De ce a disparut de pe site-ul CCR opinia Liviei Stanciu la sesizarea sotiei lui Dragnea

E.b. | 24.06.2017

O hotarare a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care stabileste noi reguli pentru judecatorii Curtii privind redactarea opiniilor separate sau concurente, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Asta dupa ce o opinie concurenta a judecatoarei Stanciu, in care critica decizia CCR, a disparut din motivarea apatuta pe site.

Pe aceeași temă


 

Potrivit hotararii, un judecator care redacteaza o opinie separata sau concurenta va trebui sa o predea presedintelui CCR si, daca sunt abateri de la regulile stabilite, i se va cere sa o refaca. In cazul in care judecatorul nu se conformeaza, presedintele Curtii poate dispune ca opinia "sa nu se publice in Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curtii si nici sa nu se ataseze la dosarul cauzei".

   

 

O opinie concurenta a judecatoarei Livia Stanciu, in care critica decizia Curtii Constitutionale la sesizarea ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea privind abuzul in serviciu, a disparut din motivarea publicata de CCR pe site-ul propriu, dupa cum arata o simpla comparatie intre cele doua fisiere electronice, scria HotNews.

 

Judecătoarea Livia Stanciu a formulat o opinie concurentă, argumentând că CCR nu poate impune obligaţii legiuitorului, deoarece Curţile Constituţionale nu fac politica legislativă, nu creează legi, ele doar asigură supremaţia Constituţiei în limitele competenţei date de legiuitorul constituant, potrivit News.ro


CCR a adoptat aceasta "hotarare privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente" intr-o sedinta a plenului Curtii Constitutionale desfasurata joi, potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial.

 

CCR aminteste ca dispozitiile Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale prevad: "Judecatorul care a votat impotriva poate formula opinie separata. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurenta. Opinia separata si, dupa caz, cea concurenta se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia".

 

Institutia precizeaza apoi ca adopta aceasta hotarare "avand in vedere o serie de opinii separate sau concurente intocmite la deciziile Curtii Constitutionale, cu referire speciala la opiniile concurente formulate la deciziile nr. 304/2017 si nr. 392/2017, care aduc in discutie afectarea, chiar de catre unii judecatori ai Curtii Constitutionale, a caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale".

 

Curtea arata in hotarare ca "opinia separata sau concurenta opereaza cu repere doctrinare si jurisprudentiale, obiectivizate in concepte si notiuni stiintifice" si stabileste ca "aprecierile cu caracter sententios, ostentativ, provocator sau cu tenta politica, precum si cele care duc la o asemenea finalitate sunt interzise".

 

"Opinia separata sau concurenta nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecatorului pentru a se transforma intr-o critica punctuala la adresa deciziei Curtii Constitutionale, neputandu-se constitui intr-un examen partinic sau intr-o critica fatisa la adresa acesteia", se mai sustine in document. De asemenea, "prin formularile sale directe sau indirecte, nu poate aduce atingere caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii".

 

Curtea decide astfel ca "opinia separata sau concurenta se preda presedintelui Curtii Constitutionale odata cu decizia la care a fost redactata. Dupa discutarea deciziei, presedintele CCR, in masura in care constata ca exista abateri de la regulile stabilite, solicita judecatorului respectiv, prin rezolutie, refacerea acesteia".

 

In cazul in care judecatorul nu se conformeaza, presedintele Curtii, prin rezolutie, "dispune ca opinia separata sau concurenta, dupa caz, sa nu se publice in Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curtii si nici sa nu se ataseze la dosarul cauzei", se mai arata in hotararea CCR.


 

Documentul publicat miercuri care continea Opinia Concurenta a Liviei Stanciu

 

Documentul publicat joi, fara Opinia Concurenta a Liviei Stanciu

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22