Deficit bugetar în creștere în acest an până la 9,1% din PIB și o scădere eoconomică de 4,2%

Redactia | 18.11.2020

România va avea în acest an o scăderea economică de 4,2% față de anul precedent şi un deficit bugetar de 9,1% din PIB, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Pe aceeași temă

România va avea în acest an o scăderea economică de 4,2% față de anul precedent şi un deficit bugetar de 9,1% din PIB, adică 96 miliarde de elei, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferință de presă în care a prezentat ultima rectificare bugetară din 2020.

"Pentru ultima rectificare am luat în calcul o scădere de 4,2% a PIB, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimarea. Este în linie cu ceea ce observăm în acest moment, estimările pentru România. Toate instituţiile internaţionale şi-au îmbunătăţit prognozele către această cifră, 4,2-4,3%. (...) Ministerul Finanţelor propune o rectificare cu un deficit de 9,1% din PIB, respectiv 96 miliarde de lei, construit pe o contracţie de 4,2%. Deficitul se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această creştere, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde de lei din ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie. Această neîncasare vine ca urmare a faptului că cei care au acumulat datorii să poată să reeşaloneze pe următoarele 12 luni. Estimăm că pe urma acestei decizii nu vom încasa aceşti bani, dar sunt bani care vor rămâne la companii, vor rămâne în economie".

Cheltuielile bugetare cresc la capitolele sănătate, asistenţă socială şi investiţii.

Se suplimentează fondul bugetului de asigurări de sănătate cu peste 1 miliard de lei, Ministerul Dezvoltării primeşte 1 miliard de lei pentru plata unor facturi, 1,1 miliarde de lei merg pentru subvenţii în agricultură, iar 1,2 miliarde de lei merg la Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului.

Cîţu a precizat că banii din Fondul de Rezervă sunt pentru cheltuieli neprevăzute, cel mai probabil pentru Sănătate.

Mai multe ministere primesc bani în plus. De la Ministerul de Finanţe se iau 134 milioane de lei economii cu cheltuieli de personal, a spus Cîţu. Sume similare se iau şi de la Ministerul Fondurilor Europene.

"Nu sunt economii importante", a spus Cîţu.

Deficitul bugetar este în creștere față de estimările din luna august, când Ministerul Finanțelor prezenta la rectificarea bugetară de la acel moment o prognoză de deficit de 8,6% din PIB.

Pentru 2021, estimarea de deficit bugetar anunțată de Florin Cîțu este de 7%

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22