Dean Thompson, insarcinatul cu afaceri al SUA: România a întețit ritmul in privinta luptei anti-coruptie

P.c. | 16.03.2015

Pe aceeași temă

Dean Thompson, insărcinatul cu afaceri al SUA, a declarat, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca Romania a facut mari progrese in lupta anti-coruptie iar justitia din tara noastra si-a consolidat independenta. Thompson a mai vorbit de nevoia imbunatatirii colaborarii economice dintre Romania si SUA, de actiunile Rusiei in Ucraina si de posibilele efecte ale acestor actiuni in estul Europei.

 

Despre parteneriatul strategic Romania-SUA

 

Thompson a spus ca parteneriatul strategic Romania-SUA functioneaza foarte bine si a fost extins pe mai multe planuri, fiind nevoie insa de o dezvoltare mai puternica in plan economic: “Este un parteneriat extrem de robust şi pozitiv pentru ambele ţări. Aşa cum ştiţi, el există de mulţi ani şi multă vreme componenta de bază a fost cea de securitate, militară. Facem multe lucruri extraordinare în acest domeniu, iar România este un aliat loial de multă vreme. Aveţi dreptate, am extins parteneriatul pe alte planuri în care încercăm să dezvoltăm relaţiile economice în sectoare specifice. De exemplu, vedem mult potenţial în sectorul energetic, aşadar vrem să încercăm să avem un rol pozitiv în acest domeniu. În prezent sunt foarte optimist, entuziast cu privire la direcţia în care se îndreaptă parteneriatul nostru.

 

Nu aş spune că există puncte slabe. Nu există îndoială că istoria relaţiilor în domeniul militar, al securităţii, al aplicării legii reprezintă punctul forte. Am făcut atât de multe lucruri împreună timp de foarte mulţi ani. Forţele noastre armate colaborează extrem de bine, la fel ca şi instituţiile de aplicare a legii. Aceasta este o componentă foarte interesantă a parteneriatului. Pe toţi ne interesează, cred, aşa cum a declarat în discursul de învestitură preşedintele Iohannis şi a subliniat recent domnul prim-ministru Ponta, și ne-am dori ca relaţia economică şi comercială să se dezvolte şi mai mult. Credem că economia românească are un potenţial mare de dezvoltare în următorii ani, vedem multe oportunităţi de investiţii pentru români şi de schimburi comerciale cu SUA. Aşa cum ştiţi, SUA fac eforturi intense în Europa în vederea adoptării Acordului de Liber Schimb SUA-UE. Contăm pe sprijinul României în promovarea acestui proiect care va aduce beneficii atât pentru economiile SUA şi UE, cât şi pentru economia fiecărei ţări europene.

 

CITITI SI: Dean Thompson, insarcinatul cu Afaceri al SUA la Bucuresti: Institutiile care aplica legea trebuie sa fie INDEPENDENTE

 

Există companii americane în România, sunt foarte active, avem o Cameră de Comerţ foarte puternică în România. Conform Camerei de Comerţ Americane, companiile membre asigură circa 200.000 de locuri de muncă. Doar companiile americane asigură, probabil, în jur de 100.000 de locuri de muncă în România. Aşadar, există un fundament extraordinar pe care să construim. Care este una dintre provocări? Distanţa, SUA şi România nu sunt ţări vecine."

 

Thompson considera ca pentru imbunatatirii relatiilor economice dintre cele doua tari e nevoie de o continuare a eforturilor legate de transparenta, previzibilitate si stabilitate : A fost unul dintre lucrurile pe care le-am subliniat în discuţiile cu toţi factorii: ce caută companiile americane atunci când merg în orice ţară, fie în România, în Polonia, în Germania sau oriunde altundeva. Vor transparenţă, previzibilitate şi stabilitate. Vor să ştie cum se stabilesc regulile, dacă nivelul de taxare din prezent va rămâne acelaşi peste un an sau doi. Vor să ştie dacă regulile aplicabile atunci când îşi elaborează planul de afaceri vor rămâne aceleaşi mai târziu. În cazul în care lucrurile se vor schimba, vor fi consultate, vor avea şansa să-şi ajusteze activitatea, să înţeleagă de ce se schimbă şi cum? Am încurajat România să realizeze mai multe evaluări ale impactului unor posibile schimbări de legislaţie, să se gândească dinainte care vor fi efectele.

 

Aş încuraja România să continue aceste eforturi. Atunci când prim-ministrul a fost la Washington anul trecut şi din nou recent, s-a întâlnit cu secretarul american al comerţului şi au discutat despre elaborarea de către România a unui Plan de acţiune pentru bună guvernare şi sporirea transparenţei. În cadrul acestuia, o direcţie importantă a fost căutarea de modalităţi de a angaja mai mult mediul de afaceri şi de a obţine sugestiile reprezentanţilor acestuia. De acest lucru se ocupă reprezentanţii instituţiilor din România. Ei fac acest lucru, îi contactează pe reprezentanţii mediului de afaceri, organizează întâlniri. Noi încercăm să susţinem aceste eforturi cu idei, însă iniţiativa aparţine autorităţilor române.

 

Despre relatia cu FMI

 

Dean Thompson a comentat declaratiile unor lideri politici romani care vorbeau de ruperea relatiei cu FMI. El a spus ca SUA incurajeaza Romania sa continue relatia cu FMI : "Nu am discutat cu reprezentanţii companiilor americane despre acordul cu FMI, însă încurajăm România să continue dialogul şi discuţia cu toţi factorii: FMI, Banca Mondială. Au mare experienţă şi pot avea contribuţii importante în discuţie. Formatul, tipul de relaţie care va exista în viitor, acestea sunt chestiuni pe care România trebuie să le decidă împreună cu ei. Noi credem că este important ca dialogul să continue."

 

Despre Chevron si gazele de sist

 

Insarcinatul cu afaceri al SUA a mai declarat ca retragerea Chevron din Romania tine de o actiune legata de intreaga regiune si nu este exclus ca aceasta retragere sa tina de anumiti factori de risc pe care firma i-ar fi descoperit in regiune :"Ştiam că desfăşoară activităţi de explorare şi nu ştiam exact ce resurse vor fi descoperite. Dacă urmăriţi deciziile luate de Chevron, la nivel central, în ultimele luni, veţi vedea că au luat o hotărâre mai amplă, care vizează întreaga regiune. Va trebui să discutaţi cu ei despre motivele care au determinat hotărârea. Eu nu vorbesc în numele Chevron. Ce încercăm noi să le reamintim oamenilor constant este: companiile iau hotărâri în funcţie de factori de afaceri. E posibil ca abordarea de afaceri a Chevron sau a unei mari companii, în general, să difere de a altora.

 

Din nou, vă rog să-i contactaţi pentru a afla detalii despre motive, însă cred că este important ca România să continue dialogul cu companiile. De exemplu în ce priveşte sectorul energetic, ştiu că reprezentanţii companiilor vor să ştie cum va arăta cadrul de reglementare, care este situaţia lucrărilor de infrastructură. România are un potenţial extraordinar în acest domeniu şi vrem să continuăm să căutăm modalităţi să construim pe acest fundament.

 

CITITI SI: Dean Thompson, insărcinatul cu afaceri al SUA, despre lupta anticoruptie: E foarte important ca autoritatile sa recupereze ce s-a FURAT de la stat

 

Nu există îndoială: companiile analizează factorii de risc şi toate aceste întrebări. Pentru ele cea mai importantă este situaţia din ţara în care merg, de aceea este important ca autorităţile să colaboreze îndeaproape cu companiile, să asigure cel mai bun cadru legislativ, dar și cel mai bun mediu de afaceri posibil."

 

Despre lupta anti-coruptie

 

Thompson considera ca Romania a progresat mult in privinta luptei anti-coruptie iar independenta Justitiei din Romania se simte tot mai mult : "Cred că România face progrese, este un domeniu în care colaborăm strâns. Cred că România este norocoasă, are mulţi parteneri în aceste eforturi: colaborează cu UE, cu noi. Am menţionat colaborarea dintre instituţiile de aplicare a legii, care nu are un impact direct asupra corupţiei din România, pentru că interesele noastre privesc cazuri de infracţionalitate transfrontalieră.

 

Cu toate acestea, colaborarea, pregătirea oferită reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii, procurori şi alţii, cred că dezvoltă capacitatea de luptă anticorupţie a ţării. Cred că unul dintre cele mai importante lucruri a fost recunoaşterea crescândă de către toţi actorii implicaţi a independenţei entităţilor judiciare din România, a faptului că fiecare dintre instituţiile statului de drept, instanţele, poliţia, procurorii, are un rol unic şi trebuie să li se permită să-şi facă datoria fără imixtiuni din exterior.

 

Cred că cel mai important lucru pe care eu pot să îl comentez este importanţa protejării independenţei instituţiilor şi a capacităţii lor de a ancheta cazuri. Acuzaţiile trebuie anchetate şi analizate în mod profesionist. Aş menţiona că ceea ce vedeţi este o reflectare a seriozităţii sporite cu care întregul stat român, toate părţile implicate au spus: ne angajăm să luptăm împotriva corupţiei, să consolidăm statul de drept, aşa că trebuie să facem progrese. Cred că ceea ce se întâmplă este doar o recunoaştere a faptului că România a întețit ritmul."

 

Despre SRI si colaborarea cu serviciile secrete americane

 

Insarcinatul cu afaceri al SUA a spus ca exista o cooperarea buna intre instituțiile americane și cele din România. Thompson a mai spus ca nu a fost surprins de demisia lui George Maior subliniind faptul ca Eduard Hellvig, noul director al SRI, s-a intalnit cu directorul FBI, aflat in vizita in Romania.

"In domeniul securităţii, în domeniul militar, în toate domeniile avem o cooperare excepţională şi colaborăm foarte bine. În timpul vizitei sale, directorul FBI, James Comey, a menţionat importanţa cooperării pe care am avut-o în domeniul aplicării legii, contrainformaţiilor, în toate aceste domenii care sunt interdependente în eforturile de a ne asigura că România şi SUA sunt cât de în siguranţă este posibil în lumea de astăzi.

George Maior a şi declarat înainte de alegeri, nu mai ţin minte exact formularea, dar a spus că-şi va depune mandatul. Astfel de lucruri se întâmplă când există o nouă administraţie, iar acum am avut ocazia să-l întâlnesc pe domnul director Hellvig. Din fericire, întâmplător, prima lui zi de lucru a coincis cu vizita directorului FBI, aşadar şi ei au avut ocazia să se cunoască. Vom vedea cum putem continua şi extinde relaţia noastră foarte bună. Numirile pentru astfel de posturi sunt chestiuni care privesc instituţiile de stat româneşti adecvate, nu SUA."

 

Despre Rusia si planurile lui Vladimir Putin in estul Europei

 

Thompson a precizat ca SUA nu cred ca exista pericolul unui atac sau a unor acțiuni de destabilizare a țărilor baltice, a Moldovei, Poloniei, a României: "Am citit recent că generalul Breed­love a declarat că nu crede că există o ameninţare iminentă la adresa regiunii. Colaborăm strâns cu România, cu toţi aliaţii NATO, cu Ucraina, pentru a-i asigura pe toţi aliaţii din Europa că sunt în siguranţă, că actele agresive ale Rusiei nu-i vor afecta şi pe ei. Vă pot spune că vor avea loc multe evenimente în România, veţi vedea în următorul an numeroase exerciţii militare, mulţi reprezentanţi ai forţelor armate americane vor veni în România cu diverse tipuri de echipamente. Colaborăm cu partenerii NATO, acum sunt cinci nave în Portul Constanţa, pregătindu-se pentru exerciţii. NATO desfăşoară operaţiunea Atlantic Resolve, cu membrii Alianţei, iar preşedintele Obama, în parteneriat cu Congresul SUA, a alocat finanţare substanţială pentru aceste măsuri, pentru a ne asigura că trimitem un semnal cât se poate de clar că promisiunea lui, a vicepreşedintelui Biden, a secretarului de stat Kerry, că garanţiile Articolului 5 al Tratatului NATO sunt extrem de ferme şi reale."

 

Reprezentatul ambasadei SUA a mai spus ca termenii cooperarii militare dintre România si SUA nu s-au schimbat ca urmare a noilor acțiuni ale Rusiei : "Aş spune că ne-am gândit la acest lucru în ultimul an, în special şi cel mai evident ca urmare a acţiunilor din Ucraina, începând cu anexarea ilegală a Crimeii şi continuând cu incursiunile regretabile din estul Ucrainei. Principalul lucru aflat în mintea tuturor în acest moment este să încercăm să colaborăm, să rămânem uniţi astfel încât să punem presiunea necesară asupra Rusiei să-şi înceteze acţiunile din Ucraina, să-şi retragă armamentul greu, să se asigure că acordul de încetare a focului se respectă şi că Acordul şi Planul de implementare de la Minsk sunt aplicate, ca să putem face progrese în găsirea unei soluţii diplomatice."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22