Dean Thompson, insărcinatul cu afaceri al SUA, despre lupta anticoruptie: E foarte important ca autoritatile sa recupereze ce s-a FURAT de la stat

P.c. | 04.03.2015

Pe aceeași temă

Dean Thompson, insărcinatul cu afaceri al SUA, a declarat,  în emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro TV, că SUA au susținut lupta anticoruptie din România, precizand ca institutiile statului roman s-au intarit in ultimii ani. Oficialul american a mai vorbit despre scutul antiracheta de la Deveselu si despre criza din Ucraina, relateaza Evenimentul zilei.

 

Faptul că România anchetează astfel de cazuri transmite un mesaj, arată că se poate schimba ceva, că anumite activități nu mai sunt acceptabile și că oamenii trebuie să respecte legea, trebuie să respecte procedurile și, cel mai important, trebuie să respecte instituțiile, care există pentru a-i proteja”, a spus Thompson.

 

Oficialul american a mai afirmat ca SUA sprijina lupta anticorupție din Romania: Credem că e foarte important ca autoritățile să recupereze ce s-a furat de la stat. Colaboram cu autoritațile pentru ca acestea sa poate recupera pentru stat tot ce a fost furat. (...) De-a lungul anilor, le-am oferit diverse forme de pregatire pentru procurori. Am sponsorizat oameni sa mearga în America, sa colaboreze cu parteneri, sa învețe tehnici noi, lucruri de genul acesta”, a spus Thompson.

 

CITITI SI: Dean Thompson, insarcinatul cu Afaceri al SUA la Bucuresti: Institutiile care aplica legea trebuie sa fie INDEPENDENTE

 

Despre Scutul de la Deveselu, Thompson a răspuns că e conceput pentru amenințări din afara regiunii euro-atlantice, asa ca Rusia nu trebuie sa il vada drept un motiv de îngrijorare: Sistemul de la Deveselu a fost proiectat de mult, facând parte dintr- o abordare mai vasta a politicii europene de aparare anti- racheta. Strategia a început cu Turcia, cu baze marine, apoi a continuat în România, iar de aici, în Polonia. Tot acest proces face parte dintrun program plănuit demult, program care continuă și nu vedem de ce l-am modifica”, a adaugat Thompson. De asemenea, el a adaugat ca în 2015, România va vedea mai mult sprijin atât în ceea ce priveste numarul de soldați pe uscat, cât si numarul de nave militare și de avioane militare.

 

Rusia să respecte acordul de la Minsk

 

Thompson a mai precizat ca Rusia si separatistii din Ucraina trebuie convinsi sa respecte acordul din septembrie de la Minsk: Dacă nu vor face asta, evident că vom găsi metode pentru a le arăta consecințele. (...) E timpul sa fim siguri ca suntem pe aceeasi lungime de unda si ca suntem uniți în efortul nostru de a ajuta Ucraina si de a arata Rusiei ca acțiunile sale nu sunt lipsite de consecințe”, a mai spus el.
 

CITITI SI: Dean THOMPSON, insarcinatul cu afaceri al SUA: Guvernul Romaniei sa isi coordoneze eforturile de a lupta impotriva CORUPTIEI cu cele de promovare a bunei GUVERNANTE CORPORATIVE

 

Despre absenta unui ambasador SUA in Romania

 

Despre faptul ca SUA nu are un ambasador in Romania, Thompson a afirmat că aceasta este o problemă a tarii sale care se regăsește în multe alte state.Cred că oamenii care urmăresc știrile din SUA știu că avem mari întârzieri de mai mult timp, pentru un număr mare de țări. Până de curând, aproape un sfert din ambasadele noastre nu aveau ambasadori. E o problemă continuă. Departamentul de Stat se ocupă de asta”, a spus Thompson. Cu toate acestea, însărcinatul cu afaceri al SUA a afirmat că, parteneriatul strategic Romania-SUA functioneaza bine in ciuda absentei unui ambasador.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22