Daniel Dăianu: Majorarea pensiilor trebuie făcută eșalonat. Riscăm să ne dăm foc!

Laurentiu Gheorghe | 05.03.2020

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune că majorările de pensii și salarii trebuie făcute eșalonat, mai ales după ce C.E. a declanșat procedura de deficit excesiv împotriva României.

Pe aceeași temă

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, susține că declanșarea procedurii de deficit excesiv împotriva României ar trebui abordată frontal de către Guvern. Dăianu arată că, în acest context, nu se mai pot mări dintr-o dată pensiile și salariile, iar el recomandă o reeșalonare a creșterilor prognozate.

„Comisia Europeana nu ne spune ce să facem . Ei ne spun ca nu puteti duce in cârca ce v-ati asumat. Veti fi incovoiati. Acolo nu se spune exact, nu sunt recomandari. Asteapta de la guvernul României. Se si spune: asteptam masuri concrete care sa indice ca in rastimp de 3 ani, nu in 2 ani, ca si-au dat seama ca sa se ajunga la un deficit de sub 3% nu se poate.(...) Coronavirusul ne-a prins pe picior gresit. Noi, la BNR, la Consiliul Fiscal, discutam, dacă va încetini economia globală, dacă va apărea o lebădă neagră, cum ne va prinde, nu avem rezerve... A venit această lebădă neagră (coronavirusul - n.r.). Ne prinde pe picior greșit. Am găsit înțelegere pentru prelungirea cu un an ajustarea, să fie pentru 2022, nu pentru 2021. Trebuie să ajungem la un deficit prefigurat de Comisie (CE). Să nu ajungem la acel deficit si sa reusim anul acesta, cum a zis si ministrul Florin Citu, la unul de 3,6%. Important este ca acest Titanic să o ia in partea cealaltă, sa nu ne izbim de aisberg", a spus Daniel Dăianu, la Realitatea Plus.

Daianu a spus ca solutia pentru Romania este reesalonarea si cresterea treptata a salariilor si pensiilor, pentru ca majorarea deficitului excesiv este in mare rezultatul majorarii pensiilor adoptate in 2019.

„Solutia este sa reeșalonam. Nu tăiem veniturile oamenilor, deci nu le taiem. Nu taiem pensii, nu taiem salarii, dar sa nu le crestem brusc, pentru ca, ce se întâmplă: dăm foc!. Noi ne dăm foc, nu avem nevoie de așa ceva. Avem nevoie de liniște economică, cât se poate", a avertizat Dăianu.

„Isteria legată de creșterea punctului de pensie ar trebui să se termine. Fiindcă oricine va fi la putere, îmi pun capul, nu va putea să facă așa ceva dacă nu va crește drastic taxe și impozite și nu va tăia la sânge cheltuieli. N-ai din ce să mai tai, n-ai din ce sa mai tai! Nu se poate face așa ceva! Trebuie să fim raționali. Uitați în ce situație suntem, avem nevoie de aparatură medicală...", a concluzionat Dăianu, miercuri seara, la emisiunea "Legile puterii" de la Realitatea PLUS.

„Nu stim ce se va întâmpla în lunile viitoare”, spune Dăianu, referindu-se la criza coronavirusului.

„SARS a fost mai puțin periculos. Acum 20 de ani, economia mondială se globaliza și atunci, atunci nu era restul economiei mondiale atât de dependentă de economia chineză, China ne furnizează prea mult”, potrivit președintelui Consiliului Fiscal.

Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei Europene, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând a urca la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021. Majorarea deficitului este în principal rezultatul majorării pensiilor adoptată în vara lui 2019, în special o creştere de 40% a pensiilor programată pentru luna septembrie 2020, şi o nouă recalculare a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021. În plus, între luna decembrie 2019 şi ianuarie 2020, autorităţile au adoptat noi reduceri de taxe şi au dublat alocaţiile pentru copii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22