Pe aceeași temă
Vineri, același ministru, Valer-Daniel Breaz, susține însă că s-a stabilit locul exact în care va fi amplasat acest nou muzeu și poate va face o consultare publică, dar că Guvernul va emite în curând o Hotărâre de Guvern în vederea înființării acestei instituții care reuneste trei muzee existente plus cel al Holocaustului.
Aceeași idee a avut-o si Victor Ponta, numai ca n-a mai apucat s-o puna in practica.
„Avand in vedere articolele aparute in presa de astazi, referitoare la infiintarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale face urmatoarele precizari: va fi creat un complex muzeal care sa cuprinda Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si viitorul Muzeu National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania, pentru care se are in vedere locatia existenta intre Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' si Muzeul National al Taranului Roman", este publicat pe site-ul ministerului.
„Clar, Guvernul Romaniei are in programul de guvernare infiintarea acestui Muzeu al Holocaustului", a spus Breaz joi, in cadrul unei conferinte de presa. "In momentul de fata, elaboram o Hotarare de Guvern de infiintare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus 'acolo se va face muzeul respectiv'. Dupa ce se va infiinta muzeul, vom decide si, de comun acord, poate si printr-o consultare publica, vom vedea unde vom infiinta muzeul respectiv", declara ministrul Culturii, citat de Ziare.com.
Intrebat daca este exclus ca el sa fie construit pe terenul Muzeului Antipa, ministrul a afirmat: "Eu am spus ca vom vedea dupa ce vom incheia toate aceste demersuri legate de HG. Si acolo unde ne permite legea, unde ne permite PUZ-ul, PUD-ul municipiului Bucuresti vom gasi o solutie astfel incat sa putem infiinta acest muzeu. Repet: locatia nu a fost stabilita pe terenul dintre Muzeul Antipa si Muzeul Taranului Roman. Ca sa excludem orice speculatie", a incheiat el.
Institutul Elie Wiesel vrea în curte la Antipa
Dupa ce in 2016, consilierii Primariei Municipiului Bucuresti au votat ca imobilul din strada Lipscani 18-20 sa fie acordat Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului in Romania, anul acesta cei mai multi dintre ei s-au razgandit, iar reprezentantii Institutului "Elie Wiesel" s-au vazut in situatia de a cauta un alt spatiu de cel putin 5.000 de metri patrati utili.
Mandatat de Guvern, managerul Institutului "Elie Wiesel" a gasit acest spatiu si l-a propus spre preluare pentru Muzeul Holocaustului. Propunerea lui a fost agreata, dar situatia este departe de a fi rezolvata.
Muzeul trebuie sa aiba o suprafata pentru expozitii permanente, expozitii temporare, birouri, biblioteca, spatii multimedia. In luna martie a acestui an, el anunta ca finalizarea lui a fost prelungita cu pana la un an si jumatate, pana in 2022.
Alexandru Florian, directorul general al Institutului, a precizat ca MNIEHR trebuie sa se afle intr-o zona centrala, unde exista si alte muzee, si nu "aruncat undeva" la periferie.
Subiectul urmeaza sa se regaseasca pe ordinea de zi a Comisiei pentru cultura din Camera, dupa perioada vacantei parlamentare.
Amplasarea acestui muzeu pe terenul Muzeului Antipa a generat controverse, spațiul respectiv fiind zona fiind una protejată.
Comentarii 5
Mircea-Dragomir Snddrei - 07-23-2019
Această hotărâre sfidează pur și simplu părea unanimă a zeci de mii de oameni. Cei care își bat joc de acest vechi lăcaș de cultură și învățământ, l-au vizitat ei oare? Știu ei ce înseamnă acest Muzeu și ce importanță are. Stiu ei cu ce se ocupă cercetătorii de aici?
RăspundeDan Plesoianu - 07-21-2019
O imensa bataie de joc, marca PSDALDE. O asemenea hotarire va face pe multi sa devina antisemiti. Muzeul Antipa (asa cum a fost el conceput si construit, inclusiv cu parcul adiacent) ramasese una dintre ultimile oaze de normalitate din Romania, o entitate istorica de mare clasa si tinuta, unul dintre putinele locuri din Romania care ramasese neatins de furia, nemernicia, si imbecilitatea post-lovilutionare. Modificarea sub orice forma a asezarii muzeului este un sacrilegiu de proportii nationale. Aceasta decizie, dar chiar si numai aceste discutii, despre modificarea entitatii Muzeului Antipa, denota cit de mici si ignobili sint "guvernantii" PSDALDE, care chiar ca nu dau doi bani pe istoria Romaniei, aratind ca nu pot macar pastra, daca nu imbunatati semnificativ, nici macar cele mai marete simboluri ale efortului neamului de a se emancipa. Discutiile respective sint o imensa pata si o rusine fara seaman pe fata poporului roman, "condus" acum, si reprezentat de catre cea mai toxica adunatura de tradatori, gasca PSDALDE. Ma mir cum nu se face auzita impotriva unor astfel de initiative disruptive si distrugatoare, vocea societatii universitare si a oamenilor de stiinta! Ministerul culturii ar fi trebuit sa pastreze acest monument istoric, nu sa il distruga. Muzeul holocaustului, da, o fi necesar, dar crearea lui nu trebuie sa distruga restul de istorie curata a tarii. Treziti-va o data, din somnul cel de moarte!!! (cont.) Opriti-va o data din a distruge tot ce mai avea bun Romania!!! Acordati un pic de respect si sufletului acestui neam romanesc. Gasiti alt loc, viran sau demolabil, pentru muzeul holocaustului! Cred ca romanii ar trebui sa iasa in strada pentru pastrarea neatinsa a entitatii numita "Muzeul Antipa", mai ceva decit la memorabila demonstratie din 10 August 2018. Sa ne pastram si respectam istoria, cu putinul care a mai ramas!!! Si, apropo: cum este posibil ca acest guvern nesimtit si demolator sa ia intii decizia, si apoi sa organizeze consultarile cu populatia??!! Ne-am saturat de a fi pusi in fata faptului implinit, cind e vorba de distrugere, de catre adunatura comunistoida, orice fel de nume ar purta ea!!! Da, politica este importanta, si s-ar putea ca PSDALDistii sa le fie indatorati israelienilor, pentru consiliere si poate pentru imprumuturi care sa le acopere dezastrul guvernarii, dar exista totusi niste limite, limite dictate de ultimile ramasite de demnitate nationala.
RăspundeDan Plesoianu - 07-19-2019
Cred ca romanii ar trebui sa iasa in strada pentru pastrarea neatinsa a entitatii numita "Muzeul Antipa", mai ceva decit la memorabila demonstratie din 10 August 2018. Sa ne pastram si respectam istoria, cu putinul care a mai ramas!!! Si, apropo: cum este posibil ca acest guvern nesimtit si demolator sa ia intii decizia, si apoi sa organizeze consultarile cu populatia??!! Ne-am saturat de a fi pusi in fata faptului implinit, cind e vorba de distrugere, de catre adunatura comunistoida, orice fel de nume ar purta ea!!! Da, politica este importanta, si s-ar putea ca PSDALDistii sa le fie indatorati israelienilor, pentru consiliere si poate pentru imprumuturi care sa le acopere dezastrul guvernarii, dar exista totusi niste limite, limite dictate de ultimile ramasite de demnitate nationala.
RăspundeDan Plesoianu - 07-19-2019
(cont.) Opriti-va o data din a distruge tot ce mai avea bun Romania!!! Acordati un pic de respect si sufletului acestui neam romanesc. Gasiti alt loc, viran sau demolabil, pentru muzeul holocaustului!
RăspundeDan Plesoianu - 07-19-2019
O imensa bataie de joc, marca PSDALDE. O asemenea hotarire va face pe multi sa devina antisemiti. Muzeul Antipa (asa cum a fost el conceput si construit, inclusiv cu parcul adiacent) ramasese una dintre ultimile oaze de normalitate din Romania, o entitate istorica de mare clasa si tinuta, unul dintre putinele locuri din Romania care ramasese neatins de furia, nemernicia, si imbecilitatea post-lovilutionare. Modificarea sub orice forma a asezarii muzeului este un sacrilegiu de proportii nationale. Aceasta decizie, dar chiar si numai aceste discutii, despre modificarea entitatii Muzeului Antipa, denota cit de mici si ignobili sint "guvernantii" PSDALDE, care chiar ca nu dau doi bani pe istoria Romaniei, aratind ca nu pot macar pastra, daca nu imbunatati semnificativ, nici macar cele mai marete simboluri ale efortului neamului de a se emancipa. Discutiile respective sint o imensa pata si o rusine fara seaman pe fata poporului roman, "condus" acum, si reprezentat de catre cea mai toxica adunatura de tradatori, gasca PSDALDE. Ma mir cum nu se face auzita impotriva unor astfel de initiative disruptive si distrugatoare, vocea societatii universitare si a oamenilor de stiinta! Ministerul culturii ar fi trebuit sa pastreze acest monument istoric, nu sa il distruga. Muzeul holocaustului, da, o fi necesar, dar crearea lui nu trebuie sa distruga restul de istorie curata a tarii. Treziti-va o data, din somnul cel de moarte!!!
Răspunde