Pe aceeași temă
Conform dezvăluirii din PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, intitulată "Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană", sunt plagiate. Lucrarea a fost susținută la un an de la aderarea la UE, în 2008, tema fiind la acel moment depășită.
Sursele originale identificate de PressOne sunt exclusiv cărți de economie care nu sunt disponibile online.
Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.
Presupusa cercetare este un studiu de caz de 7 pagini, în care este prezentat un profil al companiei TMK Artrom SA din Slatina. Aceasta fabrică țevi de oțel fără sudură și face parte din grupul TMK, al doilea producător mondial de țevi, scrie Press One.
Lucrările din care Vâlcov a plagiat cele mai multe pagini nu sunt menționate în bibliografie.
Printre lucrările din care Vâlcov copiat, uneori inclusiv notele de subsol, se numără: "Managementul modern", scrisă de Samuel C. Certo, apărută la Editura Teora din București în 2002, "Dicționar de management și finanțe", de Richard Koch, Managementul strategic al întreprinderilor și provocările tranziției", scrisă de Marcela Naneș și apărută în anul 2000 la Editura All Beck, "Finanțe manageriale", scris de canadienii Paul Halpern, Fred Weston și Eugene Brigham, publicat de Editura Economică în 1998, "Finanțe. Teoria piețelor financiare", scris de Ion Stancu și publicat la Editura Economică în 1997,"Gestiunea financiară a întreprinderii", scrisă de Nicolae Schigea, Laura Giurcă Vasilescu, Roxana Ispas și Cristian Stanciu, apărută în 2005 la Editura Universitaria din Craiova.
"Managementul financiar al întreprinderilor în spațiul Uniunii Europene", este copiat din cartea "Management comparat. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Japonia", semnată de Ovidiu Nicolescu și apărută în 1998 la Editura Economică.
În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menționate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – în prezent conferențiar la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate a Universității "Dimitrie Cantemir".
După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanțe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română. Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a devenit membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Națională de Prognoză.
Principala atribuție a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuși, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori, o dată în 2017 și de două ori în primul semestru din 2018, conform PressOne.
Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon și nici la mesajul prin care i s-a solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.