Pe aceeași temă
Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege inițiat de PNL privind. Inițiatorii legii spun că prin eliminarea supraacizei, prețul carburanților la pompă va scădea, iar prin eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, se repară o nedreptate. PSD, aflat acum în opoziție, spune că acest măsuri nu rezolvă nimic, va crește munca la gri, iar carburanții nu se vor ieftini. În plus, se vor pierde circa 4,5 miliarde lei la bugetul statului. Prevederile legii vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Lia Olguța Vasilescu (PSD) spune că prin această lege, se pierd 1,5 miliarde lei din impozitarea muncii part-time și 3 miliarde lei din supraaciză. "Dacă nu îi vreți (n.r. banii), nu e niciun fel de problemă. Să vedem cum o să închideți bugetul", a spus Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a mai spus că prin impozitarea muncii part-time la nivelul salariului minim, contractele de muncă au trecut din economia gri în economia albă. Vasilescu a dat exemplul „buticarilor” care plăteau contribuții pentru angajați la nivelul de 4 ore, deși munceau 8 sau 10 ore. În această situație, angajații sunt dezavantajați și la calculul pensiei.
Ea a precizat ca si PSD a eliminat supraacciza la carburanti si, cu toate acestea, pretul la pompa nu a scazut.
"Supraacciza am eliminat-o si noi si ne-am trezut ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si guvernul, printr-o nota interna, va roaga sa nu votati aceasta lege si sa nu eliminati supraacciza", a completat Olguta Vasilescu.
Pe de altă parte, susținătorii legii spun că nu este corect să fie pedepsiți cei care chiar lucrează part-time, pentru că există muncă la negru. Statul român are obligația de a verifica munca la negru, a spus Attila Korodi (UDMR).
Chiar dacă este inițiată de PNL, legea a ajuns să fie discutată în comisie după o decizie de luni a PSD. Proiectul de lege fusese adoptat tacit de Senat.