Pe aceeași temă
La Înalta Curte de Casație și Justiție au fost luni și rudele victimelor Revoluției din decembrie 1989.
Potrivit procurorului general interimar, Bogdan Licu, procurorii militari nu au depus toate probele, iar dosarul nu a fost documentat așa cum ar fi trebuit. Acesta consideră că decizia de clasare este netemeinică și nelegală, iar anumite informații au fost ignorate ceea ce a dus la o încadrare juridică eronată.
Parchetul Curții Supreme a trimis pe 14 aprilie dosarul Revoluției la Instanța Supremă, când a fost necesară transportarea lui cu un microbuz din cauza numărului mare de volume.
Dosarul amintește de existența unui război radio-electronic care «amplificat starea de psihoză şi incertitudine creată în rândul militarilor şi populaţiei civile», insă nu amintește cine l-a dispus și pus în executare. Se fac cercetări și pentru infracțiunea de genocid, in contextul în care acțiunile de atunci aveau scopul de a produce un număr mare de victime pentru a justifica preluarea puterii de către noua structură.
Dosarul a fost clasat din lipsă de probe pe 14 octombrie anul trecut – anchetatorii au arătat că persoanele acuzate de omor au fost deja judecate sau condamnate in alte dosare, iar in alte cazuri decesul a survenit in urma precipitării sau a manevrării imprudente a armamentului.
După decizie, aproape 100 de victime ale Revoluției au atacat hotărârea.
Peste 4500 de dosare au fost deschise pentru faptele comise in decembrie 1989, dintre ele 112 au fost trimise in judecată.