Dark Caracal: Atac cibernetic pe WhatsApp. Vizați: militanții, jurnaliștii, militarii

Dora Vulcan | 19.01.2018

Aplicatii false de mesagerie instant - precum celebra WhatsApp - sunt utilizate pentru a pirata smarphone-urile militantilor civici, militarilor, avocatilor sau jurnalistilor in peste 20 de tari, printre care si Romania, au avertizat joi mai multi specialisti.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Aceste aplicatii "clone", care seamana cu cele adevarate, contin malware care pot fura date, dar pot și face fotografii sau inregistrari audio, a avertizat grupul de militanti pentru drepturi digitale Electronic Frontier Foundation (EFF) intr-un raport intocmit impreuna cu societatea Lookout, specializata in securitatea cibernetica a mobilelor, citat de ziare.com.

 

Sistemul este unul foarte simplu. Este suficient ca utilizatorul sa descarce aceasta aplicatie pentru ca aceasta sa poata avea acces la camera si la microfonul smartphone-ului. Software-ul spion poate recupera si datele personale stocate, precum istoricul navigarilor pe Internet, jurnalul apelurilor si SMS-urile.

 

In acest studiu, autorii afirma ca au descoperit o vasta "infrastructura" dedicata piratarii informatice in lumea intreaga, botezata "Dark Caracal", si mai spun ca ei cred ca aceasta este condusa din imobilul din Beirut (Liban) apartinand Directiei generale a securitatii statului libanez.

 

Potrivit autorilor studiului, "Dark Caracal" lanseaza diferite tipuri de atacuri cibernetice din 2012, aplicatiile false fiind una dintre ilustrarile sale cele mai recente.

 

"Este o campanie mondiala foarte vasta, axata pe telefoanele mobile", apreciaza Eva Galperin, responsabila de dosarul securitatii cibernetice la EFF, indicand ca SUA, Canada, Germania, Libanul sau Franta figureaza printre tarile afectate.

 

Potrivit unei fotografii din studiu, care ilustreaza tarile ce sunt tinte ale acestui atac, Romania este si ea vizata de "Dark Caracal".

 

"Mobilul este viitorul spionajului, pentru ca telefoanele dau pe dinafara de informatii privind viata cotidiana" a proprietarilor lor, a subliniat ea.

 

Potrivit cercetarilor EFF si Lookout, sute de gigaocteti de date au fost sustrase de la mii de victime in 21 de tari.

 

Magazinele de aplicatii online, precum App Store sau Google Play, inlatura cu regularitate aplicatiile false de pe platformele lor, noteaza AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22