Pe aceeași temă
Darius Valcov, ministrul Finantelor, nu exclude posibilitatea ca Romania sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), dupa ce actualul acord va ajunge la final, in septembrie 2015.
Valcov a explicat, intr-un interviu pentru Hotnews, ca Executivul de la Bucuresti isi doreste “un alt tip de parteneriat, de acord, mult mai flexibil, in care sa fie mai putine conditionalitati, dar sa existe o centura de siguranta”.
Seful de la Finante a spus insa ca pozitia sa personala este ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI si CE, dar "respect si sustin punctul de vedere al Guvernului, ca un alt tip de acord, mai flexibil, sa poata fi adoptat".
Valcov a admis ca, in lipsa unui nou acord cu Comisia Europeana, Romania risca sa piarda top-up-ul, adica acel bonus de 10% din cofinantare pe proiectele europene, acoperit acum de UE atat timp cat Romania e in actualul acord cu troica de finantatori.
Intrebat despre un eventual nou acord cu FMI si CE, Darius Valcov a argumentat: “A spus si premierul ca noi nu mai vrem acest tip de acord, dar nu avem nici un fel de problema sa continuam, sa fim intr-un alt tip de parteneriat, de acord, mult mai flexibil, in care sa fie mai putine conditionalitati, dar sa existe o centura de siguranta, acea linie de credit la dispozitie, care este valabila doar pentru situatii de risc major care nu s-au intamplat in ultimii ani”, a spus oficialul.
“Astazi, Romania nu este in situatia sa aiba nevoie de acesti bani. Romania are spatiu fiscal, are nevoie de Master Plan care sa fie aplicat, de fonduri europene care sa fie atrase, sa dispara blocajele institutionale, pentru ca eu, uitandu-ma pe executiile lunare, pe executiile la jumatatea lunii, sa stiti ca remarc o oarecare situatie de blocaj al unor institutii si cred ca si din punct de vedere legislativ”, mai arata Valcov
Valcov nu mai vrea acord cu FMI
Discutia a pornit dupa ce, in 18 februarie, Darius Valcov a declarat ca acordul cu Fondul Monetar International (FMI) “foarte probabil” nu va fi prelungit dupa expirarea acestuia, in septembrie 2015.
Intrebat daca are acordul Fondului pentru masurile anuntate in cadrul sedintei de guvern, si care prevad, intre altele, o reducere sensibila a TVA si modificari de taxe si impozite, Valcov a raspuns: "Nu l-am cerut", argumentand ca acordul cu FMI expira in septembrie 2015, iar masurile anuntate in proiectul de Cod Fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
“Asta inseamna ca acordul nu se mai prelungeste?”, a fost intrebat in continuare. "Foarte probabil", a raspuns el.
Darius Valcov a afirmat ca, atat timp cat Romania se afla in parametri macroeconomici "mai mult decat corecti" si inregistreaza, in 2014, a 5-a crestere economica din Uniunea Europeana, "am depasit de mult stadiul in care trebuie sa vina profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa. Trebuie sa avem doar dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri", a punctat ministrul Finantelor.
CITESTE SI: