Decizia parlamentarilor de a-si acorda pensii speciale nu e un exces sau un privilegiu, ci o reparatie, considera deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz

T.d. | 16.06.2015

Pe aceeași temă

Decizia parlamentarilor de a-si acorda prin vot pensii speciale nu este un exces, nici un privilegiu, ci este o reparatie. Cel putin asa considera deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz.

Plenul Parlamentului a votat astazi proiectul de lege care prevede acordarea unor pensii speciale membrilor sai. Proiectul de lege a fost votat cu 303 de voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri.

Proiectul a intrat in dezbaterea parlamentara in luna aprilie. Initial, proiectul a fost semnat de aproximativ 260 de deputati si senatori, atat de la Putere, cat si de la Opozitie. Ulterior, liberalii au anuntat ca toti parlamentarii din grupurile PNL si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa, cu exceptia lui Radu Zlati.

Acum, decizia este perceputa drept o reparatie.

Acest sistem nu e un privilegiu, ci o reparaţie, cred că nu e un exces”, a spus deputatul social-democrat Bogdan Niculescu Duvaz, potrivit Digi24.

Nu mai vorbim de faptul că ne situează la nivelul salariilor pe poziţia a 14-a în România. Sunt pensii şi salarii mult mai mari plătite de la buget. Aş începe cu Curtea Constituţională, ICCJ, serviciile speciale”, a continuat deputatul.
 

Indemnizatii intre 1.200 si 3.600 de lei

Proiectul de lege introduce la articolul 73 din Legea 7/2006, un articol nou 73(1) în care se precizează că funcționarii publici cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii.

Dacă din cei 30 de ani, 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului, ei vor beneficia de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

Dacă parlamentarii vor depăși vechimea de 14 ani în Parlament, pentru fiecare an se mai adăugă câte 1% din venit la pensie. Parlamentarii care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului pot cere pensionarea înainte de vârsta prevăzută în lege, dar nu mai devreme de 60 de ani.

De lege beneficiază și funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care între 4 și 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului. Cuantumul fiecărui an care lipsește din vechimea de 14 ani va fi micșorat cu 1%.

Potrivit unuia dintre initiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Petru Daea, cei cu un singur mandat în Parlament vor primi în plus o indemnizație de 1.200 de lei, cei care au stat prin Parlament două mandate - 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni 3.600 de lei, sume ce se adaugă la pensia calculată în funcție de contribuții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22