Decize definitiva a ICCJ: Alianta USR-PLUS poate candida la europarlamentare

Laurentiu Gheorghe | 09.03.2019

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis vineri seară contestația depusă vineri dimineață de cele două partide față de decizia de joi a Biroului Electoral Central.

Pe aceeași temă

Ședința ICCJ a fost programată pentru vineri seară, la câteva ore după ce cele două partide au depus oficial contestația.

Procurorul de ședință a susținut în fața completului de trei judecători de la ÎCCJ contestația depusă de USR-PLUS și a solicitat deciziei BEC, care ar încălca principiile Convenției Europene a Drepturilor Omului.

„Admite contestaţia formulată de contestatorii Uniunea Salvaţi România, Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate şi Alianţa 2020 USR PLUS. Anulează Decizia nr. 3D/07.03.2019 emisă de Biroul Electoral Central. Admite protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa 2020 USR PLUS”. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 08 martie 2019”, se arată în minuta instanței.

După aflarea deciziei ÎCCJ, președintele USR, Dan Barna, a declarat: „Au încercat să ne oprească şi am învins. Este prima victorie din această campanie. Şi nu este doar victoria noastră, a Alianţei, este victoria tuturor celor care îşi doresc să trăiască într-o ţară civilizată, în care legea este aceeaşi pentru toţi. Ne întoarcem în stradă, la semnături! Vom merge în alegeri şi vom învinge, pentru că România are nevoie de o alternativă reală. Am văzut împreună ce înseamnă birocraţia şi România nefuncţională. Misiunea noastră este să schimbăm această stare. Vom lupta şi ne vom dedica total. Mergem la victorie!”

La rândul său, Dacian Cioloș, liderul PLUS a spus: „Acum aveţi cu cine vota! Alianţa 2020 merge la europarlamentare! Aşa cum ne aşteptam, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au votat în favoarea Alianţei noastre! Lupta continuă cu şi mai mult avânt. Vă mulţumim pentru efortul, implicarea şi răbdarea voastră. Împreună vom reuşi”.

Biroul Electoral Central a decis joi să respingă protocolul de constituire a alianţei electorale „Alianţa 2020 USR PLUS”, motivul invocat fiind acela că cererea de admitere a protocolului a fost formulată de Dan Barna şi Dacian Cioloş care nu au calitatea de reprezentanţi ai USR şi, respectiv, PLUS.

Interzicerea participării în alegerile europene a provocat reacții și în Parlamentul European. Liderul grupului ALDE din Parlamentul European a transmis un mesaaj de susținere: "Autoritatile romane nu trebuie sa constranga democratia prin crearea unor obstacole absurde in calea inregistrarii unei aliante. Daca va continua obstructionarea USR si PLUS, Romania se va indeparta si mai mult de principiile democratice europene",a transmis Guy Verhofstadt, intr-un mesaj postat pe Twitter.

Amintim ca juristii USR si PLUS au contestat, vineri, la Inalta Curte decizia BEC prin care s-a interzis participarea Aliantei 2020 la alegerile europarlamentare pe motiv ca presedintii celor doua formatiuni, Dan Barna si Dacian Ciolos, nu figureaza in Registrul Partidelor politice de la Tribunalul Bucuresti.

Dan Barna si Dacian Ciolos au criticat imediat decizia BEC. Barna a denuntat ca BEC tratat subiectul dupa un "criteriu pur formal", luand in calcul doar "un act administrativ" si fara a se citi tot dosarul depus de cele doua partide care si-au dorit sa inscrie alianta electorala in competitie.

"Daca ar fi citit, n-ar fi existat niciun dubiu. Ambele partide au decis fara echivoc realizarea acestei aliante (...) Avem incredere ca Inalta Curte va intelege acest lucru, o sa ducem toate semnaturile de care este nevoie", a mai subliniat Dan Barna, dand asigurari ca pana la urma se va gasi o solutie, indiferent de decizia pe care o va lua maine Inalta Curte - daca valideaza sau nu decizia BEC privind respingerea inregistrarii aliantei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22