Daniel Zamfir n-a înțeles sau doar se preface că ar fi înțeles ceva din explicațiile lui Isărescu

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2019

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, a declarat după discuțiile cu conducerea BNR, că și-a consolidat convingerea că banca centrală manipulează ROBOR.

Pe aceeași temă

Zamfir a declarat că în timpul discuțiilor, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a recunoscut că ROBOR este stabilit conform „unei înțelegeri între bănci”, fapt interzis de Legea concureneței. Degeaba a încercat să-i explice Isărescu că „înțelegerea” reprezintă negocierea unui preț între cumpărător și vânzător și nu stabilirea unei înțelegeri de tip cartel, în care este exclusă tocmai negocierea, că senatorul ALDE o ține pe a lui, că dă bine la electorat.

"Eu cred că a fost o discuţie extrem de binevenită, mi-a întărit convingerea că ceea ce eu credeam ca şi politică a Băncii Naţionale s-a adeverit. Am aflat în cursul audierilor că Banca Naţională intervine telefonic ca ROBOR să fie stabilit în cotele pe care le doreşte Banca Naţională, am aflat că se gândeşte, se lucrează acum la schimbarea acestui mecanism de calcul al ROBOR, întrucât ridică semne de întrebare felul în care acest ROBOR reflectă sau nu piaţa. Ceea ce mi-a întărit convingerea că Banca Naţională intervine în calcularea cursului ROBOR. Domnul guvernator a confirmat, de asemenea, că ROBOR este o înţelegere între bănci, înţelegere care este interzisă de Legea concurenţei", a afirmat Zamfir după audierea guvernatorului BNR.

Declarația lui Zamfir demonstrează, dacă mai exista vreo îndoială, că toată tevatura cu audierea în comisiile senatoriale ale lui Mugur Isărescu este doar un exercițiu mediatic al grupării Dragnea & Tăriceanu din Parlament. Trebuie precizat că în discuțiile din comisii a intervenit și Șerban Nicolae, mai paralel decât statul paralel cu subiectele care se discutau sau cel puțin se pretindea că s-ar discuta.

Zamfir a mai precizat că i-a oferit lui Mugur Isărescu două cărţi care "îi vor schimba modul de a privi lucrurile", intitulate „La pescuit de fraieri” și „România sub teroarea bancară”, gest probabil deosebit de apreciat de colegii lui de coaliție, Pleșoianu, Bacalbașa și Liviu Pop.

„Pentru că îmi place foarte mult lectura şi cred că trebuia şi dumnealui să vadă lucrurile astea, (n.r. - i-am oferit) două cărţi: o carte scrisă de doi laureaţi ai premiului Nobel, George Akerlof şi Robert Schiller. Cartea se numeşte «La pescuit de fraieri» şi vorbeşte despre economia manipulării şi a înţelepciunii. Cealaltă carte pe care am oferit-o este o carte scoasă de debitorii în franci elveţieni, care se numeşte «România sub teroarea bancară». Avem aici sute de cazuri care au simţit gustul creditării în franci elveţieni. Cred că sunt două cărţi pe care domnul guvernator, după ce le va citi, categoric îşi va schimba modul de a privi lucrurile”, a declarat senatorul ALDE presei.

În context, Daniel Zamfir a mai precizat că România este astăzi cea mai săracă ţară din UE, "ţară în care cetăţenii plătesc cele mai mari costuri la dobânzi şi în care băncile au profit dublu, chiar triplu faţă de UE", iar guvernatorul BNR ar fi trebuit să identifice soluţii de dezvoltare a ţării, împreună cu Parlamentul, sistemul bancar şi Guvernul.

"Apropo de toate discuţiile de aici, eu am spus un lucru foarte clar, eu vreau să constatăm unde ne aflăm astăzi. Suntem în situaţia în care practic suntem cea mai săracă ţară din UE, cu cel mai mic grad de intermediere financiară, ţară în care cetăţenii români plătesc cele mai mari costuri la dobânzi şi ţara în care băncile au profit dublu, chiar triplu faţă de UE. Pentru că ne aflăm în această situaţie, eu nu sunt aici pus în situaţia să corelez toţi aceşti termeni şi să dau explicaţii în legătură cu acest lucru. De aceea există Banca Naţională, Guvernul României, de aceea am solicitat guvernatorului BNR şi mi-am exprimat regretul că nu s-a ridicat la înălţimea funcţiei domniei sale. Domnia sa, care de-a lungul anilor, a constatat cum stau lucrurile în economia românească cred că ar fi trebuit să stea la masă cu Parlamentul României, cu sistemul bancar, cu Guvernul României, ca împreună să găsească metodele ca ţara aceasta să se dezvolte. Noi suntem în situaţia aceasta şi din cauza neimplicării sau implicării a guvernatorului BNR şi spuneam că am ajuns că noi în România am ajuns să avem cel mai mic grad de intermediere financiară, adică băncile în România bagă foarte puţini bani în economie şi obţin profituri mari", a conchis Zamfir.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22