trebue sa nu fie alterata cu interventii aiuristice. Motivarea CNIPMMR (spijinirea celor ce au pensii, prin cresterea puncului de pensie numai pentru pensiile cuprinse intre 500 si 800 lei, cu totul insuficiente pentru supravietuire, si, in acelas timp limitarea nivelului altor pensii, care sa nu mai fie calculate prin respecatarea stricta a legii contributivitatii (in cazul pensionarilor respectivi), va reintroduce haosul in calcularea pensiilor, va deshide pofta multora de a face fel de fel de propuneri inechitabile, generatoare de haos Cine ruineaza finantele tarii! Unii spun ca ar exista o 'competitie financiara' intre cresterea punctului de pensie si realizarea de investitii (autostrazi, spitale, scoli). Fals! In realitate, exista competitii ale celor doua domenii, cu cresterea cotei de colectare a taxelor si impozitelor, cu reducerea drastica a muncii la negru si a evaziunii fiscale, aceste 'neimpliniri' care ruineaza finantele tarii. Politicienii, toti, evita lupta lucrativa, pe fata, cu acesti balauri financiari atotputernici. Asta o fi soarta implacabila a tarii noastre?
RăspundeTheodor Iliescu - 03-05-2020
De ce nu spune nimeni CINE a initiat si aprobat asemenea IMBECILITATE : Majorarea subita a pensilor cu 4 0% ? Parca PSD si marea analfabeta(ne) functionala ) de pe la Craiovita !!!?? Care vrea sa devina si "preamareasa" la Craova ! (Asa le trebue oltenilor ) Tot felul de cretini, papagali "(di ceia prosti)" dar vorbitori si falsi/false specialiste, care abia stiu sa baigue in limba romana - ca de scris... e jale - au umplut Shparlamentul Rusinii Nationale si scot legi din FUNDUL putului gandirii imbecile - aferente pesedeilor, aldistilor sau secuilor udemeristi ! Pai eu - simplu cetatean - daca vreau sa fac o investitie, o cheltuiala, ma gandesc MAI INTAI daca am de unde. Animalele de rasa - Shparlamentare (vezi marea specialista in PENSII - "aia" de Craiovita), nu au avut cu ce sa gandeasca(creierase mici, albe si perfect fara incretituri) si rezultatele se vad : Depasire grava a cheltuielilor bugetare cu deficit foarte mare si "asa un faliment" care ne paste ! SIKTIR PSD ! Sau - daca doriti :MUIE PSD !
Răspunde