Danilet: CCR va arata cit de departe pot merge procurorii in cercetarea unui ministru

Iulia Mincu | 28.02.2017

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM, a declarat pentru revista 22 ca, dupa decizia de luni a CCR, cercetarea penala a Parchetului Gneral poate merge mai departe. Danilet considera ca motivarea Curtii se va concentra pe abuzul in serviciu comis de ministri.

Pe aceeași temă

 

 

 ”In motivarea CCR se va arata exact care este cadrul in care procurorii pot sa investigheze persoanele care sunt implicate in redactarea si elaborarea actelor normative. In momentul de fata nu avem un cadru  explicit. Va fi o  decizie importanta si pentru ca va  fi prima de  acest gen. Probabil Curtea va arata in motivare in concret atunci cind este cercetat un ministru cit de departe pot  merge procurorii  sau nu”.

 

Danilet considera ca motivarea Curtii se va concentra pe abuzul in serviciu comis de ministri.

 

”Este evident ca nu pot fi anchetati pentru abuz in serviciu ministrii care adopta o ordonanta de urgenta, pentru ca asta spune CCR. Pentru ca atunci procurorii ar trebui sa  analizeze oportunitatea sau legalitatea ordonantei si asta nu intra in atributiile  procurorilor, ramin doar la parlament sau la CCR.

Parerea  mea e ca pe asta se va concentra Curtea Constitutionala, sa nu ne trezim cu procurori care incep  sa puna sub cercetare parlamentari sau ministri cind dau acte normative. Problema nu este ce acte nomative dau, ci cum le dau.

 

Eu ma indoiesc ca DNA a inceput sa cerceteze  motivele pentru care a fost data aceasta ordonanta. Legalitatea si oportunitatea nu pot fi cercetate  de procurori, pentru ca asta inseamna independenta si separerea puterilor in stat. Insa procurorii pot cercetta oricind apar  infractiuni in legatura cu activitatea de elaborare si redatare de acte normative. De exemplu, se da mita pentru a adopta un act normativ, stim bine cazul Adrian Severin, euoparlamentar, apoi pot sa apara inscrisuri false in procedura de avizare si atunci avem o problema,  sau se poate falsifica ordonanta pina la momentul publicarii ei in MO, sau se poate  sa ai o ordonanta dar nicio sedinta de guvern in care sa fi fost adoptata. 

 

Cercetarea penala merge mai departe, procurorul de caz de la Parchetul gneral va cerceta acele infractiuni de care vorbeste DNA si in legatura  cu care spune ca are indicii  si probe.Pentru aceste fapte penale procurorii pot sa inceapa urmariea penala. Deci pentru conduita oamenilor si nicidecum pentru legalitatea, oportunitatea sau constitutionalitatea  unor  acte normative”, spune judecatorul Cristi Danilet.

 

Pe de alta parte, nu e clar cum a ajuns Curtea Constitutionala la concluzia ca DNA a anchetat oportunitatea Ordonantei 13. Judecatorul Cristi Danilet spune insa ca vom afla acest lucru tot din motivare, pentru ca nu stim exact ce acte au stat pe masa CCR

 

”Nu avem de unde sa stim, ca nu stim ce acte au stat pe  masa CCR cind a  luat decizia, ce inscrisuri a mai primit de  la DNA, dar vom afla prin motivare. Ceea ce este foarte important este ca nu doar solutia de astazi trebuie respectata ci si indicatiile pe care ei le vor da prin motivare, pentru ca trebuie sa arate exact unde au comis o incalcare procurorii in cursul investigatiei”, a declarat Cristi Danilet pentru revista 22..

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22