Decanul Facultății de Litere din București către studenți: Dați-vă o șansă. Ieșiți la vot pe 26 mai!

Laurentiu Gheorghe | 23.05.2019

Alegerile de duminică sunt capitale, le spune decanul Facultății de Litere studenților și tinerilor în general că opțiunea e dramatică: în afara recunoașterii valorilor UE nu există decât direcția Rusia.

Pe aceeași temă

„Încetați să vă omorâți speranțele cetățenești, disprețuind votul. (…) Dați-vă o șansă. Ieșiți la vot!”, este îndemnul decanului Facultății de Litere, Emil Ionescu, de la Universitatea din București. Profesorul a postat pe pagina de Facebook a facultății un mesaj puternic despre importanța votului pentru viitorul tinerilor, într-o țară în care democrația este mult mai șubredă decât în alte state europene, relatează Edupedu.ro

„Nu facem parte, din păcate, din familia democrațiilor consolidate, care își mențin, prin reglaje fine, furnizate de vot, continuitatea democratică. Noi suntem acum în fața unei opțiuni dramatice: ori-ori. De felul cum vor vota cetățenii în acest întreg ciclu electoral, va depinde dacă România va rămâne un stat ce recunoaște valorile și principiile Uniunii Europene, sau dacă, dimpotrivă, se va distanța de aceste principii și valori. În lumea de azi, distanțarea aceasta nu poate însă însemna izolare. Nu există decât o singură altă direcție: Rusia și, prin ea, Asia – mai apropiată sau mai îndepărtată.”, a explicat Emil Ionescu, decanul Facultății de Litere.

El spune mai departe că o prezență cât mai mare la vot atât pe 26 mai cât și la următoarele alegeri este esențială astfel încât rezultatul votului să fie cu adevărat reprezentativ pentru majoritate. Prezența la vot în România a fost atât de scăzută la ultimele alegeri, încât o mică parte a populației a decis viitorul majorității.

„Vom evita, în acest fel, situația prezentă: o minoritate care își impune scopurile întregii societăți, numai și numai pentru că majoritatea imensă a cetățenilor nu a fost interesată la precedenta rundă electorală să voteze”, a scris Ionescu.

Ionescu mai atrage atenția că lipsa tinerilor de la procesul electoral înseamnă că alții vor decide viitorul lor.

„Încetați, așadar, să vă omorâți speranțele cetățenești, disprețuind votul. Căci trebuie să înțelegeți că, din cauza acestui dispreț, în ultimii 30 de ani, viitorul tinerilor a fost decis – de prea multe ori – de votanți îngroziți de viitor: în majoritatea lor, vârstnici. Încercați, de aceea să dați viitorului forma propriei voastre speranțe. Dați-vă o șansă. Ieșiți la vot!”, a încheiat mesajul Ionescu.

Mesajul integral al decanului Emil Ionescu:

Apel către toți studenții Facultății de Litere

Dragi studenți,

Duminică, 26 mai, începe pentru România un ciclu electoral de un an și jumătate: mai întâi, alegeri pentru Parlamentul Europei și referendum pentru problemele justiției, inițiat de președintele României; apoi, în toamnă, alegeri prezidențiale; în primăvara anului viitor, alegeri locale, iar în toamna/iarna aceluiași an 2020, alegeri pentru Parlamentul României.

Acest ciclu nu este unul oarecare. Nu facem parte, din păcate, din familia democrațiilor consolidate, care își mențin, prin reglaje fine, furnizate de vot, continuitatea democratică. Noi suntem acum în fața unei opțiuni dramatice: ori-ori. De felul cum vor vota cetățenii în acest întreg ciclu electoral, va depinde dacă România va rămâne un stat ce recunoaște valorile și principiile Uniunii Europene, sau dacă, dimpotrivă, se va distanța de aceste principii și valori. În lumea de azi, distanțarea aceasta nu poate însă însemna izolare. Nu există decât o singură altă direcție: Rusia și, prin ea, Asia – mai apropiată sau mai îndepărtată.

În aceste condiții, îndemnul meu este simplu: găsiți-vă timp și mergeți la vot: atât pe 26 mai, cât și în numeroasele runde electorale care stau în fața voastră. Am două motive pentru a vă îndemna la aceste gesturi civice.

În primul rând, dată fiind gravitatea situației cu care ne confruntăm acum, este necesar ca votul pe care îl dau cetățenii să fie, prin număr, reprezentativ, în cea mai mare măsură. Dacă, așadar, cetățenii – și voi printre ei – vor fi prezenți în număr mare la vot, decizia care va rezulta de aici va avea o mare legitimitate populară. Vom evita, în acest fel, situația prezentă: o minoritate care își impune scopurile întregii societăți, numai și numai pentru că majoritatea imensă a cetățenilor nu a fost interesată la precedenta rundă electorală să voteze.

Celălalt motiv al îndemnului meu este și mai important. Sunt convins că fiecare dintre voi știe ca cetățean ce își dorește. Într-adevăr, fiecare exprimă prin votul său ceea ce speră să se întâmple – sau să nu se mai întâmple – în viitor. Cu țara și cu sine însuși. Nevotând, această speranță este jucată la zaruri. De alții! Votând, dați măcar o șansă speranței voastre să trăiască. Dacă veți eșua, veți putea cel puțin să vă spuneți: „am încercat, n-a ieșit, nu am ce-mi reproșa, căci am jucat jocul pe regulile lui”. Asta e de fapt democrația.

Încetați, așadar, să vă omorâți speranțele cetățenești, disprețuind votul. Căci trebuie să înțelegeți că, din cauza acestui dispreț, în ultimii 30 de ani, viitorul tinerilor a fost decis – de prea multe ori – de votanți îngroziți de viitor: în majoritatea lor, vârstnici. Încercați, de aceea să dați viitorului forma propriei voastre speranțe. Dați-vă o șansă. Ieșiți la vot!

Emil Ionescu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22