Daniel Zamfir (PSD) amenință că îl dă în judecată pe ministrul Finanțelor, dacă n-o să vină la Senat

Laurentiu Gheorghe | 29.06.2020

Senatorul Daniel Zamfir de la PSD îi face plângere penală ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care nu vrea să se prezinte la Comisia economică a Senatului, deși a fost invitat de trei ori.

Pe aceeași temă

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (PSD), a anunţat că va depune o plângere penală la adresa ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în baza legii răspunderii ministeriale, ca urmare a refuzului ministrului de a se prezenta la audieri.

Președintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (ajuns la PSD via ALDE și PNL), se plânge că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, nu vrea să vină la audieri la Comisie, deși l-a invitat de trei ori, astfel încât s-a hotărât să-i facă o plângere penală în baza răspunderii ministeriale. Numai că legea răspunderii ministeriale prevede transmiterea informațiilor solicitate de către comisiile de specialitate ale Parlamentului, ceea ce Cîțu a făcut, prezența fizică fiind a doua alternativă menționată în lege.

Tema audierii este „derularea Programului IMM Invest România, strategia de administrare a datoriei publice, programul de convergenţă 2020, perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracţiei economice din ultimele luni, aplicarea prevederilor art. 48 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020".

Refuzul ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, este justificat, atât timp PSD a inițiat două moțiuni simple împotriva sa, iar liderul interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat că se lucrează la moțiunea de cenzură care va fi depusă imediat după vacanța parlamentară, și care este susținută de PSD, ALDE, UDMR și Pro Romania. Astfel că Daniel Zamfir nu are timpul necesar pentru ca plângerea penală să producă vreun efect până la demiterea Guvernului.

Însă, în debutul campaniei electorale, senatorul PSD spune că „E obligaţia noastră să facem ceva, întrucât vom fi şi noi responsabili pentru felul în care ajung finanţele ţării pentru că lăsăm lucrurile să treacă aşa (...). Faptul că domnul Cîţu refuză în mod repetat şi nejustificat să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare, să dea explicaţii în legătură cu gestionarea datoriei publice, la nivel personal vă spun, eu cred cu tărie că trebuie să punem capăt acestui lucru, înaintând o plângere penală la adresa ministrului Cîţu în baza legii răspunderii ministeriale. Refuzul de a se prezenta în faţa Comisiilor parlamentare (...) ne arată că domnul ministru Cîţu acţionează cu rea credinţă în favoarea unor prieteni politici şi în detrimentul bugetului statului român. Voi cere acordul celor două Comisii şi voi informa şi Biroul permanent şi cred că măsura firească este plângere penală pentru refuzul repetat de a se prezenta în Parlament”, a afirmat, luni, senatorul PSD Zamfir, citat de Agerpres.

El susține că a primit o adresă de la cabinetul ministrului în care este informat despre transmiterea documentelor scrise referitoare la punctele înscrise pe ordinea de zi a şedinţei.

Zamfir a criticat documentele trimise, menţionând că unul dintre acestea, referitor la strategia de administrare a datoriei publice, este un document semnat de fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, „care nu are nicio legătură cu împrumuturile făcute de ministrul Cîţu".

„Nu este suficient să primim informaţii. Parlamentul decide forma în care doreşte să primească informaţiile (...). Noi îl întrebăm de mere, şi el ne răspunde de pere? (...) Dorim prezenţa fizică a ministrului ca să explice. Art 8 din Legea răspunderii ministeriale spune: «constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă penală următoarele fapte - refuzul nejustificat de a se prezenta Parlamentului sau comisiilor permanente ale acestuia informaţiile cerute de acestea, să se prezinte în faţa comisiilor»”, a adăugat Zamfir.

În februarie 2020, Florin Cîțu i-a transmis un răspuns ironic lui Daniel Zamfir, care îl invitase la comisia economică din Senat: „Nu este foarte clar ce doriți să analizați în legătură cu contractarea sistematică de datorie publică, întrucât această definiție nu apare nicăieri în atribuțiile MFP”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22